Leestijd: 5 min

Mobilegeddon – 21-04-2015 – Doomsday voor websitebeheerders

Zoals wel vaker waren we één van de eersten in Nederland die schreven over het nieuwe mobielvriendelijke label van Google als mogelijke SEO rankingfactor. In de wandelgangen wordt gesproken over ‘mobilegeddon‘. Websitebouwers kunnen een dikke vette cirkel om 21 april zetten; de dag dat ‘mobilegeddon‘ door Google uitgerold gaat worden. Wat dit voor jouw website zou kunnen betekenen en welke maatregelen je nu nog kunt nemen lees je in dit artikel over de uitrol van de nieuwe Google update.

Maak jij al gebruik van Meerkat?

Mobilegeddon – Wat precies?

Dat Google altijd de allerbeste en meest relevante zoekresultaten wilt tonen aan hun bezoekers vertelden we al in ons artikel over Google Pagerank. Dat is dan ook de reden dat Google geworden is wat Google vandaag de dag is; de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Mensen gebruiken Google omdat je vindt wat je zoekt, zoals een goede zoekmachine betaamt.

Wat echter een grote ergernis is geworden sinds de komst van de vele mobiele apparaten zoals de smartphone en de tablet, is de incompatibiliteit van veel websites anno 2015. Scrollen, inzoomen en op verkeerde links en knoppen drukken; het zijn de ergernissen die komen kijken bij een website die niet voorzien is van een responsive webdesign.

Google heeft wat dat betreft goed geluisterd naar alle geluiden. Waar we in ons artikel over het mobile friendly label nog een vraagteken plaatsten achter ‘nieuwe SEO rankingfactor’ kunnen we daar nu een uitroepteken aan toevoegen.

Mobilegeddon, 21 april is het zover!

Mobilegeddon gaat meer impact hebben dan Penguin en Panda

Bij iedere nieuwe Google update houden websitebouwers en beheerders hun harten vast; gaat de update gevolgen hebben voor de ranking van hun websites? In ons artikel over de Google Penguin 3.0 update schreven we al dat je weinig te vrezen hebt wanneer je je zaakjes op orde hebt en geen trucjes uithaalt om bovenaan in Google te komen.

Ook voor ‘mobilegeddon’ geldt dit.

Heb jij een website met een responsive webdesign, dan heb je weinig te vrezen. Heb jij een website waar je bezoekers door middel van scrollen en in- en uitzoomen doorheen moeten ploeteren? Dan heb je nog tot 21 april de tijd om je zaakjes op orde te krijgen. Heb je tegen die tijd geen volledig mobielvriendelijke website, dan kun je topposities in Google simpelweg vergeten.

De verwachting is namelijk dat mobilegeddon veel meer impact gaat hebben dan grote updates als de Panda en Penguin updates. Logisch ook. Wie zijn website statistieken in Google analytics in de gaten houdt zult zien dat een (over)groot gedeelte van de bezoekers de website vanaf een mobiel apparaat bezoekt. Logisch dus dat mobielvriendelijke websites beloond gaan worden en websites die niet goed functioneren vanaf een mobiel zullen gaan dalen in ranking.

mobilegeddon

Alle reden om er voor te zorgen dat jouw website na 21 april geen zware downgrade krijgt van Google lijkt ons!

Wat je kunt doen om een afwaardering te voorkomen

Het is misschien wat kort dag tot 21 april, maar we raden je echt aan om alle zeilen bij te zetten zodat je je op 21 april 0,0 zorgen hoeft te maken om een eventuele afwaardering van je website door Google. Om deze afwaardering te voorkomen zul je een aantal zaken moeten checken, maar Google helpt je daar gelukkig een handje bij.

Tools om je website te controleren op ‘mobile friendliness’

De tools die Google voor je in het leven heeft geroepen zijn:

Met beide tools kun je checken of je website voldoende geschikt is voor gebruik vanaf een mobiel device. Met de eerste tool krijg je simpelweg een go of en no-go voor je website zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien. In de tweede tool kun je je Google Webmaster Tools koppelen en aan de hand hiervan krijg je een overzicht met alle aandachtspunten. Zo kun je gericht zaken aanpassen om een downgrade op 21 april te voorkomen.

100% zeker weten dat je je geen zorgen hoeft te maken?

Als je zeker wilt zijn dat je 100% safe bent tijdens ‘mobilegeddon’ en zelf niet genoeg verstand hebt van de materie zit er maar één ding op: de hulp inschakelen van een expert.

 

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.