Home | Blog | Interne linkbuilding

Leestijd: 5 min

Interne linkbuilding

Na een aantal blogposts over website kleuren kiezen, WordPress websites beveiligen en andere webdesign gerelateerde onderwerpen is het weer eens tijd voor een artikel over onze favoriete bezigheid: hoog in Google komen met SEO!

Onlangs kregen wij namelijk een opdracht om de interne linkbuilding voor een bedrijf te verzorgen. Niets zo leuk als een website analyseren en te kijken waar verbetering in kan worden aangebracht.

And so we did…

(Heb jij ook al alles gelezen over hoe je een winstgevende website maakt?)

Wat is interne linkbuilding?

Voor iedereen die wél op dit artikel heeft geklikt, maar geen idee heeft wat interne linkbuilding nou precies is:

“Interne linkbuilding is het aanleggen van links binnen je eigen website. In de beginalinea zijn verschillende woorden blauw gedrukt en je kunt hier op klikken. Dit zijn stuk voor stuk interne links die naar een andere pagina binnen de website leiden. Er is ook nog een andere variant; daar schreven we al over in ‘interne links op een pagina’. Met interne links op dezelfde pagina verwijs je naar een ander gedeelte binnen dezelfde pagina. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld een inhoudsopgave wilt aanbrengen bij een groot stuk tekst. “

Interne linkbuilding als SEO factor

In ons artikel over linkbuilding in het algemeen beschreven we al kort even waarom interne linkbuilding belangrijk is en nog steeds geldt als één van de meest makkelijk te beheersen SEO factoren. Je hebt hier namelijk 100% zelf de hand in. Je helpt de Google crawlers een handje door ze de weg te wijzen binnen je website.

Google waardeert dit! En je bezoekers natuurlijk ook…

Interne linkbuilding is als een spinnenweb maken over je gehele website. Door een woord of zin klikbaar te maken geef je aan dat er een pagina bestaat waar meer informatie te vinden is over het betreffende woord of zin. Een bezoeker die niet uit de context kan halen wat je met het woord bedoelt of er graag meer over wilt lezen krijgt zo de mogelijkheid om extra informatie in te winnen binnen je eigen website. Je zorgt er hiermee dus voor dat een bezoeker langer op je website verblijft, waarbij hij of zij (als je interne linkbuilding goed hebt toegepast) van pagina naar pagina kan hoppen.

interne linkbuilding
Wikipedia, meester in het bouwen van een spinnenweb

Een perfect voorbeeld van interne linkbuilding als spinnenweb vinden we op Wikipedia. Op iedere pagina zijn woorden gelinkt zodat je van pagina naar pagina kunt klikken, waarbij je plotseling tot de conclusie kan komen dat je al een uur op Wikipedia zit! Dat interne linkbuilding uiterst effectief is bewijst Wikipedia wel: hoe vaak kom je ze wel niet tegen bovenaan in de zoekresultaten?

Welke interne links kennen we?

Interne links zijn op verschillende manieren zichtbaar op je website. De interne links op een pagina zoals een inhoudsopgave en interne links in de vorm van klikbare woorden ken je nu. Maar er zijn er meer….

Menustructuur

Wat dacht je bijvoorbeeld van je menustructuur? Allemaal interne links die verwijzen naar de betreffende pagina’s. Het is daarom erg belangrijk dat je menu op een overzichtelijke, duidelijk gestructureerde, manier in elkaar steekt. Dit is namelijk één van de eerste contactpunten voor Google en je bezoekers op je website. Door je menu overzichtelijk te maken en alle pagina’s onder te verdelen in logische categorieën maak je het Google en je bezoekers gemakkelijker om door je website te browsen.

Gerelateerde berichten

Een andere manier om interne linkbuilding toe te passen binnen je website is het tonen van gerelateerde artikelen onder je blogposts. Ook dit zijn stuk voor stuk weer allemaal interne links die je bezoeker verleiden om langer te blijven op je website. Als je ons al langer volgt zul je vast gemerkt hebben dat wij dit onderdeel verwijderd hebben van onze website. De reden hiervan is dat wij zelf site-snelheid prefereren boven de plugins die er voor zorgen dat de gerelateerde artikelen verschijnen onder je berichten. In plaats daarvan tref je nu in de sidebar aan de rechterkant een sectie ‘recente berichten’.

Overigens heeft een groot aantal WordPress theme’s deze optie standaard al ingebouwd. Een plugin is dan natuurlijk overbodig.

Breadcrumbs

Met de plugin van Yoast kun je eenvoudig een broodkruimelspoor (breadcrumbs) aanleggen binnen je website. Een bezoeker (en Google) weet dan precies waar hij zich bevindt binnen je website en kan gemakkelijk terugkeren naar de bovenliggende pagina. In de afbeelding hieronder zie je hoe dat er uit ziet op onze website. In de blauwe balk is het kruimelpad zichtbaar. Driemaal een interne link, zonder enige moeite!

interne linkbuilding

Interne linkbuilding automatiseren

Het is erg belangrijk om zoveel mogelijk processen binnen je website te automatiseren. Een aantal zaken zoals de breadcrumbs en de gerelateerde artikelen zijn eenvoudig te automatiseren. Een inhoudsopgave maken bij een lange blogpost is een kleine moeite, maar overal binnen de tekst handmatig je interne links aanbrengen is gekkenwerk.

We gaan er vanuit dat je website groeit naarmate hij online staat. In de loop der tijd zul je pagina’s en berichten toevoegen, waarbij je waarschijnlijk shorttail en longtail zoektermen gebruikt om te scoren in Google. Wanneer je bij iedere nieuwe pagina of bij ieder nieuw bericht moet gaan nadenken welke zoektermen gelinkt kunnen worden kost dat erg veel tijd. Onze tijd kost geld. De jouwe waarschijnlijk ook.

Automatiseer dit onderdeel van interne linkbuilding dan ook zo snel mogelijk. Zelf gebruiken wij hier een door ons zelf ontwikkelde plugin voor, maar als je hier een kijkje neemt zul je vast een plugin vinden die past bij je gebruiksdoeleinden.

Linkbuilding automatiseren – Master Level

Linkbuilding is een tijdrovend karwei en niet het allerleukste werk wat er is op online marketing gebied. Toch is het nog steeds superbelangrijk om kwalitatieve links te verkrijgen. Zowel binnen je eigen website, maar zeker ook inbound- en outboundlinks.

Wil je 100% zeker weten dat je linkbuilding van niveau “Master” is?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.