Hoe werkt SEO?

In een notendop

SEO is kort voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie. SEO gebruik je om meer bezoekers naar je website te krijgen via zoekmachines als Google, Bing en Yahoo. Dit allemaal zonder ervoor te betalen! Bij het uitvoeren van werkzaamheden rondom SEO ben je als het ware bezig met het verbeteren van je website, zodat zoveel mogelijk mensen (be)zoekers van zoekmachines in aanraking komen met je onderneming.

Takken van SEO

Wanneer je aan SEO begint, is het doel om een zo hoog mogelijk in Google te komen. Om dit te behalen moet je aan de slag met de drie verschillende takken van SEO. Je moet je verdiepen in content, linkbuilding en de techniek achter SEO. Door deze drie onderdelen tot in de puntjes uit te zetten en te optimaliseren, kun je topposities behalen in Google en je onderneming laten groeien!

De juiste content voor zoekmachines

Bij het bepalen van posities kijken zoekmachines naar meerdere aspecten van je website. Een belangrijk onderdeel waar een zoekmachine naar kijkt, is de informatie die je op je website hebt en hoe relevant deze informatie is voor de gebruikers van de zoekmachine.
Een zoekmachine als bijvoorbeeld Google heeft een specifiek doel, namelijk zoveel mogelijk terugkerende bezoekers aantrekken. Wanneer jouw content relevant blijft voor de bezoekers van Google, zullen deze bezoekers ook terugkomen naar Google. Je kunt je dan ook voorstellen dat Google website met relevantie informatie topposities geeft en websites met irrelevante informatie lage posities geeft.

Wil jij goed ranken in Google? Zorg er vooral voor dat jouw content goed aansluit bij dat waar je doelgroep naar zoekt. Verkoop je tweedehands auto’s? Dan verhoog je je kans om goed te ranken, door te schrijven over tweedehands auto’s. Maar wat moet er precies op je website staan? Wanneer is de informatie op je website relevant voor de bezoekers van een zoekmachine? Maak gebruik van zoekwoorden!

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn woorden of woordcombinaties die bezoekers van zoekmachines vaak gebruiken om een zoekopdracht uit te voeren. Simpel gezegd wil je ervoor zorgen dat de meest gebruikte zoekwoorden ook voorkomen op jouw website. Welke zoekwoorden dit precies zijn verschilt natuurlijk per branche. Iemand die tweedehands auto’s verkoopt in Amsterdam zal gebruik maken van hele andere zoekwoorden dan iemand die laptops repareert in Limburg. Met behulp van een zoekwoordonderzoek kun je achterhalen welke zoekwoorden vaak worden ingetikt. Een zoekwoordonderzoek hoef je  gelukkig niet helemaal op eigen houtje te doen. Je kunt gebruik maken van tools als SEMrush, Ahrefs en Mangools. De zoekwoorden, die uit deze tools rollen, kun jij gebruiken op je website!

Stel je bent eigenaar van een auto dealership en verkoopt tweedehands auto’s. Een zoekmachine zal jouw content scannen om te bepalen of de content die op jouw website staat, daadwerkelijk interessant is voor de gebruikers van de zoekmachine. Zo zou je kunnen schrijven over de top 5 tweedehands auto’s van het jaar. Een zoekmachine als bijvoorbeeld Google zal aan de hand van de informatie die je geeft, bepalen op welke positie jij komt te staan

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Autoriteit opbouwen met Linkbuilding

Een ander belangrijke factor, die komt kijken bij SEO is Linkbuilding. Je zult er vast en zeker vaker over gehoord hebben, maar wat is het eigenlijk? Je moet Linkbuilding zien als een soort PR. Met linkbuilding wil je jouw onderneming en website zoveel mogelijk verbinden aan andere goede en grote partijen. Het draait dus vaak om naamsbekendheid en domeinleeftijd. Het doel is om uiteindelijk een sterk linkprofiel op te bouwen, zodat je nog meer kans maakt om bovenaan te staan in een zoekmachine als Google.

Maar hoe doe je dit precies? Met backlinks! Een sterk linkprofiel kun je opbouwen door ervoor te zorgen dat er andere websites naar jouw website verwijzen met een link. Zo zou je bijvoorbeeld namens je onderneming een artikel kunnen plaatsen op de website van het Algemeen Dagblad. Of misschien krijg je het wel voor elkaar om een artikel te schrijven voor Voetbal International. Zolang op hun websites een link terecht komt, die verwijst naar jouw website, kun jij je linkprofiel blijven versterken.

Let op! Kies wel websites uit dezelfde of soortgelijke branches als jij. Verkoop je voetbalschoenen? Dan is het schrijven van een artikel voor Voetbal International is top idee! Maar ben je werkzaam in de advocatuur? Dan is Voetbal International niet de beste keuze. Google let namelijk erg goed op dit soort dingen. Dit omdat de link natuurlijk relevant moet zijn voor de lezer van het artikel. Voor een zoekmachine als Google is relevantie een ontzettend belangrijke factor bij het bepalen van de rankings. Links plaatsen mag altijd, maar zorg er wel voor dat het om relevante links gaat!

Waarom is de techniek achter SEO belangrijk?

Je weet nu precies wat de eerste twee factoren zijn om te slagen met SEO. Nu de laatste nog! Namelijk technische SEO! Het technische aspect van SEO is een cruciaal onderdeel dat je moet oppakken om een toppositie te verkrijgen in zoekmachines. Wanneer je aan de slag gaat met technische SEO speel je als het ware in op twee belangrijke aspecten. Je speelt in op de begrijpelijkheid voor zoekmachines en je speelt in op de gebruikers door de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren. Want vergis je niet! Het draait bij SEO niet alleen om zoekmachines, maar ook om de mensen die gebruik maken van de zoekmachines. Zo hebben zoekmachines hun regels vooral afgestemd om de gebruiker om ervaring van de gebruiker altijd centraal te stellen. Vergeet dus niet te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar let ook zeker op was leesbaar en begrijpelijk is voor zoekmachines.

Nu al SEO guru?

Nu begrijp je de basis van SEO en wat je ermee kunt. We snappen natuurlijk dat je na het lezen van onze uitleg niet meteen en guru bent geworden, maar dat hoeft ook niet! Waar het om gaat, is dat je nu de eerste stap hebt gezet. Uiteindelijk staan wij altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je leren over SEO en kom je er niet uit? Of probeer jij je eigen website te verbeteren, maar lukt het niet helemaal? Geen zorgen! Bij SAM kun gerust terecht met al je vragen. Aarzel niet! Neem contact met ons op!

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg