Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Wat betekent 404 not found?

Wat betekent ‘404 not found/error’?

‘404 not found/error’ betekent dat de opgevraagde pagina niet bestaat. Wanneer personen op zoek gaan naar informatie, producten of diensten, typen ze in de zoekmachines een bepaalde woordencombinatie in. Hierna klikken zij de link aan die ze het meest aanspreekt. Vervolgens zien ze ‘404 not found’ staan. Dit wil zeggen dat de opgevraagde pagina niet (meer) bestaat. De bezoeker verlaat de pagina direct en selecteert een ander zoekresultaat. Je verliest hiermee niet alleen een bezoeker, maar ook een potentiële klant.

Dit scenario wil je ten alle tijden voorkomen. Toch is een ‘404 not found’ niet altijd te voorkomen. De taak aan jou om het beste van dit scenario te maken. Maak zelf een ‘404 pagina’ waarin je bezoekers de kans geeft een vraag te stellen of contact met jouw bedrijf op te nemen. Het is geen wondermiddel; je verliest alsnog wel bezoekers, maar brengt dit aantal wel drastisch terug. Ook kan je een zoekfunctie op de 404 pagina zetten zodat de bezoeker alsnog de gewenste pagina kan vinden op jouw website.

Oorzaken van een 404 error

Bovenstaand scenario is niet het enige scenario waarin een ‘404 pagina’ kan verschijnen. Andere scenario’s zijn:

  • De bezoeker heeft een foutieve URL ingetypt.
  • Een pagina is verplaatst, maar wordt nog steeds op de oude URL geïndexeerd door zoekmachines.
  • Storing bij de website host.
  • Een link op je website stuurt de bezoeker door naar een URL die niet bestaat.

Controleer uw website op eerder genoemde punten om het aantal ‘404 not found’ vertoningen de kop in te drukken. Dit bepaalt of u wel of niet hoog in Google komt.

404 not found verhelpen

Een 404 error is op verschillende manieren te verhelpen, afhankelijk van de oorzaak. Heeft de bezoeker een niet bestaande URL ingetypt of is er een storing bij de website host? Dan is er als eigenaar van de website maar weinig aan te doen. Natuurlijk kan een goed ingerichte 404 pagina helpen om de bezoeker alsnog op jouw website te houden door bijvoorbeeld een zoekfunctie.

Heb je een URL verplaatst en geeft de oude URL een 404? Dan is het zaak om een redirect in te stellen. Dit kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door een stukje code op de website maar het kan ook veel eenvoudiger met een plugin. Er zijn vele plugins waarbij je een redirect in kan stellen.

Stuurt een link op je eigen website naar een URL die niet bestaat? Pas dan de hyperlink aan. Dat is de beste manier. Natuurlijk is een redirect ook mogelijk maar het aanpassen van de hyperlink is beter en dit pakt het probleem bij de oorzaak aan.