Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Categorieen
Delen
Facebook
Ontvang je GRATIS
website analyse
t.w.v. €399,-
Tijdelijk Gratis
beveiligde verbinding
SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 5 min

 

Beveiligde verbinding – SEO voor een veiliger internet?

Zoals het een goed online marketing bureau betaamt zitten wij kort op de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de online marketing. Om onze klanten de topresultaten te geven die zij van ons verwachten zullen we voortdurend up-to-date moeten blijven in deze alsmaar veranderende markt. Een gerucht wat al een tijdje rond gonst in de wandelgangen en steeds luidruchtiger wordt is de mogelijkheid dat we er weer een nieuwe SEO ranking factor bij gaan krijgen in de nabije toekomst. Google wilt zich in gaan zetten voor een veiliger internet. Een beveiligde verbinding zou beloond gaan worden met hogere resultaten in de zoekmachines.

Weet jij al hoe je een afbeelding moet optimaliseren door een alt tag toe te voegen?

Een beveiligde verbinding – De experts

Waar rook is is vuur.

Als we enkele experts mogen geloven werkt Google achter de schermen aan een nieuwe update waarbij een beveiligde verbinding voor je website pluspunten scoort wat de positie in de zoekresultaten dan weer ten goede komt.

Eén van deze experts, eigenlijk dé expert om te volgen, is Matt Cutts. Matt Cutts, hoofd van Google’s webspamteam, kwam al eerder ter sprake in de blog over de meta keywords en meta description. Wanneer hij iets zegt kun je dat serieus nemen.

In een artikel in de Wall Street Journal zijn enkele uitspraken terug te vinden van Matt en enkele andere experts die er op wijzen dat deze ranking factor er in de nabije toekomst echt van gaat komen.

Ook een andere expert op het gebied van SEO, Joost de Valk (van de SEO plugin) liet middels zijn nieuwsbrief al het een en ander weten over de aanstaande ontwikkelingen, waarbij hij verwijst naar een artikel waarin hij al eerder sprak over de voordelen van een beveiligde verbinding voor websites.

Eigenlijk zijn alle experts het er wel over eens; websites die via een beveiligde verbinding data versturen dragen bij aan een veiliger internet. De kans dat alle websites in de toekomst via een beveiligde verbinding hun gegevens versturen lijkt dan ook aanzienlijk.

Maar wat betekent dit voor jou en jouw website?

Een beveiligde verbinding – HTTPS / SSL

Om daar een antwoord op te geven is het belangrijk om te weten hoe verbindingen op het internet tot stand komen. Zonder daarbij te diep in de materie te duiken proberen we je kort en bondig uit te leggen hoe het mogelijk is dat jij deze website kunt bekijken. Voor de gevorderde internetgebruiker/marketeer zal dit gesneden koek zijn, maar bedenk dan dat er ooit een dag was dat jij dit ook niet wist.

Als het goed is bekijk je onze website momenteel op een PC, laptop, tablet of smartphone. Je bekijkt onze website in je webbrowser. Dit kan Firefox, Chrome, Internet Destroyer Explorer, Opera of een andere browser zijn. Je webbrowser is een programma die HTML code kan vertalen naar het resultaat waar je nu naar kijkt; een volledig functionerende website met tekst, afbeeldingen, vormgeving etc.

De HTML code staat niet opgeslagen op je browser zelf, maar op een supercomputer. Ook wel server genoemd. Wat er gebeurt wanneer jij een websitetitel/URL/domeinnaam intikt in de adresbalk van je browser is het volgende:

verbinding

 

Jij (client) doet een aanvraag (intikken van de domeinnaam) aan de server waarna de server antwoord geeft (het HTML bestand verstuurd met de benodigde informatie).

Nadat het HTML bestand is verstuurd blijven de client en de server communiceren, waarbij de server de inhoud inlaadt die jij opvraagt. Denk hierbij aan het klikken op afbeeldingen, links etc. Elk onderdeel van een website (layout, afbeeldingen, script etc.) is een apart bestand. De client en de server zijn dus constant ‘in gesprek’ met elkaar. Zij doen dit aan de hand van het Hyper Text Transfer Protocol, ofwel HTTP protocol; een set van regels en afspraken zodat beiden weten waar ze aan toe zijn.

Nu helder is hoe verbindingen op het internet tot stand komen is het ook wat gemakkelijker om te begrijpen wat er met HTTPS en SSL bedoeld wordt.

SSL staat voor Secure Socket Layer. Het is een protocol dat aangeeft dat er een beveiligde verbinding opgezet moet worden voor de communicatie tussen 2 computers, bijvoorbeeld tussen jou (client) en de server waarop de website staat die je wilt bezoeken. De gegevens die verstuurd worden tijdens de communicatie zullen versleuteld verstuurd worden zodat deze beter beschermd zijn dan wanneer gebruik gemaakt wordt van een onbeveiligde verbinding. Iedere onbeveiligde verbinding is kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. De onderlinge communicatie tussen computers kan bijvoorbeeld ‘afgeluisterd’ worden.

Wanneer de layout van een webpagina wordt ‘afgeluisterd’ zal dit geen rampzalige gevolgen hebben. Wanneer je creditcard gegevens getapt worden tijdens het afrekenen in een webshop wél natuurlijk. Vandaar dat alle webshops, banken en instellingen waar persoonlijke gegevens verzonden worden verplicht zijn om gebruik te maken van een beveiligde verbinding.

Iedereen die wel eens een online aankoop heeft gedaan, Gmail gebruikt of gebruik maakt van internetbankieren kent onderstaande afbeelding wel.

Beveiligde verbinding met Gmail

 

In de adresbalk kunnen we aan 2 zaken zien dat we te maken hebben met een beveiligde verbinding; het groene slotje aan het begin van de adresbalk en aan de letter S achter HTTP. De extra s in HTTPS:// staat voor secure. In sommige gevallen is de volledige adresbalk groen gekleurd.

Dit is het derde kenmerk waaraan een beveiligde verbinding te herkennen valt.

Nu je weet hoe verbindingen op het internet werken en wat de extra toevoeging van het SSL protocol inhoudt kun je zelf vast wel bedenken waarom Google de weg van een volledig beveiligd internet wil inslaan en wat dit dan voor jou en jouw website zal gaan betekenen in de (nabije) toekomst.

De toekomst – Een volledig beveiligd internet?

Met dit artikel hebben we geprobeerd je een beetje voor te bereiden op de toekomst. Je op de hoogte te houden over de nieuwste ontwikkelingen, waarvan wij denken dat de geruchten wel eens heel goed waarheid kunnen worden.

Wat dit specifiek gaat betekenen op het gebied van SEO zullen we moeten afwachten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen? Like onze Facebook page, volg ons op twitter en voeg ons toe aan je Google Plus kringen. Dan weet je zeker dat je de eerste bent die het hoort wanneer er iets nieuws te melden valt.

Ander bekeken ook

SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 7 min
Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf...
SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 5 min
Je bent een ondernemer en wil groei zien in je bedrijf. Dat is logisch. Wie wil dat niet? De grote vraag is alleen ‘hoe doe ik dit precies?’ Als online...