Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Categorieen
Delen
Facebook
Ontvang je GRATIS
website analyse
t.w.v. €399,-
Tijdelijk Gratis
meerkat live video straming
SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 5 min

Meerkat – Live video streamen via Twitter

Wie connected is heeft ongetwijfeld over de nieuwe internethype ‘Meerkat’ gehoord. Het oer-Hollands klinkende, Engelse equivalent van stokstaartje wint razendsnel aan populariteit. Een maand geleden uitgebracht en inmiddels 12 miljoen aan investeringen opgehaald. Reden genoeg om deze nieuwe Social Media hype eens onder de loep te nemen. We beantwoorden in dit artikel vragen als: “Wat is Meerkat, wat kun je er mee, wat zijn de nadelen en is Meerkat interessant voor online ondernemers?” Lees snel verder!

Weet jij ook al alles over interne linkbuilding?

Meerkat – Life wordt live

Het idee achter Meerkat is je leven de wereld in slingeren via live streaming video. De mens is een sociaal wezen en we delen graag (en ook steeds meer) details uit ons leven waarvan wij denken dat het de moeite waard is voor anderen. Of dit ook daadwerkelijk zo is zullen we maar even in het midden laten.

Iedereen kan de app downloaden (op dit moment alleen nog iPhonegebruikers via de Appstore) en zijn leven in kaart brengen. De buurvrouw die haar kookkunsten vertoond, het buurmeisje die live een make-up demonstratie geeft of de buurman die laat zien hoe je een band van een fiets verwisselt. Het is allemaal mogelijk met Meerkat. Life wordt live.

De live video stream van Meerkat is te volgen via Twitter. Er wordt, na het drukken op de stream knop, automatisch een tweet verstuurd met een link waarop de live stream te volgen is. Twitter gebruikers kunnen via de link live met je meekijken. Het filmen gebeurt via de smartphone of ander mobiel apparaat. Reuze handig natuurlijk voor hobby-journalisten; wanneer er iets spannends gebeurt pak je je smartphone erbij, je drukt op de knop en je bent live voor het oog van de wereld.

En daar zit ook meteen het dilemma van Meerkat.

Privacy in het geding en andere nadelen van Meerkat

Voorheen kon je, wanneer je zag dat iemand je filmde of fotografeerde, nog tegensputteren en de filmer of fotograaf verzoeken de beelden niet online te zetten. Meerkat is live. Direct. De video wordt live gestreamd naar het internet en dus kan het ook zomaar zijn dat jij (ongevraagd) in andermans uitzending terecht komt.

Miljarden mensen kunnen jou bijvoorbeeld bij een demonstratie zien staan waar rellen uitbreken, terwijl je toevallig alleen maar op dat moment voorbij kwam lopen en voor de rest niets met de demonstratie en/of rellen van dienst had. Een behoorlijk inbreuk op de privacy dus, want er valt achteraf weinig meer aan te doen. Je bent immers al live op het internet te zien geweest.

Ook de voetbalwereld, artiesten, muzikanten, theatermakers en alle anderen die met auteursrechtelijk beschermd materiaal te maken hebben zullen niet blij zijn met de komst van Meerkat als live video streaming service.

Wat te denken van een voetbalwedstrijd die live door een supporter wordt uitgezonden? De bedragen die betaald worden voor de uitzendrechten zijn duizelingwekkend. Een supporter krijgt dankzij de app en zijn smartphone de kans om zijn vrienden die thuis zitten live mee te laten genieten van de wedstrijd.

Of een cabaretier die niet wil dat zijn nieuwste voorstelling direct online te zien is voor alle anderen die geen kaartje wilden kopen voor zijn show. Voorheen kon de cabaretier bij YouTube een verzoek indienen voor verwijdering van de betreffende video, maar nu staat hij machteloos.

Critici zullen zeggen dat de kwaliteit van de gemaakte video’s het niet haalt bij de professionele uitzending en dat het vast niet zo’n vaart zal lopen. Maar de techniek staat niet stil en de mens is inventief. Kanaaleigenaren bedenken vast wel manieren om de live stream aan de man te brengen en daar doe je als rechthebbende van beschermd materiaal op dat moment weinig tegen.

Maar is het dan alleen maar kommer en kwel met Meerkat?

Meerkat privacy

 

Wees creatief als Online Ondernemer en benut je kansen

Toen YouTube opkwam was de filmindustrie in rep en roer, maar vandaag de dag heeft de creativiteit gewonnen. Hetzelfde geldt voor muzikanten die moord en brand schreeuwden toen Napster of een streaming dienst als Spotify werd gelanceerd. Ontwikkeling en verandering is alleen maar goed. Het nodigt creativiteit en innovatief bezig zijn uit. Waar een wil is, is altijd een weg. Je zult hem alleen even moeten zoeken.

Meerkat is in korte tijd zo populair geworden omdat het massaal werd gebruikt tijdens het IT- en mediafestival South by Southwest. Mensen die niet aanwezig konden zijn bij het festival konden dankzij Meerkat toch interessante onderdelen van het festival volgen.

De creatieve ondernemer ruikt dan ook direct kansen voor het gebruik van de app.

Het mooie aan de app is, net als bij Snapchat, dat de video niet opgeslagen wordt. De video is live te volgen, maar verdwijnt ook direct weer als op de stop-knop wordt gedrukt. Natuurlijk kunnen gebruikers met speciale programma’s hun beeldscherm opnemen, maar het gros van de kijkers zal dit niet doen. Ideaal wanneer jij een sneak-preview aan je publiek wilt laten zien van een nieuw product of dienst bijvoorbeeld. Automerk Acura deed al zoiets soortgelijks via Snapchat.

Ook kun je bijvoorbeeld exclusieve content aanbieden die je niet via andere kanalen deelt. De hitserie ‘Geordie Shore’ van MTV gebruikte (ook hier weer) Snapchat als marketingtool om content aan te bieden die niet geschikt was voor weergave op televisie.

Andere voorbeelden waar je als succesvolle online ondernemer aan kunt denken zijn het geven van presentaties, webinars, productomschrijvingen uit je webshop en tal van andere mogelijkheden. Gebruik je creativiteit, wees innovatief en gebruik de middelen die op je pad komen.

Of Meerkat een blijvertje is zal de tijd ons leren, maar ook met opkomende diensten als Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ overwon de creativiteit het uiteindelijk van de angst.

Laat ons in een reactie weten of jij Meerkat gaat gebruiken voor jouw business. We zijn benieuwd naar jouw ideeën over deze nieuwe video streaming dienst!

Ander bekeken ook

SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 7 min
Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf...
SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 5 min
Je bent een ondernemer en wil groei zien in je bedrijf. Dat is logisch. Wie wil dat niet? De grote vraag is alleen ‘hoe doe ik dit precies?’ Als online...