Link sculpting

Home | Begrippenlijst | | Link sculpting

Link sculpting is een term die je misschien al eens voorbij hebt zien komen. Het is een term die je af en toe hoort op het moment dat je je bezighoudt met linkbuilding en het bouwen van autoriteit. Maar wat is link sculpting? Hoe zet je het in? Wat is de meerwaarde van link sculpting voor SEO? En is het nog wel van deze tijd? Je leest het hieronder!

Wat is link sculpting?

Link sculpting is het proces waarin je het doorgeven van linkjuice op jouw website manipuleert om het in jouw voordeel te laten werken. Alhoewel link sculpting vaak als een black hat SEO techniek wordt beschouwd, maakt iedereen zich er in zeker mate ‘schuldig’ aan. Toch is link sculpting in de puurste vorm een stuk minder black-hat dan je zou denken. Het is namelijk niet misleidend voor bezoekers, het zal hooguit een zoekmachine een bepaalde richting opsturen. Hierdoor zal de zoekmachine net even op een andere manier naar jouw website kijkt dan zonder link sculpting. Wanneer je gebruikmaakt van interne links in jouw website, maak je een eigen web van verwijzingen. Dit is tegelijkertijd ook de structuur van jouw website. Wanneer je nu bewust deze sitestructuur aanpast om gericht linkjuice door te geven naar pagina’s dan ben je bezig met link sculpting. Het is een techniek die vooral tot 2009 gehanteerd werd (Volgens Search Engine Land) en daarna uit de mode is geraakt. Het wordt afgeraden om als beginnend linkbuilder hiermee aan de slag te gaan aangezien Google duidelijk heeft aangegeven dat het deze praktijken als grey hat beschouwt en afstraft als ze het merken. Anderzijds kan men er geheel vanaf zien omdat het niet door iedereen als white hat of grey hat wordt gezien, maar dus ook als black hat.

Spelen met dofollow en nofollow links

De kern van link sculpting komt neer op het manipuleren van dofollow en nofollow links in de website. Zoals hierboven gezegd is link sculpting sterk afhankelijk van de interne linkstructuur. Deze structuur geeft al een bepaalde richting aan de Google bots. Vervolgens kan men de stroom van crawlers nog verder afknellen door bepaalde routes te blokkeren via nofollow tags. Op die manier worden de zoekmachine bots op een onnatuurlijke manier naar bepaalde pagina’s gestuurd waardoor die vaker gecrawld worden en daardoor sneller worden geïndexeerd.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Waarom link sculpting?

Link sculpting kan voor iedere website werken, maar de eerste vraag die je jezelf kan stellen is of je überhaupt grey hat technieken wilt gebruiken. Echter zijn er wel degelijk white hat technieken toe te passen binnen link sculpting. Want alhoewel het sturen van follow en nofollow links een stuk minder zwaar meetelt dan voorheen, speelt het nog steeds een rol en zijn er geldige argumenten te bedenken om linkjuice te behouden. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat er onnodig autoriteit wordt doorgegeven naar pagina’s waar je niet op wilt scoren in Google. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een contactpagina, of een pagina van jouw team. Dit zijn weliswaar belangrijke pagina’s, maar niet vanuit het oogpunt Google. In dit geval kun je dus best een interne link naar deze pagina doorzetten, maar voor Google hoeft deze pagina geen meerwaarde te hebben. Je kan er in specifieke gevallen dus goed aan doen om deze op nofollow te zetten.

Hoe zet je link sculpting in?

Bovengenoemde is slechts een gedeelte van link sculpting. Wanneer je je aan link sculpting gaat wagen, is het goed om je aan enkele vuistregels te houden:

  • Pagina’s die geen meerwaarde voor Google hebben, zet je op nofollow;
  • Pagina’s waar Google niet op mag komen en die niet geïndexeerd mogen worden, zet je op nofollow en noindex;
  • Zet alleen interne links op een pagina als deze een meerwaarde hebben;
  • Zet onnodige sitewide links op nofollow, zoals in het menu.
Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.