Leestijd: 5 min

Periscope vs. Meerkat – Live Video Streaming Concurrenten

Een kleine maand geleden schreven we al over de nieuwe live video streaming dienst ‘Meerkat’. Inmiddels is Twitter’s eigen video streaming service ‘periscope’ aan een ware opmars begonnen en is dit artikel een logisch vervolg van ons artikel over Meerkat.

Ontdek in deze blogpost waarin Periscope verschilt ten opzichte van Meerkat en waarom je NU zou moeten beginnen met (één van) beide diensten.

Lees snel verder over Periscope vs. Meerkat!

(Weet jij trouwens alles al over Instagram?)

Periscope?

Periscope begon als simpele startup waarbij de achterliggende gedachte was om ‘live de wereld te kunne

n verkennen’. In het begin was dat door middel van het delen van foto’s, maar de makers beseften al vrij snel dat video meer geschikt is om anderen live mee te laten kijken in je leven dan stilstaande beelden. Dat is dan ook het hele idee van zowel Periscope, als Meerkat; de wereld live mee laten kijken over je schouder.

Of in het geval van beide apps: momenteel alleen nog via je je iPhone.

Overname door Twitter

Zoals we al vaker in het verleden hebben gezien worden kleinere start-ups vaak al snel overgenomen door de grote jongens. Facebook deed het met Atlas, Google met Youtube en nu Twitter dus met Periscope. Echter blijf Periscope wel onder eigen naam fungeren en gelukkig niet als extra optie binnen Twitter. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat Periscope, net als Meerkat, al een tijdje het gesprek van de dag is. Het zijn op zichzelf staande diensten die, weliswaar leunend op Twitter, unieke services zijn en inspelen op de behoefte van Social Media gebruik vandaag de dag.

Periscope vs Meerkat

In de wandelgangen wordt gesproken over een versnelde lancering van Periscope omdat Meerkat plotseling zo succesvol bleek te zijn/worden. De makers geven echter zelf aan dat zij al meer dan een jaar bezig zijn met de ontwikkeling van de app en dat de lancering niets te maken heeft met de snelle opmars van Meerkat. Dat beide apps met elkaar gaan concurreren mogen duidelijk zijn. Beide apps lijken namelijk erg veel op elkaar, maar er zijn wel een aantal wezenlijke verschillen tussen beiden.

Delen op Twitter

Een live stream beginnen is zowel in Periscope, als in Meerkat, kinderlijk eenvoudig. Een druk op de knop en je bent live. Waar wel een duidelijk verschil in zit is de optie in Periscope om niet automatisch een Tweet te versturen wanneer je live gaat. Je hebt dus zelf de mogelijkheid om je volgers op de hoogte te stellen of niet. Jouw keuze.

Privé stream

Een ander groot verschil tussen Meerkat en Periscope is dat je bij laatst genoemde de mogelijkheid hebt om een privé stream te starten. Bij Meerkat kan iedereen meekijken, of je dat nu leuk vindt of niet. Bij Periscope heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen wie er mee kijkt en wie niet. Wanneer je een privé sessie opstart vink je simpelweg de mensen aan die jouw stream kunnen bekijken. Al je andere contacten (en de rest van de wereld) krijgt de stream niet te zien.

Terugkijken van de stream

Nog een groot voordeel van Periscope ten opzichte van Meerkat is de mogelijkheid om streams op te nemen en terug te kijken binnen de app. Erg waardevol wanneer jouw volgers op het moment van live uitzending in een vergadering zaten of om iedere andere willekeurige reden de live uitzending niet bij konden wonen. Met Periscope hebben zij tot 24 uur de tijd om jouw uitzending terug te kijken binnen de app.

Met beide apps kun je overigens wel de stream opslaan op het interne geheugen van je iPhone.

Reacties en ‘hartjes’

Bij Periscope heb je de mogelijkheid om reacties aan of uit te zetten. Gebruikers kunnen dan geen reacties achterlaten, tenzij je de gebruikers zelf volgt. Bij Meerkat is alles openbaar en kan iedereen reageren binnen je live stream. In beide apps kunnen gebruikers zien wie meekijkt met de stream en kunnen zij de comments lezen die in beeld verschijnen.

Een extra mogelijkheid binnen Periscope is het uitdelen van ‘hartjes’. Gebruikers kunnen door op het scherm te tikken een hartje geven aan je. Hoe meer hartjes, hoe hoger je positie in de Periscope toplijst. Een hogere positie in de Periscope lijst, hoe meer kans op nieuwe volgers. Hetzelfde dus als ‘hoger in Google komen’ en meer bezoekers op je website krijgen.

Periscope vs Meerkat
Infographic van LewisPR

De winnaar. Periscope of Meerkat?

Beide apps zijn gloednieuw. Zo nieuw zelfs dat er momenteel alleen een iOS versie is van de apps. Het is dan ook lastig om nu al over een winnaar te spreken. Momenteel zijn de uitgebreidere mogelijkheden van Periscope de doorslaggevende factor, maar met de miljoeneninvestering op zak kan Meerkat ook nog alle kanten op gaan. Waarschijnlijk zal diegene die als eerste een Android versie op de markt brengt de grote winnaar worden van de live video streaming services.

Periscope, Meerkat en (online) ondernemen

Juist het gloednieuwe aspect is voor ondernemers bijzonder interessant. We vertelden al een aantal mogelijkheden die (online) ondernemers hebben met live video streaming in ons artikel over Meerkat, maar we benadrukten nog niet echt WAAROM JE NU ZOU MOETEN BEGINNEN.

Simpel.

Wat zou het voor je business betekenen als je één van de eerste was geweest met een Facebook account of een YouTube kanaal? Als je van al je concurrenten de ALLEREERSTE zou zijn op een medium wat in beginsel klein was, maar uit zou blijken te groeien tot één van ’s werelds grootste online platformen?

Het is momenteel afwachten of live video streamen écht zo booming gaat worden als de kenners denken, maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk. Maak gebruik van de nieuwigheid en claim je plek op Periscope en/of Meerkat. Groei mee en zorg dat je over een tijdje kunt zeggen: “Ik was de allereerste in mijn niche”.

Wat denk jij? Gaat Periscope de race winnen? Of trekt toch het stokstaartje uiteindelijk aan het langste eind?

Laat het ons weten via een reactie hieronder!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.