SEO afkortingen

Leestijd: 5 min

Kort maar krachtig: Afkortingen in SEO uitgelegd

SEO, SEA, SEM, CTR: al die afkortingen, we worden ermee doodgegooid. Zelfs voor ons SEO specialisten is het af en toe lastig werken met al die afkortingen. In de loop der jaren is iedereen zelfs gestopt met het volledig uitspreken van bepaalde vaktermen en worden alleen de afkortingen nog gebruikt. Nu kan het zijn dat jij je website wilt optimaliseren, maar dat je geen idee hebt wat al die verd*mde afkortingen betekenen. Om jou hiermee verder te helpen, hebben we een aantal SEO afkortingen voor je op een rij gezet en verder uitgelegd.

Lees ook over het optimaliseren van je URL.

SEO afkortingen uitgelegd

In SEO worden er honderden afkortingen gebruikt. Het gros hiervan zal je nauwelijks tegenkomen, vanwaar wij vandaag de zeven belangrijkste voor je uitleggen. Mochten er toch nog afkortingen niet behandeld worden waar jij toch het fijne van wilt weten: binnenkort brengen wij onze kennisbank uit, waar jij al deze afkortingen kunt vinden, inclusief uitgebreide uitleg! Voor nu de top 7 SEO afkortingen.

SEO

Laten we het overduidelijke maar direct behandelen. Ook al weet bijna iedereen dit al: SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is de kunst van het optimaliseren van websites voor zoekmachines als Google en Bing. Door SEO zorg je ervoor dat jouw website op een bepaalde zoekterm hoog komt te staan in de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google. SEO samengevoegd met SEA vormt je SEM en helpt je bij het verhogen van je SERP!

SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising, ofwel zoekmachine adverteren. Dit beslaat het tegen betaling plaatsen van advertenties boven de organische zoekresultaten van Google. Voordeel van SEA is dat je gegarandeerd bovenaan komt te staan. Nadeel is echter dat je een X-bedrag betaald voor iedereen die op de link naar je website klikt, de zogeheten CPC of PPC. Van tevoren spreekt je Google Qualified Professional een maandelijks budget met je af. Als dit maandelijks budget op is, zal je ook simpelweg uit de resultaten worden gehaald. SEA vormt samengevoegd met SEO je SEM.

SEM

SEM staat voor Search Engine Marketing. Het is een combinatie van Search Engine Optimization en Search Engine Advertising, wat samen wordt gebruikt om de vindbaarheid van je website te vergroten. Waar SEO steeds populairder wordt, wordt verreweg het meeste geld nog steeds uitgegeven aan SEA. Ondernemers zijn bereid meer geld uit te geven aan het adverteren, omdat zij hiermee een gegarandeerde toppositie in Google kunnen verkrijgen. Zoals al eerder gezegd, wordt je wel direct uit de resultaten gehaald als je click-budget op is. Op de lange termijn levert SEO dan ook een lagere PPC/CPC op.

PPC/CPC

PPC staat voor Pay Per Click. PPC wordt doorgaans op dezelfde manier als CPC (Cost Per Click) gebruikt. Beide begrippen staan voor de kosten die je kwijt bent per persoon die op de link naar je website klikt. De kosten per klik kunnen bij SEO flink uiteen lopen, waar ze bij het adverteren (SEA) vrijwel gelijk blijven. Echter kun je door je SEO goed uit te voeren een constant hoge positie in Google genereren, wat de kosten per klik flink omlaag kan brengen. Op de lange termijn wordt door elke online marketing specialist dan ook aangeraden om voor SEO boven SEA te kiezen. Je vergaart hier namelijk een constant hoge positie in de SERP van Google mee.

KMK2

SERP

SERP staat voor de Search Engine Results Page. Het zijn de resultaten die jij op Google ziet op het moment dat jij een bepaalde zoekterm intypt. De SERP toont de top 10 organische zoekresultaten, alsmede een aantal advertenties erboven en eronder. Binnen SEO wordt een top 1 positie op een bepaalde zoekterm als de heilige graal gezien. Dit is om de volgende reden. Van alle clicks binnen Google vindt 91% plaats op de eerste pagina. Op de eerste pagina is de CTR (Click Through Rate) als volgt verdeeld:

Top 1: 32.5%

Top 2: 17.6%

Top 3: 11.4%

Top 4: 8.1%

Top 5: 6.1%

Top 6: 4.4%

Top 7: 3.5%

Top 8: 3.1%

Top 9: 2.6%

Top 10: 2.4%

Zoals je ziet krijgt de nummer 1 meer dan 30% van alle kliks. Niet gek dus dat elke organisatie op nummer één wil eindigen op de voor hun relevante zoektermen binnen de SERP’s van Google. Het zorgt namelijk voor een enorm hoge CTR.

CTR

CTR staat voor Click Through Rate. De CTR staat over het algemeen voor het aantal impressies van een link, afgezet tegen het aantal keer dat hierop geklikt wordt. Vooral binnen SEA wordt de CTR erg vaak gebruikt om de effectiviteit van een advertentie te meten. De CTR wordt als volgt uitgerekend:

CTR = (Clicks/Impressies) x 100

Per branche of medium loopt de CTR flink uiteen. Het is dus lastig te zeggen wat voor jou de juiste CTR is. Mocht je toch een Google AdWords campagne willen starten, laat je dan goed informeren over de getallen die voor jou relevant zijn. Alleen op deze manier kun jij een succesvolle AdWords campagne voeren en heb je een goede ROI.

ROI

ROI is je ‘Return On Investment’. Het zijn de kosten van een investering, afgezet tegen het geld dat de investering je heeft opgeleverd. Waar ROI al tientallen jaren gebruikt wordt – en voor veel bedrijven lastig te meten was – heeft de term met de komst van Online Marketing een herintrede gemaakt. Het voordeel van het internet is namelijk dat alles valt te meten. Zo ook de veelgebruikte afkorting ROI. De formule gaat als volgt:

ROI = (Opbrengst investering – Kosten investering) / Kosten investering

KMK3

Conclusie uit de SEO afkortingen

Al met al moeten deze afkortingen je helpen de vele informatie die SEO met zich meebrengt te begrijpen. Toch zijn er nog vele andere afkortingen. Gelukkig komt binnenkort onze kennisbank online. Hierin worden niet alleen SEO afkortingen verder uitgelegd, maar wordt ook de betekenis van vele HTML-codes uitgelegd. Heb jij toch een professional nodig voor het optimaliseren van je website, neem dan contact op met ons en vraag naar onze diensten!

Tot volgende week!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 5 min

Een MAGISCH Trucje: Het Aida Model Eenvoudig Uitgelegd! 🌟 Inhoudsopgave Wat is het Aida Model Aandacht trekken Kleurrijke plaatjes Interessante woorden Grappige verhalen Interesse wekken Spannende vragen Nieuwsgierigheid opwekken Verlangen opbouwen Leuke voorbeelden Belangrijke voordelen Actie ondernemen Makkelijke stappen Beloningen...

Leestijd: 5 min

Conversie: Hoe maak je van je website een verkoopmonster? Het verbeteren van de conversie van een website of webshop is cruciaal voor het succes van elke online onderneming. Conversie verwijst naar het proces waarbij bezoekers van een website of webshop...

Leestijd: 5 min

De Vouw en SAM Online Marketing De vouw. Het fenomeen houdt redacteuren, designers, marketeers en adverteerders al decennia lang bezig. Maar hoe belangrijk is de vouw vandaag de dag nog nu we op verschillende formaten schermen de online content bekijken? Voordat jij...

Leestijd: 5 min

Content is koning: Hoe kwalitatieve inhoud uw website naar de top kan brengen In de digitale wereld van vandaag is het niet voldoende om een ​​website te hebben die er alleen maar mooi uitziet. Het hebben van hoogwaardige inhoud is...