Afsluiter van het jaar: dé SEO trends van 2018
De koude winterdagen zijn in volle gang, je zit nog vol van al het eten rond de kerstdagen en bent alvast rustig aan het uitkijken naar al de champagne en het vuurwerk van rond de jaarwisseling. En dat vuurwerk gaat er zeker komen. Er belooft volgend jaar een hoop te veranderen op het gebied van SEO. Wat zijn dé SEO trends van 2018. Je leest ze hier!
Semantiek en context
Het kind Google is zo langzamerhand een puber aan het worden, die zich een weg omhoog aan het werken is tot een volwassene. De zoekmachine wordt steeds slimmer en is steeds moeilijker voor het lapje te houden. Dit betekent dat trucjes niet langer meer werken, maar dat Google echt kijkt naar wie de beste en de belangrijkste is en hier steeds betere middelen voor heeft. Zo ook op het gebied van content.
Google begint steeds beter context te lezen waarbij het op semantische wijze te werk gaat. De kunstmatige intelligentie die de zoekmachine toepast – ook wel rankbrain genoemd – heeft een zelflerende capaciteit, waardoor het steeds beter woordcombinaties begrijpt en verbanden ziet. Hierdoor hoef je niet een zoekwoord elke 100 woorden terug te laten komen om daadwerkelijk op dat zoekwoord te scoren. Laat ik een voorbeeld geven:
‘Met dit stuk fruit, verkrijgbaar in zowel een rode als een groene variant, kun je een zeer goede taart maken. In het vruchtvlees zitten zeer veel vitaminen, maar het is niet de bedoeling dat je het klokhuis eet.’
Google kan uit dit stuk tekst opmaken dat het over een appel gaat, zonder dat het woord appel hier ook maar één keer in voorkomt. Het kijkt namelijk naar de context eromheen. Wil je dit in de praktijk toepassen, houd dan wel de basisregels aan; laat je zoekwoord ‘gewoon’ terugkomen in de SEO Titel, H1, URL en eerste 50 woorden van de pagina. Pak bovendien rond de 5 gerelateerde zoektermen en verwerk deze tevens op subtiele wijze over de pagina.
Dwell time
De ‘Dwell Time’ kan het beste vertaald worden als ‘dwaaltijd’; de tijd die een bezoeker ronddwaalt op een website. Je denkt misschien dat de tijd die een bezoeker op de website doorbrengt lijdend is voor een goede beoordeling van Google, maar dit statement moet met enige nuance worden genomen. De Dwell Time wordt namelijk bepaald op basis van 3 componenten:
- Bounce rate
- Time on site
- CTR
De drie bovengenoemde componenten bepalen in wezen de kwaliteit van jouw website. Niet de kwaliteit volgens Google, maar de kwaliteit volgens bezoekers – En Google gaat hier uiteraard in mee.
Allereerst is het belangrijk om de bounce rate te weten. Dit is het percentage bezoekers dat in de eerste paar seconden wordt afgeschrikt en de website weer verlaat. Dit is eigenlijk nooit goed. Ligt het bounce percentage van jouw website te hoog, dan is dit een slecht teken voor je.
Het volgende punt waar naar gekeken wordt, is de time on site: de tijd die een bezoeker op jouw website doorbrengt. Wanneer een bezoeker lang op jouw pagina blijft, moet dit wel een goed teken zijn. Dit is echter niet helemaal eerlijk tegenover commerciële partijen, die het van een snelle conversie moeten hebben. Misschien vindt iemand wel na 30 seconden al exact waar hij naar zoekt, en plaats hij bijvoorbeeld een bestelling.
Om dit ook mee te nemen, meet Google tevens de click through rate: het percentage mensen dat doorklikt naar een andere pagina en het aantal pagina’s dat deze persoon bekijkt. Wanneer je een voor Google optimaal bezoekersgedrag wilt realiseren, houd dan rekening met alle 3 de bovenstaande componenten.
Backlinks, maar dan geen backlinks (Linkless attributions)
Op 13 januari 2017 heb ik een artikel op Marketingfacts gepubliceerd over linkless attribution. Hier waren de meningen flink over verdeeld. Ik zal allereerst uitleggen wat linkless attributions zijn. Linkless attributions zijn als het ware verwijzingen naar jou of jouw website, zonder dat hier een link aan verbonden is. Google wordt steeds slimmer en probeert onderdelen die misbruikt kunnen worden minder aanwezig te maken in haar algoritme. Linkless attributions zijn hier een voorbeeld van. Het volledige stuk kun je via de link hierboven lezen, maar ik zal in het kort uitleg geven over linkless attributions en andere moderne vormen waarop Google autoriteit meet.
Allereerst hebben we de standaard linkless attribution: De vernoeming van een bedrijfsnaam op een pagina, zonder dat hier een link aan verbonden is. De theorie gaat dat Google dit ook meeneemt om de autoriteit van een bedrijf, website of merk te bepalen. Wanneer jouw website op een autoritaire pagina wordt benoemd, draagt dit ook bij aan jouw autoriteit. Toch is dit niet de enige manier, want er zijn nog andere, vergelijkbare varianten.
Er is een linkless attribution als het noemen op een pagina, maar wat geeft meer blijk van autoriteit dan een persoon die daadwerkelijk naar jou of jouw organisatie op zoek is. Dit uit zich in de vorm van branded searches en direct visits: zoekopdrachten op basis van jouw bedrijfsnaam en directe bezoeken aan jouw website.
Een ander interessant fenomeen is dat niet jouw bedrijf ergens wordt benoemd, maar juist jouw werknemers. Dit wordt ook wel co-occurance genoemd. Vooral in de dienstensector wil men natuurlijk dat een bedrijf echte experts in dienst heeft. Daarom is het net zo belangrijk dat jouw werknemers op diverse, autoritaire plekken worden benoemd.
Https als standaard
Ondertussen zal je wel moe worden van al die ophef omtrent de welkbekende beveiligde verbinding (https). Toch is dit een te belangrijk punt voor 2018 om niet te benoemen. Waar in 2017 de https-verbinding nog werd gezien als een extraatje, waarmee je een kleine voorsprong op de rest kon creëren, wordt dit in 2018 gezien als de standaard. Heb je een webshop? Investeer dan in een beveiligde verbinding – niet alleen voor de veiligheid van persoonsgegevens, maar ook voor jouw ranking in Google!
Autoriteit
Dit is niet zozeer een trend die zich specifiek richt op 2018, maar het leek mij een mooie afsluiter van deze vooruitblik. Door ons steeds maar te richten op toekomstige trends, lijken we af en toe het heden te vergeten. En in dit heden is autoriteit nog steeds één van de belangrijkste ranking factors van Google. Wel is het een feit dat Google deze autoriteit op meerdere manieren bepaald. Om je toch een reminder te geven van linkbuilding anno 2017 (en 2018), heb ik mijn persoonlijke top 4 linkbuiliding ranking factors op een rij gezet:
- Linkjuice/PageRank (aantal inkomende links, domeinen, verschillende IP-adressen etc.)
- Social media citations (Likes, deelacties, reacties)
- Anchorteksten
- Linkdiversiteit (follow, nofollow, afbeeldingen, in tekst links, forums, startpagina’s etc.)
Al met al
Al met al gaan we in 2018 eigenlijk gewoon verder op de manier waarop we gewend zijn. Net zoals de afgelopen tijd zullen de belangen van diverse ranking factors langzaamaan verschuiven en zal de nadruk op andere factoren komen te liggen.