Guerrilla marketing | Oorlog ter promotie?
Het klinkt misschien raar: een oorlogstechniek gebruiken als marketing vorm. Ik ben het met je eens dat dit nogal ongewoon klinkt, maar Guerilla marketing blijkt een zeer effectieve manier te zijn om met een beperkt budget grote doelen te bereiken.
Guerrilla marketing speelt trouwens ook in op A Sense Of Urgency.
Wat is Guerrilla marketing?
Guerilla marketing is een marketingtechniek waarbij met een relatief klein budget op een ludieke manier gepoogd wordt een groot resultaat te halen. Het begrip vindt zijn oorsprong in de Guerilla oorlogen, waarbij een kleine groep strijders een veel grotere tegenpartij de baas konden zijn.
‘Guerrilla is een term uit de krijgswetenschap en heeft betrekking op een gewapend conflict waarbij ongeregelde strijders een reguliere krijgsmacht trachten te ontregelen en uit te putten, terwijl vanwege het verschil in vuurkracht een rechtstreekse confrontatie door die strijders zo veel mogelijk wordt vermeden. De term guerrilla wordt ook wel gebezigd om de organisatie aan te duiden die de guerrillaoorlog voert.’
Traditionele marketinginstrumenten en -technieken worden gecombineerd met als doel het behalen van een groot resultaat. Anno 2015 is Guerilla marketing een veelvoorkomend fenomeen, terwijl de term al sinds de jaren 80 in gebruik is. Mede door de economische crisis zijn bedrijven zich gaan realiseren dat in de wereld van promotie niet alles om geld draait. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat er inventiever met het budget omgegaan moet worden om tot echte resultaten te komen.
Het voornaamste doel van Guerilla Marketing is een ludieke, creatieve campagne op te zetten, waardoor veel ophef gecreëerd wordt. Wanneer dit gebeurt, zal de media er vanzelf mee aan de haal gaan en kunnen er in vergelijking tot het beschikbare budget enorme resultaten behaald worden.
Waar moet een succesvolle Guerilla marketingactie aan voldoen?
Het klinkt ideaal; minimale financiële inspanningen met maximaal resultaat. Zo simpel is het echter niet. Wanneer je een succesvolle ‘Guerilla oorlog’ op wilt zetten moet je rekening houden met de volgende factoren:
- Bereik
- Helderheid
- Relevantie
- Juiste timing en Opvallen
1. Bereik:
Met bereik wordt zowel direct- als indirect bereik bedoeld. Het doel is om zoveel mogelijk consumenten tegelijk te bereiken. Door een actie op een groot evenement te plaatsen worden heel veel mensen direct bereikt, maar wanneer de media ermee aan de haal gaat, zal een nog veel groter publiek bereikt worden.
2. Helderheid
Acties moeten niet te doordacht en/of moeilijk worden gemaakt. Het doel is zowel de onderkant als de bovenkant van de samenleving te bereiken, waardoor een ieder de actie moet snappen. Wil je een succesvolle Guerilla-actie opzetten, maak deze dan toegankelijk voor iedereen.
3. Relevantie
Een succesvolle Guerilla-actie moet ook relevant zijn. Wanneer jouw brand zich op kleding richt, zorg dan ook dat jouw gimmick hierop aansluit.
4. Juiste timing en Opvallen
Wanneer je wilt dat je Guerillacampagne succesvol wordt uitgevoerd, moet deze ook juist getimed zijn en last but not least, opvallen!
There is no such thing as bad publicity is misschien wel een term waar een kern van waarheid inzit, maar je hebt liever positieve PR dan negatieve PR. Wanneer jij iets creëert dat de consumenten waarderen, wordt jouw boodschap vanzelf verspreid en heb je de pers niet eens nodig.
Succesvolle Guerilla marketing campagnes
Om je nog net even van dat extra stukje inspiratie te voorzien, heb ik een paar succesvolle Guerilla marketing campagnes op een rij gezet. Doe er je ding mee, ga ermee aan de haal en voer een ‘Guerilla oorlog’ in jouw niche.
Axe
JEEP