Wanneer moet je canonical tags gebruiken?
Als je op de lange termijn actief wil zijn en resultaten wil behalen op het vlak van SEO, zul je Black Hat SEO moeten vergeten. Focus je uitsluitend op White Hat SEO. Onder White hat SEO vallen alle handelingen die zoekmachines als Google juist niet verbieden en zelf aanmoedigen. Gebruik maken van canonical tags valt daar gelukkig ook onder.
Zoals gezegd kun je met een canonical tag duplicate content en de bijbehorende problemen voorkomen en tegengaan. Het kan zo zijn dat jouw website of webshop meerdere pagina’s heeft waarbij de content heel erg op elkaar lijkt of nagenoeg hetzelfde is. Dit kan voorkomen wanneer een bepaalde pagina op verschillende manieren bereikt kan worden. Zoiets komt voor bij bijvoorbeeld een product dat onder meerdere categorieën valt. Je kunt daarnaast ook spreken van duplicate content wanneer een zoek- of sorteerfunctie zelf een nieuwe URL maakt. Let dus altijd goed op de URL’s die je hebt en wat er op de betreffende pagina’s staat.
Stel dat je meerdere pagina’s hebt, die allemaal dezelfde content hebben met een unieke URL. Dan moet je dus een canonical tag gebruiken. Gebruik je geen canonical tag? Dan gaat Google zelf bepalen wat de canonical URL is en dus de belangrijkste pagina is. Deze pagina wordt dan voortaan gecrawld terwijl de andere als duplicate worden gezien. Google kiest niet altijd de pagina die jij wil dat er wordt gekozen. Het is daarom erg verstandig om een canonical tag te geven zodat je Google de juiste kant op wijst en de juiste informatie wordt gebruikt om te ranken in Google en bezoekers aan te trekken.
Verschillende soorten canonical tags
Je hebt dus meerdere pagina’s met (bijna) dezelfde tekst. Dan moet je dus aan bijvoorbeeld Google of Bing laten weten welke van deze pagina’s de belangrijkste pagina is. Je moet jezelf afvragen “Met welk van deze pagina’s wil ik mijn bezoekers aantrekken?”. Die pagina krijgt een canonical tag. Wat doe je dan met de andere pagina’s die overblijven? Die geef je ook een canonical tag, maar dan een andere soort canonical tag.
Als het gaat om canonical tags kun je onderscheid maken tussen twee soorten tags. Enerzijds heb je zelfverwijzende canonicals en anderzijds heb je canonicals die verwijzen naar andere pagina’s. De zelfverwijzende canonical plaats je op de pagina waarvan jij hebt bepaald dat hij belangrijk is. Op de overige pagina’s plaats je dan de canonical tags die verwijzen naar de belangrijke pagina. Dan is het voor zoekmachines meer dan duidelijk naar welke pagina ze moeten kijken en welke pagina’s ze achterwege moeten laten.
Zelf als je geen duplicate content op een pagina hebt, kun een canonical tag gebruiken. Zo geef je zoekmachines de aanwijzing dat de pagina met de canonical tag de enige variant van de pagina is.