Home | Blog | In 5 minuten online met een Wordpress website

Leestijd: 5 min

 

In 5 minuten online met een WordPress website

Met een WordPress website heb je letterlijk de mogelijkheid om in 5 minuten ‘live’ te gaan met je website. Dit gegeven maakt van WordPress een mateloos populair platform voor een ieder die op een makkelijke manier zijn website wilt bouwen/onderhouden. In 5 minuten online met je WordPress website in 3 stappen; wij vertellen je hoe!

Dit kun je natuurlijk ook LATEN  DOEN door SAM Online Marketing.

WordPress

WordPress begon in 2003 als klein blogging platform om op eenvoudige wijze webteksten te publiceren. Vandaag de dag is WordPress uitgegroeid tot het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld en wordt het gebruikt door ‘de groten der aarde’. Denk hierbij aan bedrijven als bijvoorbeeld Pepsi, Ebay, Ford, Volkswagen, Nokia, New York Times, Spotify enz. enz.

Wie denkt dat de software die door deze grote bedrijven wordt gebruikt waarschijnlijk peperduur is heeft het mis; WordPress is zoals we dat noemen ‘open source’ software en daardoor vrij te downloaden, te gebruiken en aan te passen. Gratis en voor niets. En dat blijft zo.

Wereldwijd zijn er honderden mensen die voortdurend bezig zijn WordPress verder en verder te ontwikkelen. Het motto is dan ook: WordPress is er voor en door de mensen.

Doordat er zoveel mensen aan en mee werken is WordPress vandaag de dag geworden tot het simpelste systeem om zonder HTML of PHP kennis een website mee te bouwen. WordPress is geschikt om je persoonlijke blog bij te houden, een webshop op te draaien en zelfs de meest unieke/uitgebreide/mooiste/gaafste website te bouwen zonder dat je ook maar enige programmeerkennis hoeft te hebben.

Iedereen met basiskennis van bijv. Word kan een WordPress website bouwen. Ook jij!

WordPress website in 3 stappen

In 3 eenvoudige stappen kan ook jij je WordPress website realiseren. Na deze drie stappen staat je website ‘live’ en dit kan zoals gezegd in vijf minuten tijd.

Drie stappen naar jouw WordPress website:

  1. WordPress downloaden en installeren
  2. Vullen met content van je WordPress website
  3. Publiceren van je WordPress website

1. WordPress downloaden en installeren

WordPress downloaden en installeren is mogelijk op twee manieren.

Je kunt een automatische installatie laten uitvoeren middels bijvoorbeeld ‘installatron’. Installatron is een zogenoemde app-installer en bied je de mogelijkheid om geheel automatisch via je direct-admin omgeving van je webhosting WordPress te downloaden en te installeren.

In sommige gevallen ben je genoodzaakt om een handmatige installatie van WordPress te doen. Bijvoorbeeld omdat jouw webhosting partij geen automatische installatie van WordPress ondersteunt. Of misschien vind je het zelf fijner om alles handmatig te installeren.

Hoe dan ook zul je in dat geval WordPress zelf moeten downloaden (de laatste Nederlandse versie vind je hier) en de bestanden handmatig moeten uploaden naar de server. Om deze bestanden handmatig naar de server te uploaden gebruik je hiervoor een FTP client als bijvoorbeeld Filezilla.

2. Vullen van je WordPress website met content

Wanneer de installatie gelukt is ben je eigenlijk al up-and-running. Doorgaans staat een soortgelijke indeling als voorbeeld op jouw domeinnaam.

wordpress website
De voorbeeldpagina die WordPress gebruikte in 2012

In de afbeelding zie je de voorbeeldpagina die WordPress zelf gebruikte in 2012. Het is om jou te laten zien wat er mogelijk is met een WordPress website.

In de afbeelding is duidelijk de menustructuur van het thema te zien. Bovenin de header met de websitetitel en eventuele ondertitel, de afbeelding, de menubalk met de kopjes ‘Home’ en ‘Sample Page’, een allereerste blogbericht met de titel ‘Hello world’ en rechts daarvan de side bar. De menustructuur van dit thema noemen we ook wel de omgekeerde ‘L’.

Nu is het aan jou om je website te gaan vullen met content, een ander thema te kiezen, je websitetitel incl. ondertitel aan te gaan passen, afbeeldingen toe te gaan voegen, plugins te gaan installeren, enz. enz.

Je hebt de mogelijkheid om alles achter de schermen te bekijken voordat je het daadwerkelijk online zet. Je kunt dus met een gerust hart gaan experimenteren voordat heel de wereld ziet hoe jouw website er uit komt te zien.

3. Publiceren van je WordPress website

De laatste stap. Het gaat dan toch echt gebeuren.

Je hebt een prachtig thema uitgekozen, essentiële plugins geïnstalleerd, je websitetitel aangepast, een ontzettend goede blogpost geschreven met een killer paginatitel, ingericht volgens de AIDA formule en aangevuld met toepasselijke afbeeldingen (met de juiste alt-tags).

Het enige wat nog rest is op de knop rechtsboven in je scherm te klikken.

Publiceren.

Je WordPress website staat live, gefeliciteerd!

De hoed en de rand

We hebben in totaal 847 woorden gebruikt in dit artikel. Heel veel gepraat, maar uiteindelijk niets gezegd. Voor iemand die bekend is met WordPress als content management systeem is alles wat hierboven staat gesneden koek. We kunnen ons heel goed voorstellen dat jij nu bij jezelf denkt: FTP client? Uploaden naar de server? Thema’s installeren? Plugins downloaden? Afbeeldingen toevoegen?

Hoe dan?!

Maak je geen zorgen.

We hebben dit artikel bewust beknopt gehouden. In de aankomende weken gaan we de drie stappen uitgebreid toelichten en ontleden, zodat je aan het einde ook van de hoed en de rand weet.

Wil je geen enkel artikel missen en stap voor stap leren hoe ook jij een WordPress website leert bouwen?

Like ons dan op Facebook, volg ons op twitter en voeg ons toe aan je kringen op GooglePlus.

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.