SEO anno 2016: De alternatieven voor Google
We gaan het gewoon zeggen: in SEO draait niet (langer) alles om Google. Veel SEO-ers hebben de neiging zich blind te staren op de zoekmachine, terwijl de mogelijkheden veel breder zijn en er kansen liggen in andere mediums. De twee belangrijkste punten in het optimaliseren van websites zijn het genereren van traffic en het converteren van je bezoekers. Of je je traffic genereert van Google of een andere plek maakt niet uit, als het maar gerichte bezoekers zijn. Vandaag zullen wij de andere kant van het mes belichten en dieper ingaan op de alternatieven voor het aantrekken van bezoekers.
Lees ook eens verder over het einde van Google PageRank.
Alternatieve zoekmachines
Allereerst gaan we de meest logische alternatieven behandelen: De andere zoekmachines. Alhoewel Google anno 2016 nog steeds een marktaandeel van boven de 85% heeft, betekent dit toch dat je 15% van de markt mist. Hierom zullen wij dieper ingaan op twee alternatieven: Bing en DuckDuckGo.
Bing (marktaandeel ongeveer 5%)
Bing heeft wereldwijd gezien een marktaandeel van ongeveer 5%. Toch is dit in Amerika al opgelopen tot boven de 20%. Aangezien de Amerikaanse markt toch als leidend gezien kan worden, is dit een vrij accurate voorspelling over wat er in een jaar of 5 in de rest van de wereld staat te gebeuren. Dit kan het goede moment zijn om je te gaan verdiepen in het optimaliseren voor Bing. Bing heeft ook twee andere voordelen ten opzichte van Google.
Ten eerste geven consumenten via Bing gemiddeld meer uit dan via Google. Voor elke 100 euro die een ‘Google searcher’ uitgeeft, zal iemand via Bing €160 spenderen. Hoe dit precies mogelijk is, is niet bekend. Echter is het meer dan interessant om hierbij stil te staan en er op in te spelen.
Ten tweede is het veel makkelijker om op de voor jou relevante zoekwoorden te scoren via Bing. De concurrentie ligt veel lager dan bij Google. Daarbij kun je ook nog steeds door middel van ‘exacte keyword matches’ scoren. Bing hecht veel waarde aan woorden en is makkelijker hierin te beïnvloeden dan Google.
DuckDuckGo (marktaandeel minder dan 1%)
Alhoewel DuckDuckGo weinig bekendheid geniet (nog geen 7% van de mensen weet überhaupt van het bestaan van de zoekmachine af), is het een zeer interessante zoekmachine om je in te verdiepen. DuckDuckGo staat er (vooral naar eigen zeggen) om bekend bezoekers niet te volgen. Voor personen die gehecht zijn aan hun privacy is dit dus een mooi alternatief.
Voor SEOers heeft de zoekmachine een ander groot voordeel. Omdat het de zoekers niet volgt en haar zoekresultaten hierop aanpast, krijgt iedereen dezelfde zoekresultaten te zien. Dit maakt dat je ranking bij iedereen hetzelfde is en je een betere inschatting van je traffic kunt maken.
Al met al is het marktaandeel van DuckDuckGo op dit moment nog niet groot genoeg om serieus gebruik van te maken, maar in een tijdperk waar men steeds meer waarde gaat hechten aan zijn privacy, kan dit in de komende jaren wel eens gaan veranderen. Experimenteren met de zoekmachine, ga dan eens aan de slag met DuckDuckGo!
Social netwerken als alternatief voor Google
Wie heeft er tegenwoordig nog geen Facebook-, Twitter- of Instagramaccount of struint YouTube af op zoek naar zijn of haar favoriete video’s? Al deze kanalen hebben een zoekfunctie en zijn voorzien van links naar andere websites. Iedereen die vanaf de eigen site naar een andere website wordt gestuurd noemen we voor het gemak ‘outgoing traffic’. Een kanaal als Facebook had in januari 2016 een outgoing traffic van 3.5 miljard. Dit geeft maar eens aan hoe groot de potentiële markt is. Omdat je door online marketeers de afgelopen jaren bent doodgegooid met hoe je jezelf moet promoten via Facebook of Twitter, zullen wij het alternatieve kanaal voor je uitlichten: YouTube.
Hoe ‘rank’ ik in YouTube?
Om je video in YouTube te laten ranken, moet je aan een aantal eisen voldoen. YouTube heeft een vergelijkbare manier van indexeren als Google, maar op een aantal punten opereert het net iets anders. Op YouTube kun je daarbij alleen video’s plaatsen.
YouTube experimenteert (net als Google) met de plaatsing van een video. Als jij in de description duidelijk maakt waar de video over gaat, zal YouTube deze in eerste instantie relatief hoog plaatsen in de zoekopdrachten. Als de video geplaatst is, gaat het de activiteit beoordelen. Hoe vaak wordt de video bekeken, hoe vaak wordt erop gereageerd en hoe lang wordt de video afgespeeld? Dit alles zal je uiteindelijke plaatsing beïnvloeden. Zorg bij het plaatsen van een video daarom direct voor een goede promotie. Gebruik je website en andere social media kanalen om de video te promoten en zorg ervoor dat mensen een reden hebben om op je video te reageren of het te delen.
Ondanks dat je aan al deze bovengenoemde punten moet voldoen, is ook de lengte van zowel je video als je description van belang. Uit onderzoek is gebleken dat video’s van minimaal 5 minuten beter presteren dan video’s die minder lang dan 5 minuten duren. Ook je description valt te optimaliseren:
- Gebruik je zoekterm in de eerste 25 woorden minimaal één keer
- Zorg ervoor dat je description minimaal 250 woorden lang is
- Gebruik een keyword density tussen de 1.5 en 2.5%.
Al met al kan YouTube een goed alternatief voor Google zijn, mits je je video op een juiste manier optimaliseert.
Overige alternatieven voor Google
Buiten de standaard sociale kanalen als YouTube en Facebook, wint zelfs in Nederland het medium Reddit steeds meer aan populariteit. Reddit wordt gebruikt als sociale nieuwswebsite. Het laat geregistreerde gebruikers zelf berichten toevoegen, waar andere ‘redditors’ op kunnen reageren en ‘up en downvoten’. Ook is het mogelijk om je op te geven voor zogeheten ‘subreddits’, waar je je specifieke interesses kunt bolwerken.
Er is nog niet veel bekend over het optimaliseren voor Reddit, maar het is duidelijk dat het aantal ‘upvotes’ een grote rol speelt in je uiteindelijke ranking.
Al met al
De conclusie die valt te trekken, is dat er een hoop alternatieven zijn voor Google. Zo kun je gebruik maken van alternatieve zoekmachines als Bing of DuckDuckGo, maar is het ook mogelijk om sociale media en andere sociale netwerken als YouTube, Facebook of Reddit te gebruiken om traffic te genereren.
Door al deze media te gebruiken, kun je bij elkaar misschien wel aan net zoveel traffic komen als via Google. Elk kanaal vraagt echter om een unieke aanpak, waar een hoop tijd en moeite in gaat zitten. Het is goed om je op alternatieve kanalen te richten, maar verlies Google hier zeker niet bij uit het oog!
Wil jij hulp bij het promoten van jezelf via Google of de alternatieve kanalen, schakel dan SAM Online Marketing in. Lees verder over onze diensten of neem contact met ons op.
Tot volgende week!