Leestijd: 5 min

Guerrilla marketing | Oorlog ter promotie?

Het klinkt misschien raar: een oorlogstechniek gebruiken als marketing vorm. Ik ben het met je eens dat dit nogal ongewoon klinkt, maar Guerilla marketing blijkt een zeer effectieve manier te zijn om met een beperkt budget grote doelen te bereiken.

Guerrilla marketing speelt trouwens ook in op A Sense Of Urgency.

Wat is Guerrilla marketing?

Guerilla marketing is een marketingtechniek waarbij met een relatief klein budget op een ludieke manier gepoogd wordt een groot resultaat te halen. Het begrip vindt zijn oorsprong in de Guerilla oorlogen, waarbij een kleine groep strijders een veel grotere tegenpartij de baas konden zijn.

‘Guerrilla is een term uit de krijgswetenschap en heeft betrekking op een gewapend conflict waarbij ongeregelde strijders een reguliere krijgsmacht trachten te ontregelen en uit te putten, terwijl vanwege het verschil in vuurkracht een rechtstreekse confrontatie door die strijders zo veel mogelijk wordt vermeden. De term guerrilla wordt ook wel gebezigd om de organisatie aan te duiden die de guerrillaoorlog voert.’

Traditionele marketinginstrumenten en -technieken worden gecombineerd met als doel het behalen van een groot resultaat. Anno 2015 is Guerilla marketing een veelvoorkomend fenomeen, terwijl de term al sinds de jaren 80 in gebruik is. Mede door de economische crisis zijn bedrijven zich gaan realiseren dat in de wereld van promotie niet alles om geld draait. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat er inventiever met het budget omgegaan moet worden om tot echte resultaten te komen.

Het voornaamste doel van Guerilla Marketing is een ludieke, creatieve campagne op te zetten, waardoor veel ophef gecreëerd wordt. Wanneer dit gebeurt, zal de media er vanzelf mee aan de haal gaan en kunnen er in vergelijking tot het beschikbare budget enorme resultaten behaald worden.

Waar moet een succesvolle Guerilla marketingactie aan voldoen?
Het klinkt ideaal; minimale financiële inspanningen met maximaal resultaat. Zo simpel is het echter niet. Wanneer je een succesvolle ‘Guerilla oorlog’ op wilt zetten moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Bereik
  • Helderheid
  • Relevantie
  • Juiste timing en Opvallen

1. Bereik:
Met bereik wordt zowel direct- als indirect bereik bedoeld. Het doel is om zoveel mogelijk consumenten tegelijk te bereiken. Door een actie op een groot evenement te plaatsen worden heel veel mensen direct bereikt, maar wanneer de media ermee aan de haal gaat, zal een nog veel groter publiek bereikt worden.

2. Helderheid
Acties moeten niet te doordacht en/of moeilijk worden gemaakt. Het doel is zowel de onderkant als de bovenkant van de samenleving te bereiken, waardoor een ieder de actie moet snappen. Wil je een succesvolle Guerilla-actie opzetten, maak deze dan toegankelijk voor iedereen.

3. Relevantie
Een succesvolle Guerilla-actie moet ook relevant zijn. Wanneer jouw brand zich op kleding richt, zorg dan ook dat jouw gimmick hierop aansluit.

4. Juiste timing en Opvallen
Wanneer je wilt dat je Guerillacampagne succesvol wordt uitgevoerd, moet deze ook juist getimed zijn en last but not least, opvallen!
There is no such thing as bad publicity is misschien wel een term waar een kern van waarheid inzit, maar je hebt liever positieve PR dan negatieve PR. Wanneer jij iets creëert dat de consumenten waarderen, wordt jouw boodschap vanzelf verspreid en heb je de pers niet eens nodig.

Succesvolle Guerilla marketing campagnes
Om je nog net even van dat extra stukje inspiratie te voorzien, heb ik een paar succesvolle Guerilla marketing campagnes op een rij gezet. Doe er je ding mee, ga ermee aan de haal en voer een ‘Guerilla oorlog’ in jouw niche.

Axe

JEEP

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 5 min

Een MAGISCH Trucje: Het Aida Model Eenvoudig Uitgelegd! 🌟 Inhoudsopgave Wat is het Aida Model Aandacht trekken Kleurrijke plaatjes Interessante woorden Grappige verhalen Interesse wekken Spannende vragen Nieuwsgierigheid opwekken Verlangen opbouwen Leuke voorbeelden Belangrijke voordelen Actie ondernemen Makkelijke stappen Beloningen...

Leestijd: 5 min

Conversie: Hoe maak je van je website een verkoopmonster? Het verbeteren van de conversie van een website of webshop is cruciaal voor het succes van elke online onderneming. Conversie verwijst naar het proces waarbij bezoekers van een website of webshop...

Leestijd: 5 min

De Vouw en SAM Online Marketing De vouw. Het fenomeen houdt redacteuren, designers, marketeers en adverteerders al decennia lang bezig. Maar hoe belangrijk is de vouw vandaag de dag nog nu we op verschillende formaten schermen de online content bekijken? Voordat jij...

Leestijd: 5 min

Content is koning: Hoe kwalitatieve inhoud uw website naar de top kan brengen In de digitale wereld van vandaag is het niet voldoende om een ​​website te hebben die er alleen maar mooi uitziet. Het hebben van hoogwaardige inhoud is...