Paginatitel: Grijp je publiek (en Google) met een pakkende titel
Zoals beloofd in “SEO Scan – Scan gratis je website” vertellen we wat meer over het belang van de paginatitel van je website. In onze SEO Scan komt deze als eerste resultaat naar boven en dat is niet zomaar; de paginatitel van een website is één van de meest belangrijke (on page) SEO onderdelen. In ieder geval de meest zichtbare. Hij staat immers bovenaan de pagina en vormt een belangrijk onderdeel om bezoekers naar je website te lokken.
Laten we beginnen met uit te leggen wat een paginatitel, ook wel title tag genoemd, precies is. Zoals de term doet vermoeden is het de titel die je meegeeft aan een bepaalde pagina op je website. Je kunt de paginatitel terugvinden bovenaan de pagina (mits deze onzichtbaar is gemaakt om welke reden dan ook) en in de adresbalk.
Door op een juiste manier gebruik te maken van de paginatitel wordt meteen duidelijk waar de pagina over gaat. Voor de bezoeker, maar ook voor Google.
Lees ook meer over content marketing!
De paginatitel en Google
Wanneer je gebruik maakt van WordPress als CMS heb je bij elke pagina of bericht de mogelijkheid om zelf te bepalen wat de titel van het betreffende bericht of pagina moet worden. Wanneer je dan ook nog eens de SEO plugin van Yoast hebt geïnstalleerd weet je meteen of de paginatitel die je gekozen hebt het goed gaat doen in Google en consorten. Je paginatitel moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen wil Google tevreden zijn over de gekozen title tag, maar daarover zo dadelijk meer.
Hoe ziet een paginatitel er uit in de zoekmachines? Onderstaand plaatje kennen we allemaal. Misschien niet qua inhoud, maar wel qua vormgeving.

De link die in het paars weer wordt gegeven is de paginatitel van de website (wanneer je de website nooit eerder hebt bezocht is de kleur van de link overigens blauw). We hebben in het voorbeeld bewust voor een subpagina gekozen en niet voor de homepage om duidelijk te laten zien dat de paginatitel kan verschillen van de meegegeven URL. Wel komt duidelijk de zoekterm waarop we gevonden willen worden in beeld. Zowel in de paginatitel als in de oorspronkelijke URL; Een website laten maken in Leiden.
Ook in de metadescription laten we de zoekterm terugkomen. Klik op de link om te zien waarom.
Google hecht waarde aan het gebruik van zoektermen in de paginatitel zodat duidelijk wordt of de pagina relevant genoeg is om te tonen in de zoekresultaten wanneer er gezocht wordt op de verkozen zoekterm. Dit zorgt ervoor dat wanneer je de zoekterm waarop jij gevonden wilt worden in de paginatitel plaatst, de positie van je website in Google wordt verhoogd.
Nu niet meteen 100 keer het zoekwoord in je paginatitel gaan gebruiken: Google doesn’t like spam. En je bezoekers ook niet!
Waar moet je verder rekening mee houden
Je weet nu dat het gebruiken van je zoekterm in de title tag een goede zaak is, maar er is meer om rekening mee te houden. Eén van de zaken waar je rekening mee moet houden is de lengte van je titel. Er is geen vuistregel voor de lengte van je paginatitel (al geeft de plugin van Yoast aan dat dit er minimaal 40 en maximaal 70 mogen zijn). Google berekent namelijk niet het aantal letters, maar het aantal pixels dat gebruikt wordt. Zo zal een paginatitel waarin veel smalle letters zoals, I en J, worden gebruikt meer letters kunnen bevatten dan een title tag waarin veel brede letters zoals W en Z worden gebruikt.
Onduidelijk blijft of het hebben van een te lange of te korte titel van invloed is op je positie in de zoekresultaten, maar wanneer de titel van je pagina te lang is voor Google om weer te geven zal Google deze kleiner maken en de laatste woorden vervangen met de bekende ‘…’ of nog erger; zelf kiezen voor een relevante title tag. Een halve zin nodigt niet echt uit om op te klikken en is een gemiste kans om een bezoeker binnen te slepen. Onderstaand plaatje konden we jullie niet onthouden. Vanwege de ironie. Sorry Ruben Bunskoeke! (Overigens staat Ruben met deze paginatitel op pagina 1 in Google wanneer gezocht wordt op websitetitel)
Maak de paginatitel voor je bezoeker, niet voor Google
Een wat kortere ferme paginatitel waarin je zoekterm terug komt. Dat is wat je in dit artikel geleerd hebt. Maar we bewaren het beste voor het laatst. De tijd dat schrijven voor de zoekmachines ook echt schrijven voor de zoekmachines was is voorbij. Google en hun concullega’s bekijken steeds meer hoeveel waarde jij meegeeft aan je bezoekers.
En dat moet jouw doel ook zijn. Je schrijft immers voor je bezoeker. Je bezoeker is degene die je achterban vertegenwoordigd. Die je toekomstige klant misschien wel wordt. Zorgt voor brood op de plank.
Bedenk je dan ook altijd wanneer je een titel voor je pagina aan het bedenken bent hoe je deze zo aantrekkelijk mogelijk kunt maken. De kunst van het online verleiden. Hoe krijg je de bezoeker zo ver om op jouw link te klikken en niet op de concurrent die boven of onder je staat in de zoekresultaten.
Een goede paginatitel is altijd wervend en uitnodigend geschreven zodat er op geklikt gaat worden. Ben je zelf niet creatief genoeg? Inspiratie opdoen bij en verantwoord ‘stelen’ van de concurrent kan altijd.
We hopen je met dit artikel weer van waardevolle informatie voorzien te hebben en zullen deze informatie volgende keer verder uitbreiden met meer informatie over de meta keywords en meta description die naar voren komen in onze SEO Scan.
Kun je de drang om dit artikel te delen met jouw achterban niet onderdrukken? Gebruik dan onderstaande knoppen. Een reactie onderaan de pagina wordt altijd gewaardeerd en beantwoord!