MOZ toolbar

Leestijd: 5 min

MOZ toolbar: Wat kan het voor mijn bedrijf betekenen?

Vorige week hebben wij je verteld over het einde van Google PageRank. Alhoewel deze al enkele jaren niet meer relevant was, biedt het wel ruimte in te gaan op andere tools. Een tool die u bij uw externe linkbuilding kan helpen, is de MOZ toolbar. Hoe werkt de MozBar en wat kan het voor mijn bedrijf betekenen?

Heb jij ook al gelezen over de AMP: Accelerated Mobile Pages?

Wat is de MozBar?

Allereerst is het handig meer te weten over de MozBar. Wat is het en wat doet het?

Veel bedrijven hebben moeite hun concurrentie in kaart te brengen – onder andere bij hun externe linkbuilding. De MozBar helpt u hierbij. Het brengt gegevens van websites in kaart en laat dit aan je zien. Denk hierbij aan punten als DA, PA, het aantal links naar de pagina en het totaal aan links dat naar de website verwijst.

DA (Domain Authority)
De Domain Authority geeft aan hoe goed een website zal ranken binnen zoekmachines. Dit wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 100. Het is de autoriteit die een website heeft opgebouwd aan de hand het aantal links, de kwaliteit hiervan en het aantal Root Domains (links vanaf de homepagina van een website). De domain authority wordt gebruik om de kracht van een website te vergelijken met dat van een ander. Er wordt gebruik gemaakt van een logaritmische schaal, wat het makkelijker maakt om je domain authority te verhogen van 20 naar 30, dan van 70 naar 80. Zelfs onze eigen homepagina beschikt slechts over een domain authority van 29, wat aangeeft hoe lastig het is.

De DA zegt iets over de algehele website. Om wat specifieker één pagina te analyseren, is het aan te raden naar de PA te kijken.


moz2

PA (Page Authority)
De Page Authority gaat specifieker in op de autoriteit van één pagina. Ook dit wordt weergegeven op een logaritmische schaal van één tot honderd. Echter gaat deze score in op maar één pagina. Alhoewel het een vrij accurate voorspelling geeft hoe goed een pagina kan ranken, biedt het geen zekerheid. Vooral een low-level pagina op je website wordt door zoveel andere factoren beïnvloedt, dat het lastig is om op basis van deze score een indicatie van de uiteindelijke ranking te geven.

Links en Root Domains
In het bepalen van de PA en DA, neemt de MozBar een aantal factoren in overweging. De twee voornaamste gegevens die direct worden weergegeven, zijn de links en RDs. De RDs zijn het aantal ‘Root Domains’ – het aantal links dat vanaf een homepagina komt. Omdat de homepagina door een ieder wordt gezien als de belangrijkste pagina van een website (met de hoogste autoriteit), zullen deze uiteraard zwaarder meewegen dan andere links.

Omdat binnen externe linkbuilding anno 2016 zowel de kwaliteit als kwantiteit aan links uitmaakt, laat de tool in eerste opslag zowel het aantal links als het aantal Root Domains zien. Nogmaals is dit een goeie tool om je concurrenten mee te vergelijken en in te schatten wat er moet gebeuren om ze te ‘verslaan’. Om een betere analyse van een pagina te trekken, kun je klikken op ‘link analysis’. Zo hebben wij ook de analyse van ons bedrijf SAM Online Marketing erbij gehaald.

moz3

Moz-analyse van onze website
De verdere analyse van MOZ gaat op een aantal nieuwe aspecten voor je in. Bovenin zie je nog steeds de Authority en Page Links metrics. Het biedt echter ook extra informatie over de inbound links.

De tool gaat op een aantal dingen voor je in. Zo laat het onder andere zien waar de links vandaan komen. Je kan de URL van deze pagina zien. Daarbuiten laat het ook de Anchor tekst van de links zien en de betreffende pagina waar ze naartoe verwijzen.

Omdat de kwaliteit van je externe links ook uitmaakt, gaat MOZ in op de Spam Score, PA en DA van de plek waar de links vandaan komen. Het is belangrijk om kwalitatief hoogwaardige links te hebben. Let dus op Page Authority en Domain Authority als je op zoek gaat naar nieuwe links. Er komt nu echter ook een nieuw fenomeen aan het oppervlak: de Spam Score. Dit zegt wat over de kwaliteit van de website, alsmede het risico op een Google Penalty als je een link van die website naar je website maakt. Om je een handje te helpen, wordt de Spam Score daarom ook groen, oranje of rood aangegeven. Voorkom ten alle tijden een pagina die rood staat aangegeven. Een oranje link valt nog over te debatteren.

Wat kan de MOZ tool voor mijn bedrijf betekenen?

Zoals eerder gezegd, is MOZ een zeer handig hulpmiddel bij je externe linkbuilding. Het helpt je niet alleen bovengenoemde punten door te nemen om zowel de concurrent als jijzelf te analyseren. Het biedt je ook nog één andere mogelijkheid die wij voor je uit zullen lichten:

Stelen van mijn concurrent?’
De MOZ tool brengt een aantal gegevens voor je in kaart. De Domain Authority en Page Authority van de plek waar de links vandaag komen. Daarbuiten de Spam Score en de URL zelf. Dit biedt jou natuurlijk de uitgelezen kans om te ‘stelen’ van je concurrenten. Zij zitten namelijk in dezelfde branche als jij zit.

Waarschijnlijk wil jij voor dezelfde zoektermen als je concurrenten ranken. Ook hier heb je relevante, externe links voor nodig. Je snapt al waar we naartoe willen. Kijk met de MOZ tool naar de beste links die je concurrent heeft bemachtigd, en kijk of er een ingang voor jou is om ook een link van deze website naar jouw website te krijgen. De tool helpt je links te vinden die jij voorheen nog niet had gevonden, waardoor je deze zelf kan implementeren.

Al met al kan MOZ een handige tool voor jouw bedrijf zijn. Heb je vragen over de werking van de MOZ of wil je meer weten over externe linkbuilding, neem dan contact met ons op. Volgende week zullen we ons richten op een andere handige tool – SEO Majestic.

Tot volgende week!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.