Email Marketing – Hoe staat het er nu voor?
Afgelopen januari heb je onze blog over Email Marketing kunnen lezen. In de wereld van Online Marketing is het belangrijk om jezelf continu te verbeteren en up-to-date te blijven. Om deze reden zullen wij het onderwerp Email Marketing dan ook opnieuw voor je onder de loep nemen. Zijn er de afgelopen maanden nog aspecten van het onderwerp veranderd? Waar moet je – nu we bijna in 2016 zijn aanbeland – op letten?
Lees ook eens over linkbuilding!
Natuurlijk is Email Marketing, bijna een jaar later, nog steeds van immens belang voor je bedrijf. Een grote, relevante lijst met volgers, prospects en bestaande klanten zal de omzet van je bedrijf enorm vergroten.
Terugkijkend op onze oude blog, blijft er één oneliner erg hangen: ‘The Money Is In The List’. Het geld zit in de lijst. Menig (online) marketeer zweert bij deze term. Uiteraard kan iedereen de bewering beamen, maar hoe bouw je een dermate grote e-mail lijst op, dat je het in je portemonnee terug kan zien?
Hoe bouw ik een e-mail lijst op – de Tips & Tricks
Een hoop (online) schrijvers draaien erg om het onderwerp heen, is ons de laatste tijd nog maar eens opgevallen. Ze vertellen een hoop, maar zeggen inhoudelijk gezien vrij weinig. Hierom pakken wij het anders aan. Hieronder de 5 tips & tricks voor een succesvolle Email Marketing Campagne:
1. GEEN SPAM!
E-mails kunnen een enorme boost aan je business geven. Misbruik dit platform niet. Een hoop website eigenaren voor jou hebben de fout gemaakt om direct hun zorgvuldig opgebouwde lijst lastig te vallen met allerlei berichten. De laatste nieuwtjes van het bedrijf, informatie over werknemers en andere informatie waar je prospect totaal NIET op zit te wachten.
Als jij je mail opent, ben je op zoek naar relevante informatie. Iets waar je beter van wordt. Wanneer je informatie toegesmeten krijgt waar je niks aan hebt, ben je al snel geneigd dit te negeren. Op het moment dat je content binnenkrijgt waar je daadwerkelijk wat aan hebt, lees je deze niet meer, omdat je gewend bent onzin toegestuurd te krijgen van dat medium.
Zoek daarom je doelgroep goed uit en kies zorgvuldig uit wat je naar wie stuurt. Een succesvolle (E-mail) marketing campagne valt of staat bij het leveren van relevante, unieke content!
2. De kracht van informatie
Een enorm voordeel van Email Marketing is het kunnen verzamelen van informatie over je klanten. Op deze manier kun je relatief makkelijk een relatie met ze opbouwen.
In eerste instantie geven je prospects je hun email adres zodat jij ze van informatie kunt voorzien. Deze eerste stap is eigenlijk een reuzesprong, want het onderstreept dat deze persoon meer van jou wil horen. Via deze weg kun je bijvoorbeeld ook achter hun leeftijd en geslacht komen, zodat je de toe te zenden informatie nog verder kan afbakenen.
De verkregen data kun je ook gebruiken om je emails persoonlijker te maken. De meest voor de hand liggende stap is dan ook de persoon bij zijn of haar voornaam aan te spreken in de mail. Kijk echter wel uit dat je niet te snel te persoonlijk wordt. Net als in een echte relatie kan dit afschrikwekkend overkomen. Als jij op een feestje een nieuw persoon ontmoet, zit jij ook niet direct op hun hele levensverhaal te wachten.
In de praktijk betekent dit dat het positief kan werken wanneer jij je klant bijvoorbeeld een speciale aanbieding stuurt omdat ze jarig zijn, maar het weergeven van hun leeftijd kan juist weer averechts werken.
3. Analyseer analyseer
Elk succesvol persoon heeft dit succes verkregen door middel van Trial-and-error: vallen en opstaan. Dit geldt ook voor Email Marketing. Je kunt leren van je fouten en je resultaten analyseren. Zo kun je bekijken hoeveel mensen je email ontvangen hebben, de mail hebben geopend en hoeveel mensen er daadwerkelijk doorgeklikt hebben.
Er zijn bepaalde programma’s die zelfs dieper op de stof ingaan. Een programma als MailChimp laat zelfs zien waar je prospects precies geklikt hebben, wat je kunt gebruiken om de lay-out van je emails aan te passen.
4. Testen maar!
Voordat je je campagne de wereld in slingert, is het belangrijk deze grondig en veelvuldig te testen. Gebruik hiervoor een klein gedeelte van je lijst, een test panel als het ware.
Experimenteer hierbij met verschillende aanbiedingen, designs, landingspagina’s en titels. Dit kun je heel simpel doen met A/B tests.
5. Het ideale tijdstip
Net als het uitbrengen van deze blog, is het tijdstip waarop je de emails verstuurd van belang. Zo zal een mail die je op maandagochtend verstuurd amper gelezen worden. De persoon komt aan op zijn werk en valt in een berg met ongelezen berichten. Jouw mail zal echt niet degene zijn die hij opent en zal al snel over het hoofd gezien worden.
Onderzoek wat het ideale tijdstip voor het versturen van jouw mails is. Is dit elke dag? Elke week? Elke maand? Een ideaal tijdstip verschilt per branche. Ga dus direct aan de slag en beslis wat het ideale tijdstip voor het versturen van jouw mails is.
Al met al weer een hoop informatie voor je om mee aan de slag te gaan. Blijkt het toch te lastig of tijdrovend te zijn, kun je altijd contact met ons opnemen, zodat we je verder kunnen helpen.
Like ons op Facebook, zodat onze wekelijkse blog elke dinsdag op je tijdlijn verschijnt!
Tot volgende week.