Wat is affiliate marketing?

In het kort

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een bedrijf een commissie geeft aan marketeers die klanten of bezoekers weten te genereren voor het bedrijf. Bij elke conversie krijgt de marketeer een percentage van de waarde van dat wat gegenereerd is. Onder een conversie kun je een lead, bezoeker of aankoop verstaan. Haal jij bijvoorbeeld leads binnen voor SAM Online Marketing? Dan zou je een commissie van ons krijgen.

Veel verschillende bedrijven in Nederland hebben een eigen affiliate programma. Denk aan bedrijven als Coolblue, Wehkamp, Bol.com en Amazon. Als je naar de website van deze bedrijven gaat en goed genoeg zoekt, zul je een of meerdere pagina(‘s) vinden waar jij je kan inschrijven. Je kunt dus eigenlijk vandaag al aan de slag met affiliate marketing!

Hoe werkt affiliate marketing?

En dan nu de grote vraag: Wat is affiliate marketing nu echt en hoe werkt het? Je moet affiliate marketing zien als het promoten van een dienst of product van een ander bedrijf, om er zelf geld mee te verdienen. Zo kun je als affiliate (marketeer) bijvoorbeeld een blog opzetten over voetbal. Als je dit blog goed opbouwt en bezoekers weet te genereren, kun je het blog gebruiken voor affiliate marketing. Je kunt op je blog namelijk een product aanprijzen dat met voetbal te maken heeft. Misschien vind je op Bol.com wel een hele speciale trainingsbal of biedt Wehkamp gave voetbalshirts aan. Op je eigen blog kun je links plaatsen naar de betreffende producten. Als de producten in de smaak vallen van jouw bezoekers, kunnen ze de producten kopen en krijg jij een percentage van het verkochte item uitbetaald.

Deze vorm van marketing wordt niet alleen toegepast door marketeers of mensen met een blog. Het wordt ook gebruikt door influencers over de hele wereld. Je kent het wel; een influencer maakt een leuke video over een bepaald product, plaatst een link naar het product in de beschrijving van de video. Als jij op de link klikt en het product verkoopt, krijgt de influencer uitbetaald.

Hoe weet een opdrachtgever dat een aankoop via jou voltooid is?

Veel bedrijven maken gebruik van kortingscodes om goed bij te houden vanuit welke affiliates bepaalde conversies komen. Dit is de meest simpele manier voor een opdrachtgever om te achterhalen wie er uitbetaald moet worden en wie niet.

Grotere bedrijven als Bol.com en Wehkamp doen het net even anders. Bij deze bedrijven wordt er met behulp van een cookie geregistreerd dat een persoon op een affiliate link heeft geklikt. Zodra er op de link is geklikt wordt de bezoeker doorgestuurd naar de verkooppagina van het gepromote product. Als de bezoeker besluit om dit product te kopen dan herkent het betaalsysteem met behulp van de cookie waar de bezoeker vandaan kwam. Het systeem dat gebruikt wordt om affiliate links te vinden, betaalt vervolgens aan degene die het product promootte de commissie. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met affiliate marketing.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Het verschil tussen affiliate marketing en influencer marketing

Je zou denken dat affiliate marketing hetzelfde is als influencer marketing, ofwel content marketing. De twee vormen van marketing hebben namelijk veel met elkaar in gemeen. Zowel een affiliate als een influencer wordt betaald door een bedrijf om een product of dienst te promoten. Beiden worden ingezet om de uiteindelijk inzet van een bedrijf te verhogen. Zijn de twee vormen van marketing dan precies hetzelfde? Zeker niet! Er zit een belangrijk verschil tussen de twee. Een influencer wordt vaak betaald voor het plaatsen van een bericht. Terwijl een affiliate wordt betaald voor elke conversie. Een affiliate wordt dus betaald voor het resultaat en een influencer wordt betaald voor het uitvoeren van een opdracht.

De twee vormen van online marketing hebben elk voordelen, maar ook nadelen. Zo is een influencer niet verantwoordelijk voor de conversie die uit de opdracht komen. Is de webshop van de opdrachtgever niet goed ingericht, waardoor mensen die gelikt hebben afdwalen? Dan wordt een influencer toch nog betaald. Dit terwijl een affiliate wel verantwoordelijk is voor het resultaat. Een fout in de webshop kan voor een affiliate betekenen dat zijn inspanningen voor niets zijn geweest. Een voordeel voor affiliates is wel dat er geen limiet zit op hun verdiensten. Hoe beter je bent als affiliate kunt verkopen, hoe meer je verdient. Terwijl een influencer een vast bedrag krijg. Hier geldt dat meer verantwoordelijkheid als snel resulteert in hogere verdiensten.

Beginnen met affiliate marketing

Iedereen kan beginnen met affiliate marketing. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam en een website. Een website is eenvoudig te maken via WordPress. Het moeilijkste is misschien nog wel het bieden van een meerwaarde en het vullen van de website met waardevolle content. Er zijn veel verschillende affiliate systemen waar u zich bij kunt aansluiten. Om ervoor te zorgen dat een affiliate website hoger in de zoekresultaten van Google komt is het verstandig om te beginnen met SEO en linkbuilding. Wanneer dit goed loopt krijgt een website meer bezoekers en daardoor meer kans op bezoekers die op links klikken. En dat is waar affiliate marketing om draait, het doorsturen van bezoekers zodat zij converteren

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg