Home | Blog | Een backup maken van je website

Leestijd: 5 min

Backup maken van je website

Een backup maken van je website – Het moest er een keer van komen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan de beste overkomen: er gaat iets grandioos mis met je website en je bent (alle) belangrijke gegevens kwijt. Al je kostbare tijd, die geweldige blogposts, super-converterende- SEO landingspagina’s, je Wordpress thema, handige plugins en de rest. Het is allemaal weg. Foetsie…

Gelukkig maar dat jij na dit artikel weet hoe je een backup kunt maken van je website!

Weet jij al alles over Mobilegeddon?

Waarom een backup maken van je website?

Vrij simpel. Wanneer je een eigen website of webshop hebt ben je bezig met techniek. Een ingewikkeld stukje techniek waarbij er altijd iets fout kan gaan. Het laatste wat je wilt is klanten, conversie en sales mislopen omdat je site niet op orde is door toedoen van diezelfde techniek.

Een backup maken van je website is de oplossing.

Wat is een backup van m’n website?

Wanneer men spreekt over een backup maken van je website betreft dit doorgaans een backup van ALLE bestanden die samen je website vormen. Toch is er wel een duidelijke tweedeling wanneer je een backup maakt van je website.

We onderscheiden namelijk de FTP backup en de database backup.

FTP ken je misschien nog wel uit ons artikel over Wordpress handmatig installeren. Ben je niet bekend met FTP lees dan zeker dat artikel nog even door. De bekendste FTP client is Filezilla. Deze gebruiken we dan ook als voorbeeld in dit artikel.

Met de FTP backup maak je een backup van de websitecode (de taal waarin je website is geschreven zoals bijv. HTML of PHP) en de web inhoud (bijv. afbeeldingen, video’s, persoonlijke instellingen en Wordpress-thema’s en plugins).

Met de database backup wordt alle tekstuele inhoud opgeslagen. Denk hierbij aan de webpagina’s, reacties en posts.

Wanneer een backup maken van mijn website?

We komen zo nog op het automatiseren van je backup’s, maar ons advies is om bij IEDERE technische wijziging aan je website een backup te maken. Denk hierbij aan:

  • Het updaten naar een nieuwe versie van Wordpress
  • Het installeren en/of updaten van thema’s
  • Het installeren en/of updaten van plugins
  • Momenten waarop je in één keer heel veel inhoud aanpast en/of toevoegt aan je website

Hoe maak ik een backup van mijn website?

Net als het installeren van Wordpress kun je ervoor kiezen om je website automatisch of handmatig te ‘backuppen’.

Als je zelf niet over voldoende kennis beschikt m.b.t. FTP, databases en dergelijken raden we je aan om één van de vele beschikbare plugins te gebruiken voor de backup van je website. Bekijk wel goed bij de beschrijving van de plugin of deze een ‘volledige’ backup maakt of enkel van je database. In het laatste geval zul je alsnog zelf handmatig gegevens over moeten zetten middels FTP. Dit is vaak het geval bij de gratis versie van een plugin.

Even goed opletten dus!

Hoe je de database-backup kunt maken via een controlpanel zie je in onderstaande video. In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van DirectAdmin. Andere bekende controlpanels die in Nederland vaak worden gebruikt zijn Cpanel en Plesk.

 

In de volgende video kun je zien hoe een backup maken van je website in z’n werk gaat via een FTP client. Zoals gezegd is Filezilla de bekendste. Je kunt Filezilla downloaden via de volgende link.

Hulp nodig?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel begrijpt dat het een absolute noodzaak is om regelmatig een backup te maken van je website. Tenzij je het tof vind om op een dag tot de conclusie te komen dat al je werk voor niets is geweest natuurlijk…

We begrijpen ook dat het het technische aspect van backups maken vrij lastig te doorgronden is voor iemand die hier nog niet veel ervaring mee heeft. Neem dan ook altijd contact op met je hostingprovider als je tegen zaken aanloopt waar je zelf niet uitkomt. Vaak is het voor hun een fluitje van een cent om je er bij te helpen.

De gratis plugins kunnen een uitkomst zijn wanneer je de backup van je website wilt automatiseren. Bedenk wel dat in deze wereld vrijwel niets gratis is. Uitzonderingen daar gelaten uiteraard. We benadrukken het dan ook nog maar een keer: vogel uit of de plugin een volledige backup voor je maakt of dat het slechts een gedeelte van je website betreft. Niets zo vervelend als wanneer je denkt dat je goed zit en achteraf blijkt dat je halve website foetsie is!

We zijn benieuwd naar jouw bevindingen. Heb je het ooit meegemaakt? Je website pleite en geen backup gemaakt? Hoe heb je het opgelost of moest je echt helemaal ‘from scratch’ beginnen?

Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.