SEO teksten schrijven – Meer Bezoekers & Meer Conversie
SEO teksten schrijven voor killer SEO landingpagina’s is op zich niet moeilijk als je je aan een aantal richtlijnen houdt.
In verschillende artikelen op onze blog gaven we je al veel tips en tricks over het schrijven van SEO teksten en andere SEO factoren die ervoor zorgen dat je website hoger in Google komt, maar in dit artikel geven we je de exacte richtlijnen om killer SEO teksten te schrijven!
Lees snel verder hoe ook jij SEO teksten leert schrijven voor meer bezoekers & meer conversie!
Wil jij zelf ook ervaring opdoen?
SEO teksten schrijven – Voor wie schrijf je?
Wanneer je begint met SEO teksten schrijven zul je jezelf een aantal vragen moeten stellen. Eén van deze vragen is de vraag: voor wie schrijf je de tekst? Eigenlijk is dit een licht retorische vraag, maar vele tekstschrijvers gaan hier al de mist in. Als er één ding is wat je MOET LEREN uit dit artikel is het volgende; schrijf je SEO tekst ALTIJD voor je bezoeker!
SEO, search engine optimization of op z’n Nederlands ‘zoekmachine optimalisatie’ suggereert dat het doel is om te schrijven voor de zoekmachines. Dit is fout!
Natuurlijk moet je bij het schrijven van SEO teksten rekening houden met de leesbaarheid van de tekst voor de Google-bot, maar uiteindelijk is het de bezoeker die iets met de tekst moet doen of er iets van moet vinden. Een geforceerd gebruik van je verkozen zoekwoorden kan een onleesbare tekst opleveren.
Zorg altijd dat je teksten ‘lekker blijven lopen’.
SEO Copywriting – Met welk doel schrijf je?
De tweede vraag die volgt na voor wie je de SEO teksten schrijft, is het doel van je tekst. SEO teksten schrijven is heel wat anders dan een tekst voor een brochure schrijven. Een goede copywriter maakt een balans op en schetst voor zichzelf een tekst waarbij enerzijds een juiste zoektermdichtheid (keyword density) wordt aangehouden en anderzijds wordt toegewerkt naar een doel.
Een goede landingpage is bijvoorbeeld geschreven volgens de AIDA formule. Langzaam wordt binnen de tekst naar het doel toegewerkt; dit kan inschrijven op de nieuwsbrief, delen via social media of een aankoop zijn.
Een goed geschreven SEO tekst is geschreven met conversie optimalisatie in het achterhoofd; meer bezoekers trekken naar de website en deze bezoekers omzetten in klanten!
On- page SEO factoren bij het schrijven van webteksten
Nu je antwoord hebt op de twee belangrijkste vragen is het tijd om te beginnen aan je SEO tekst. Bij een website vindbaar maken voor de zoekmachines maken we onderscheid tussen ‘on-page-SEO factoren’ en ‘off-page-SEO factoren’.
We houden het voor nu enkel bij de on-page-SEO omdat je daar als (ingehuurde) tekstschrijver doorgaans invloed op hebt. Op de rest veelal niet.
On page SEO zijn dus de factoren waar jij als copywriter wél invloed op hebt. Doe je dit goed, dan zal dit al een enorme stap zijn richting een positie bovenaan in Google.
Maar wat zijn dan die On-Page-SEO aspecten waar je rekening mee moet houden?
On-page-SEO voor killer teksten
Dit zijn de richtlijnen die je als seo tekstschrijver in al je artikelen/ pagina’s moet verwerken. Doe jij dit goed, dan kan alleen de off-page-seo je van een toppositie in Google weerhouden.
De URL
De URL is belangrijk. Zowel voor Google, als voor je bezoeker. Het is het eerste wat te zien is op een pagina. Gebruik je Wordpress als CMS? Zorg dan dat je in de instellingen de permalinks goed hebt staan. Je wijzigt dit als volgt: Instellingen -> Permalinks -> vink ‘berichtnaam’ aan.
Zorg dat je verkozen keyword voorkomt in de URL, het liefst in het begin van de URL. Eigenlijk dus direct na je domeinnaam. Houdt de URL zo clean mogelijk en zo kort mogelijk.
De paginatitel
Over de paginatitel schreven we al een uitgebreid artikel. Lees het artikel terug om te ontdekken waarom deze super belangrijk is voor gevonden worden op Google. Gebruik, net als in de URL, het zoekwoord in de paginatitel vooraan. Dit heeft twee redenen: Google leest dit als eerste, maar je bezoekers ook. Wanneer de zoekterm waarop zij zochten het eerste is wat ze zien (de paginatitel dus) brengt dit herkenning en nodigt dit uit om door te lezen.
De tekstopmaak – tekststructuur
Zowel Google, als bezoekers houden van een georganiseerde tekst. Kijk eens naar het artikel tot nu toe. Als we dit als één blok tekst zonder opmaak online hadden gezet las jij dit nu niet; dan waren we je allang kwijt!
Een goede SEO tekst is ingedeeld volgens een vaste structuur:
- De paginatitel
- De artikel kop (H1)
- De eerste alinea
- De alinea kop (H2)
- De tweede alinea
- Enz…
Afhankelijk van de grootte van de tekst maak je gebruik van meerdere H2 koppen. Soms is een H3 of H4 ook handig. Deze gebruik je om een alinea nog verder onder te verdelen.
Kijk bijvoorbeeld naar dit ‘hoofdstuk’. We begonnen met een H2 (On- page SEO factoren bij het schrijven van webteksten), waarna een H3 volgde (On-Page-SEO voor killer teksten). De aparte factoren (URL, paginatitel etc.) hebben we een H4 gegeven.
Zorg dat je main-keyword altijd terug komt in de verschillende H koppen. Ook hier: een positie vooraan is altijd beter!
Zoektermdichtheid
Een juist gebruik van je hoofd zoekterm (en meervoudsvormen, vervoegingen, synoniemen en verwante zoekwoordcombinaties) op de juiste plek is key voor scoren in Google. Over de perfecte zoekwoord dichtheid woedt al jaren een verhitte discussie in zoekmachine optimalisatie land.
Hanteer een keyword-density van rond de 2%, dan zit je over het algemeen goed. Een hoger of lager zoekwoord ratio kan zorgen voor een gemiste kans op een positie hoger in Google.
Een juist gebruik van de zoekterm op de goede plaatsen is erg belangrijk. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het gebruik van je keywords belangrijk is in: de URL, de paginatitel, de H1 en H2.
Zorg er daarnaast ook altijd voor dat je zoekwoord zo vroeg mogelijk voorkomt in de eerste alinea van de tekst. Ook in het vervolg van je artikel is het verstandig om de zoekterm vooraan in alinea’s terug te laten komen.
Maar pas op voor over-optimalisatie. Google kan je tekst dan beoordelen als keyword-spamming. Dit wil je als SEO’er niet! Gebruik synoniemen en andere verwante keywords om de tekst zo natuurlijk mogelijk te houden.
De meta-description
Ook over de meta description schreven we al eerder een artikel. Vaak zien we toch dat het een ondergeschoven kindje blijft. Gebruik je zoekterm in de meta description. Dit zorgt weer voor herkenning bij je bezoekers wanneer je pagina in de zoekresultaten verschijnt. Schrijf net als je gehele SEO tekst een aantrekkelijk tekst voor de meta descriptie.
Zie de meta descriptie als een etalage waar je je waar uitstalt. Als je etalage niet op orde is lopen er geen klanten binnen!
Ook jij kan nu killer SEO teksten schrijven!
Als je alle tips hierboven succesvol toe gaat passen op al je stukken tekst die je nog gaat schrijven ligt succesvol SEO teksten schrijven ook voor jou in het verschiet. Maar zoals we al zeiden is hoog in Google komen een kwestie van on-page- en off-page- SEO factoren op orde hebben.
Om het hele zoekmachine optimalisatie spectrum volledig onder de knie te krijgen zul je je, dag in dag uit, moeten onderwijzen. Het internet veranderd snel. Wat vandaag werkt hoeft morgen niet per definitie ook nog te werken. Als allround internet marketing bureau beseffen wij dit maar al te goed. Daarom onderwijzen wij onszelf iedere dag. Week in, week uit. Al jarenlang. En dat heeft ons tot een SEO specialist gemaakt die succesvol websites van klanten hoog in Google zet.
Wil je zeker weten dat jij met je website Meer Bezoekers gaat trekken, Meer Conversie gaat behalen en dus Meer Omzet gaat draaien?
Kies dan voor Samenwerken met SAM Online Marketing- een ROI waarbij JIJ als winnaar uit de bus komt!