Wat is een canonical tag?

Home | Begrippenlijst | | Wat is een canonical tag?

Kort en krachtig:

Met een canonical tag kun je aan een zoekmachine laten weten wat de originele of belangrijkste URL van een pagina is. Sommige pagina’s hebben namelijk dezelfde content, maar een andere URL. Google ziet dit als dubbele of duplicate content en straft dit af. Om te voorkomen dat je een penalty krijgt van Google, gebruik je canonical tags. Hiermee laat je aan Google of een andere zoekmachine zien welke pagina geïndexeerd moet te worden als er meerdere pagina’s zijn met vergelijkbare of zelfs dezelfde content.

Het is vooral belangrijk dat je onthoudt dat zoekmachines als Google bepaalde handelingen bestraffen. Zoekmachines willen namelijk een zo goed mogelijk beleving en ervaring creëren voor hun (be)zoekers. Dubbele content op je website plaatsen, spam comments plaatsen, te veel zoekwoorden in een tekst zetten etc. Dat zijn allemaal handelingen waar zoekmachines als snel niet blij mee zijn. Hier is een verzamelnaam voor, namelijk; Black Hat SEO. Door bepaalde tools en of codes te gebruiken, kun je alle ellende voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat je website permanent verbannen wordt van Google. Bezoekers aantrekken zou dan een stuk lastiger worden!

Daarom gebruiken we in de SEO wereld handige tags als canonical tags. Het is een klein stukje code, dat jou een hoop gaat helpen!

Wanneer moet je canonical tags gebruiken?

Als je op de lange termijn actief wil zijn en resultaten wil behalen op het vlak van SEO, zul je Black Hat SEO moeten vergeten. Focus je uitsluitend op White Hat SEO. Onder White hat SEO vallen alle handelingen die zoekmachines als Google juist niet verbieden en zelf aanmoedigen. Gebruik maken van canonical tags valt daar gelukkig ook onder.

Zoals gezegd kun je met een canonical tag duplicate content en de bijbehorende problemen voorkomen en tegengaan. Het kan zo zijn dat jouw website of webshop meerdere pagina’s heeft waarbij de content heel erg op elkaar lijkt of nagenoeg hetzelfde is. Dit kan voorkomen wanneer een bepaalde pagina op verschillende manieren bereikt kan worden. Zoiets komt voor bij bijvoorbeeld een product dat onder meerdere categorieën valt. Je kunt daarnaast ook spreken van duplicate content wanneer een zoek- of sorteerfunctie zelf een nieuwe URL maakt. Let dus altijd goed op de URL’s die je hebt en wat er op de betreffende pagina’s staat.

Stel dat je meerdere pagina’s hebt, die allemaal dezelfde content hebben met een unieke URL. Dan moet je dus een canonical tag gebruiken. Gebruik je geen canonical tag? Dan gaat Google zelf bepalen wat de canonical URL is en dus de belangrijkste pagina is. Deze pagina wordt dan voortaan gecrawld terwijl de andere als duplicate worden gezien. Google kiest niet altijd de pagina die jij wil dat er wordt gekozen. Het is daarom erg verstandig om een canonical tag te geven zodat je Google de juiste kant op wijst en de juiste informatie wordt gebruikt om te ranken in Google en bezoekers aan te trekken.

Verschillende soorten canonical tags

Je hebt dus meerdere pagina’s met (bijna) dezelfde tekst. Dan moet je dus aan bijvoorbeeld Google of Bing laten weten welke van deze pagina’s de belangrijkste pagina is. Je moet jezelf afvragen “Met welk van deze pagina’s wil ik mijn bezoekers aantrekken?”. Die pagina krijgt een canonical tag. Wat doe je dan met de andere pagina’s die overblijven? Die geef je ook een canonical tag, maar dan een andere soort canonical tag.

Als het gaat om canonical tags kun je onderscheid maken tussen twee soorten tags. Enerzijds heb je zelfverwijzende canonicals en anderzijds heb je canonicals die verwijzen naar andere pagina’s. De zelfverwijzende canonical plaats je op de pagina waarvan jij hebt bepaald dat hij belangrijk is. Op de overige pagina’s plaats je dan de canonical tags die verwijzen naar de belangrijke pagina. Dan is het voor zoekmachines meer dan duidelijk naar welke pagina ze moeten kijken en welke pagina’s ze achterwege moeten laten.

Zelf als je geen duplicate content op een pagina hebt, kun een canonical tag gebruiken. Zo geef je zoekmachines de aanwijzing dat de pagina met de canonical tag de enige variant van de pagina is.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Hoe ziet zo een tag eruit?

Waarschijnlijk heb je nog nooit een canonical tag gezien en zou je het ook niet meteen kunnen herkennen. Daar gaan we meteen verandering in brengen! Om je een voorbeeld te geven gebruiken we 2 voorbeeld URL’s.

  • https://www.samonlinemarketing.nl/begrippenlijst/zoekmachine-optimalisatie/wat-is-een-canonical-tag/
  • https://www.samonlinemarketing.nl/begrippenlijst/wat-is-een-canonical-tag/

Als je kijkt naar de URL valt als het goed iets op. Het zijn twee verschillende URL’s die waarschijnlijk naar dezelfde pagina gaan. Waar zie je dat aan? Dat kun je zien aan verschillende onderdelen. Allereerst is het laatste gedeelte van de URL hetzelfde. De twee URL’s leiden dus naar dezelfde vraag met dezelfde content. Verder komen beide pagina’s ook nog eens vanuit de begrippenlijst. Het gaat dus om dezelfde content, maar twee verschillende pagina’s.

Om duidelijkheid te creëren voor zoekmachines, moet je een pagina kiezen die belangrijk is. Deze pagina geef je een zelfverwijzende canonical tag. Dat ziet er in dit geval als volgt uit:

<link rel=”canonical” href=”https://www.samonlinemarketing.nl/begrippenlijst/zoekmachine-optimalisatie/wat-is-een-canonical-tag//>

Op de overige pagina’s plaatst je een canonical die verwijst naar de belangrijkste pagina. Dat ziet er als volgt uit:

<link rel=”canonical” href=”https://www.samonlinemarketing.nl/begrippenlijst/zoekmachine-optimalisatie/wat-is-een-canonical-tag//>

Kom je er niet uit?

Heb je problemen met de canonical tag of URL of lukt het je niet om het goed in te stellen? Het is niet erg om om hulp te vragen. Dat is juist slim! SAM kan jouw website zo inrichten en optimaliseren dat je zonder omkijken hoger in Google komt te staan en meer bezoekers kunt bedienen. Samen brainstormen we over je onderneming en doelstellingen om het beste resultaat neer te zetten. Denk jij het niet allemaal in je eentje op te kunnen pakken of heb je simpelweg geen SEO specialist in dienst? Neem contact met ons op of vraag een gratis SEO scan aan. Onze SEO specialisten vertellen je meer over de huidige status van je website en hoe wij jouw website of webshop verder kunnen helpen. Succes en misschien tot snel!

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.