Wat is alt tekst?

Home | Begrippenlijst | | Wat is alt tekst?

Wat is een alt tekst? In het kort.

Wat is een alt tekst?  Waar is een alt tekst goed voor? En hoe zorg je ervoor dat deze goed wordt opgepakt door Google? De antwoorden op deze vragen vind je hier. Een alt tekst is een tekst die als titel aan een afbeelding wordt gegeven via een alt tag. In de alt tekst staat beschreven wat er te zien is op een foto of plaatje. Alt tekst is een afkorting voor alternatieve tekst. In het Engels omschrijft men het als image alt text. Alt teksten vind je terug op meerdere plekken op het internet. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn de teksten van plaatjes die zich in de content bevinden, denk hierbij aan bijvoorbeeld een blogafbeelding bovenaan in de header. Aan de andere kant kan een alt tekst meegegeven worden aan functionele afbeeldingen zoals knoppen, logo’s, icoontjes, avatars voor gebruikersprofielen en dat soort dingen meer. In een notendop is de alt tekst bedoeld de digitale toegankelijkheid te bevorderen. Bijvoorbeeld door mensen met een visuele beperking zoals blinden en slechtzienden wegwijs te maken op jouw website door het voorlezen van deze omschrijvingen bij foto’s. Google en andere zoekmachines lezen de alt tekst bij afbeeldingen uit en nemen dat mee in de scorebepaling voor sites waardoor dit een belangrijke rankingfactor is en kan je hiermee bovenaan in Google komen.

Wat is de functie van een alt tekst?

Alt teksten zijn er in eerste instantie voor bedoeld om te voorkomen dat de betekenis van afbeeldingen op websites, in nieuwsbrieven, tweets en andere sociale media om een of andere reden verloren gaat bij de eindgebruiker. Een alt tekst kan dus wat extra context geven bij het voordoen van sommige moeilijkheden en biedt dan een noodoplossing als alternatief. De afbeelding kan om verschillende redenen niet zichtbaar zijn voor bezoekers. Hieronder een aantal voorbeelden van situaties die op het internet kunnen ontstaan waarbij een alt tekst gewenst is.

Niet kunnen laden van een afbeelding

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende euvel bij website gebruikers waar een alt tekst bij kan helpen. Als dit probleem optreedt is een klein icoontje van een gebroken bestandje of een kruisje te zien op de plek waar de foto getoond had moeten worden. Grote kans is dat een webdesigner of webbeheerder per ongeluk een afbeelding uit een mediabibliotheek verwijderd heeft, maar de hyperlink van het verwijderde plaatje in de content van een pagina heeft laten staan. De browser probeert dan tevergeefs de afbeelding te laden. Dit probleem kan zich ook in de techniek voordoen. Afbeeldingen vergen namelijk een hoop van een server waardoor de kans op een storing of een tekort aan geheugen bij dit type media groter is dan bij platte tekst. Een storing kan optreden aan de serverkant, maar het is ook mogelijk dat de internetverbinding van de webbezoeker niet goed functioneert. Als noodmaatregel biedt de browser een alternatieve tekst aan in plaats van de ontoonbare afbeelding.

Digitale toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden

Een alt tekst is voornamelijk als middel bedoeld om de digitale toegankelijkheid voor personen die visueel beperkt zijn te verbeteren. Speciaal ontwikkelde software kan de alt tekst voorlezen waardoor blinden en slechtzienden alsnog knoppen kunnen herkennen. Daarbij is het overigens goed om te weten dat visueel beperkten, die alleen een toetsenbord ter beschikking hebben, de tabulatortoets, de ’tab’-knop, goed moeten kunnen gebruiken om door een website te navigeren om die knoppen überhaupt te kunnen vinden. Uiteraard bestaat er nog andere vernuftige toegankelijkheidssoftware, maar dat valt buiten dit onderwerp. Overigens worden dergelijke computerprogramma’s die kunnen voorlezen dikwijls een schermlezer genoemd, maar je kan ze ook vinden in de vorm van een braillelezer die in plaats van geluid brailleleesregels aan de gebruiker aanbiedt. Omdat de alt tekst zo’n belangrijke rol speelt voor de navigeerbaarheid wordt het afgeraden om beschrijvingen van afbeeldingen weg te laten, ook al zijn er veel derde partijen, zoals aanbieders van CMS-systemen en content gerelateerde plug-ins, die het tegendeel beweren. Uit de praktijk blijkt dat mensen met een slecht zicht wel behoefte hebben aan ingevulde alt teksten ook al gaat het om versieringen die geen toevoeging hebben op de inhoud van een pagina.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Zelf een alt tekst toevoegen in WordPress

Ook als je zelf geen gebruik maakt van WordPress kan je deze tips volgen om een alt tekst in te vullen. Andere CMSen werken namelijk min of meer hetzelfde waardoor het doorgaans geen problemen zal geven. In WordPress kun je eenvoudig een alt tekst toevoegen. Je gaat naar de mediabibliotheek, in het menu links aangegeven met ‘Media’. Daar kan je de desbetreffende foto selecteren (of uploaden indien je dat nog niet hebt gedaan). Je krijgt dan een tussenmenu’tje te zien waar een invulveld met ‘Alternatieve tekst’ is aangeduid. Hier vul je de alt tekst in en dat was het! Opslaan is niet nodig, dat doet WordPress automatisch voor jou. Mogelijk is het bij een ander CMS wel noodzakelijk om alt teksten op te slaan. In ieder geval hoef je dus niet met HTML aan de slag aangezien de functie om zelf een alt tekst toe te voegen over het algemeen al in het systeem is verwerkt. Het is je misschien opgevallen dat zodra je een afbeelding toevoegt bij WordPress je een aantal mogelijkheden krijgt om in te vullen. Naast de titel en de alt tags kan een beschrijving en onderschrift worden toegevoegd. Deze twee onderdelen hebben in tegenstelling tot de alt tekst geen toegevoegde waarde, of althans een zeer minieme, voor zoekmachine optimalisatie.

Alt tekst voor zoekmachine optimalisatie

Zoals veel onderdelen van zoekmachine optimalisatie herkent Google als je de alt tekst vol spamt met zoekwoorden. Het is de bedoeling dat het een goedlopende beschrijving is zodat software van slecht ziende duidelijk aan de gebruiker uitleggen wat er te zien is. Zodra deze tekst goed is dan zal dit ook een factor zijn die van invloed is op de ranking in zoekmachines.

Wil jij weten of je alle alt tags op uw website wel heeft ingevuld? Doe de SEO check en ons online marketing bureau analyseert hoe jouw website er voor staat!

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.