Linkbuilding voor een toppositie in Google
In ons artikel over Google Pagerank hadden we het er al kort over; de waarde van links voor de vindbaarheid van je website in de zoekmachines. Linkbuilding is in de loop der tijd wel veranderd, mede door updates vanuit Google waaronder de Penguin update. In dit artikel leggen we je uit wat linkbuilding precies is, waarom het nog steeds belangrijk is voor je positie in de zoekmachines en hoe je aan kwalitatieve links kunt komen.
Lees verder op SAM Online Marketing om meer te ontdekken over linkbuilding!
Linkbuilding ‘oude stijl’
Voordat Google met de Penguin update kwam was linkbuilding een lucratieve bezigheid voor allerhande ‘online ondernemers’. In ruil voor geld kon je links die naar je website verwezen kopen zodat je steeg in zoekmachines zoals Google. Uit het artikel over de Pagerank weten we dat een link van website A naar website B geldt als een ‘stem’ voor website B. Hoe meer stemmen, hoe hoger de positie in de zoekresultaten.
Zo ontstond er een geweldige ruilhandel in links. Je kon ze met duizenden tegelijk inkopen. Op deze manier konden websites die een flinke portemonnee hadden hun hoge positie kopen. Google (en de overige zoekmachines) streven er naar om de meest relevante websites weer te geven in de zoekmachines en met de Penguin update kwam er (eindelijk) een einde aan technieken die we ‘black hat SEO‘ noemen.
Linkbuilden ‘nieuwe stijl’
Waar er vroeger bij linkbuilding gekeken werd naar en beoordeeld werd op het aantal links naar je website gaat het steeds meer om kwalitatieve links vandaag de dag. De kwaliteit wint het van de kwantiteit. In het artikel over Google Pagerank legden we je al uit dat het belangrijk is om links te scoren van websites die verband houden met je eigen ‘niche’. Een website over honden die linkt naar de nieuwste android update voor smartphones heeft volgens Google weinig tot geen waarde en zodoende wordt deze link óf niet, óf heel laag beoordeeld.
Een website over honden die linkt naar een plaatselijke fokker heeft veel meer waarde. Logisch natuurlijk.
Door de negatieve smaak die de linkbuilding bedrijven hebben gegeven aan linkbuilding wordt er tegenwoordig ook wel gesproken over het bouwen aan je linkprofiel. Wij laten ons niet van de wijs brengen en spreken nog steeds van linkbuilden, maar praten dan wel over linkbuilding in de nieuwe stijl.
Waar moet je dan rekening mee houden wanneer je gaat werken aan je linkprofiel of gaat linkbuilden in nieuwe stijl?
Linkbuilding – Verschillende soorten links
Niet nieuw, maar wel iets wat handig is om te weten. Bij linkbuilding denken we al gauw aan de links van andere websites naar de onze, maar ook de andere vormen van links doen goed voor onze SEO linkbuilding.
We kunnen links indelen in 3 groepen:
Interne links
Een goed aangebrachte linkstructuur binnen de eigen website werkt als een soort spinnenweb voor onze website. Wie Wordpress als CMS gebruikt herkent de volgende afbeelding vast wel.
Zoals je in de afbeelding kunt zien kunnen we gemakkelijk de pagina kiezen waarnaar we willen verwijzen. We hebben hiervoor de eerste link in dit artikel gekozen als voorbeeld; Google Pagerank.
In het veld van de URL kun je zelf een URL invullen, of zoals wij hebben gedaan kiezen voor een pagina binnen onze eigen website. In het laatste geval wordt de titel van de link vanzelf ingevuld, al kun je deze naar wens aanpassen. Meer over de ’title attribute‘ van een link en de ‘anker tekst‘ verderop in dit artikel.
Door gebruik te maken van interne links kunnen zoekmachines als Google eenvoudig pagina’s terugvinden binnen de menustructuur wanneer zij je website ‘crawlen’. Dit komt de vindbaarheid van je website ten goede en dan hebben we het nog niet eens over de usability van je website voor de bezoeker gehad.
Zorg er voor dat pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines binnen een paar klikken te bereiken zijn. De Google spiders vinden dit fijn. En je bezoekers natuurlijk ook.
Externe links – uitgaande links – outbound
Zoals de term eigenlijk al aangeeft; dit zijn links van jouw website naar externe websites. Veel specialisten raden je dit af omdat je zo ‘reclame voor een ander maakt’ en dit ten nadele is van de eigen website.
Echter wordt een kwalitatieve link van website A naar website B binnen hetzelfde vakgebied/markt/niche vooral door Google zeker wel gewaardeerd. En wel zo eerlijk; als niemand naar elkaar zou willen linken heeft linkbuilding en de Google Pagerank überhaupt geen zin.
Dus wees niet bang om binnen je website een aantal externe links op te nemen naar kwalitatieve ‘grote’ websites zoals bijvoorbeeld Wikipedia, Nu.nl en SAM Online Marketing.
Inkomende links – backlinks – inbound
Dit zijn de links waar we allemaal naar op zoek zijn. De links waar de meeste mensen aan denken wanneer we spreken over linkbuilding. De links die onze website maken of breken. De links die ons helpen om een toppositie te bereiken of niet.
Zoals we weten gaat het niet meer om het aantal inkomende links, maar om de kwaliteit van deze links. Zoek links van websites met hetzelfde onderwerp en het liefst met een hoge Pagerank. Dit zijn stemmen die zwaarder wegen dan links van websites met een lage Pagerank of die helemaal niets met jouw onderwerp van doen hebben.
Technisch goede links voor SEO
Wanneer je een link naar je website hebt weten te realiseren zijn er 3 zaken waar je op moet letten om de vindbaarheid van je website te verhogen.
Title attribute
We hebben in het artikel over afbeeldingen en de bijbehorende alt tags al het een en ander uitgelegd over de attributen die je kunt toevoegen om je vindbaarheid te verhogen. Net als bij een afbeelding heb je de mogelijkheid om een tag toe te voegen aan een link, de zogenaamde title attribute. Dit is de titel die je meegeeft aan een link en welke verschijnt wanneer je met de muis boven een link hangt. Probeer het zelf maar door de muis boven ‘alt tags‘ in het begin van deze alinea te plaatsen.
Anchor text
Het tweede waar je op moet letten bij het maken van links is de ‘anker tekst’, ook wel ‘anchor text‘ genoemd. Hoe vaak zie je op een website wel niet: “Klik hier”. Los van het feit dat het een waardeloze Call To Action is en een ware minachting naar je bezoeker toe (alsof hij zelf niet begrijpt waar ie moet klikken), is het ook voor je SEO waardeloos.
Om je een voorbeeld te geven; wanneer je in Google zoekt op ‘klik hier’ staat de website van Adobe Reader stijf op één. Waarom? Omdat miljoenen websites verwijzen naar een pdf bestand met de anchor text ‘klik hier’.
Verwerk in je anker tekst altijd relevante zoektermen. Zo geef je de zoekmachines extra informatie waar de link over gaat wat de vindbaarheid van je website enkel maar ten goede komt. Zoals je in de link in de eerste alinea over de anchor text kunt zien is de anchor text voor deze link: “Call To Action”, de zoekterm die wij graag meegeven aan Google voor deze betreffende link.
rel=”nofollow”
Sommige links worden door de zoekmachines niet beoordeeld of ‘gecrawld’. Dit zijn de links met een ‘nofollow’ attribuut. Door deze tag te gebruiken geef je aan dat de link niet gevolgd hoeft te worden door Google. Je gebruikt deze tag bijvoorbeeld wanneer je niet in wilt of kunt staan voor de inhoud die getoond wordt op de betreffende pagina.
Links van Social Media kanalen zoals twitter en Facebook zijn inmiddels allemaal ‘nofollow’ links geworden. Tot voor kort waren de links van Google+ nog wel ‘dofollow’ links, al is daar momenteel een discussie over gaande.
Linkbuilding – het verkrijgen van kwalitatieve links
Nu we weten welke verschillende links er zijn en hoe we deze technisch op orde kunnen krijgen blijft er een belangrijke vraag staan: Hoe verkrijg je deze kwalitatieve links?
Er zijn tal van manieren om aan links te komen. Met een beetje inventiviteit kom je al een heel eind.
Je kunt webmasters mailen met een verzoek tot het ruilen van een link. Je kunt gastbloggen op blogs uit hetzelfde vakgebied en in de artikelen een link vermelden. Je kunt artikelen plaatsen op artikelsites. Je kunt online persberichten plaatsen. Je kunt reageren op discussieforums uit jouw niche. Je kunt je website aanmelden op startpagina’s.
Maar bovenal; richt je simpelweg op killer content. Interessante artikelen verspreiden zichzelf.
Bezoekers die ze delen, collega bloggers die je het vermelden waard vinden. Mond-op-mond-reclame werkt ook op internet nog steeds het best.
En doen ze dit niet uit zichzelf? Vraag er gewoon om. Jij deelt dit artikel toch ook via onderstaande social media buttons?