Home | Blog | AMP: Accelerated Mobile Pages
AMP: Accelerated Mobile Pages

Leestijd: 5 min

AMP: Accelerated Mobile Pages

In onze blog van vorige week heb je kunnen lezen over SEO vs. Conversie Optimalisatie. Vandaag zullen wij een nieuw onderwerp verder voor je uitleggen, het zeer actuele AMP welteverstaan.

Afgelopen week heeft Google de ‘accelerated mobile pages’ geïntroduceerd. Waar er al sinds oktober 2015 over werd gesproken, is het er 24 februari nu eindelijk van gekomen. Het is de volgende stap in het steeds moderner wordende mobiele tijdperk. AMP is in het leven geroepen om webpagina’s sneller te laten laden. Het neemt een hoop elementen om te downloaden weg, waardoor de opgevraagde pagina sneller laadt en zich sneller aanpast aan jouw scherm. Hoe gaat AMP te werk en hoe kun jij het in jouw voordeel gebruiken?

Lees ook eens verder over keyword research, ofwel zoekwoordonderzoek.

De werking van AMP

Zoals eerder gezegd is AMP in het leven geroepen om gebruikers van mobiele apparaten een nog snellere gebruikerservaring te bieden. Sinds vorig jaar is het mobiele dataverkeer dat van de desktop voor het eerst gepasseerd. Google speelt direct op in met de komst van de accelerated mobile pages. Hoe gaat het eigenlijk te werk?

De AMP’s zijn snellere, aangepaste HTML-varianten van webpagina’s. Mobiele apparaten hebben nog steeds moeite om pagina’s met relatief veel content (lees: tekst, afbeeldingen, video’s etc.) op een juiste en snelle manier te laden. Google heeft een manier gevonden om de gegevens van deze pagina extern te laden, de essentiële informatie eruit te halen en deze weer terug te sturen naar jouw mobiele apparaat.

AMPP2

AMP verder uitgelegd
Een webpagina bestaat uit een uitgebreide HTML-code. Deze code is vaak zo uitgebreid, dat een mobiel apparaat niet over genoeg interne geheugen beschikt om deze binnen een paar seconden te laden. Hier ligt de schuld vaak niet bij de website eigenaar, maar bij de capaciteit van de smartphone.

Externe factoren die de pagina slecht te laden maken zijn bijvoorbeeld externe javascripts of iframes. Daarbuiten kunnen standaard elementen als afbeeldingen, video’s en geluidsfragmenten ook voor een hoop problemen zorgen.

Wat Google doet, is deze elementen negeren en deze voor de mobiele gebruiker vervangen voor aangepaste AMP-elementen. Dit heeft een positieve uitwerking voor beide partijen: De website eigenaar hoeft zich minder (nog steeds wel erg belangrijk) druk te maken om de techniek achter de website te verbeteren. De bezoeker heeft daarbij bijna een garantie een snel ladende pagina te kunnen verwachten.

In deze video wordt nog eens kort uitgelegd hoe Google accelerated mobile pages exact werkt.

AMPP3

Welke gevolgen heeft AMP voor mijn website?

Het belang van een mobiel geoptimaliseerde website is in Mobilegeddon al duidelijk naar voren gekomen. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten en die niet ‘responsive’ zijn, zullen ook nooit op een duurzame manier hoog kunnen komen in de organische zoekresultaten van Google. Hier even logisch over nagedacht, zal een website eigenaar wel mee MOETEN gaan met de laatste AMP-trend, om de boot niet te missen.

Behoud twee versies van je pagina
Om te beginnen, zal je vooralsnog twee versies van je pagina moeten behouden. De originele versie van je pagina en een AMP versie van de betreffende pagina.

De totale informatie op een AMP-geoptimaliseerde pagina mag niet meer dan 50KB bevatten. Hierdoor zullen commentaren op pagina’s, formulieren en andere elementen wegvallen.

Zo zijn er nog vele andere gevolgen voor website eigenaren omtrent de introductie van de accelerated mobile pages. Hoe zorg jij er bijvoorbeeld voor dat jouw pagina’s ook AMP geoptimaliseerd zijn? Hoe download je de betreffende plug-ins hiervoor?

Bestaan er voor jou nog onduidelijkheden over AMP, of heb jij nog hulp nodig met de SEO van je website, neem dan contact op met ons en bekijk waar wij je verder in kunnen helpen. Bekijk ook de blog over in app search!

Tot volgende week!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.