Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Categorieen
Delen
Facebook
Ontvang je GRATIS
website analyse
t.w.v. €399,-
Tijdelijk Gratis
The Deep Web: wat de zoekmachines niet kunnen zien
SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 5 min

The Deep Web: wat de zoekmachines niet kunnen zien

Het medium dat we allemaal gebruiken, Whatsapp, is nu onderdeel van ‘The Deep Web’. Na een wekenlang gevecht tussen de FBI en Apple over de gegevens van een mogelijke terrorist heeft de online berichtendienst besloten dat er geen enkele andere partij nog toegang mag krijgen tot de gegevens van gebruikers. Ongeacht welke telefoon je gebruikt (Apple, Android, Windows), je verzonden berichten kunnen door niemand gelezen worden – zelfs niet door medewerkers van Whatsapp. Dit maakt het medium ‘officieel’ onderdeel van the deep web, het diepe web. Naar schatting is dit gedeelte van het internet 400 tot 600 keer groter dan ‘the surface web’. Toch bestaan er nog steeds een hoop valse aannames over het diepe web. Vandaag zal je alles bijgebracht worden over het diepe web en wordt je uitgelegd wat het verschil is tussen ‘the deep web’ en ‘the dark web’. Lees direct verder en ontdek wat SAM Online Marketing voor jou heeft onderzocht….

Wat is the deep web?

The deep web is de verzamelnaam voor het internet dat ontoegankelijk is voor de zoekmachines. Hun crawlers hebben geen toegang tot dit gedeelte, en kunnen het dus ook niet indexeren. Dit komt voornamelijk doordat zij de pagina’s niet op een ‘natuurlijke’ manier kunnen vinden.

Regeringen, maar ook bijvoorbeeld hogescholen en universiteiten, maken gebruik van een zoekfunctie voor hun tienduizenden documenten en bestanden. Wil je zo’n bestand vinden, moet je de bestandsnaam invoeren en krijg je een aantal suggesties. Zonder deze zoekfunctie had je de bestanden nooit gevonden, omdat er niet direct naar gelinkt wordt. Stel je nu eens voor dat de crawlers van bijvoorbeeld Google alleen hyperlinks kunnen volgen. Zij kunnen niet gebruikmaken van de zoekfunctie en hebben dus geen toegang tot deze bestanden. Deze kunnen niet geïndexeerd worden, waardoor zij dus officieel deel uitmaken van het diepe web.

In veel van deze gevallen geldt dat dit niet expres ‘onzichtbaar’ is gemaakt voor de zoekmachines. Toch zijn er ook gevallen waar er bewust voor wordt gekozen de pagina’s niet toegankelijk te maken voor zoekmachines. Voornamelijk regeringen hebben informatie die ‘classified’ is en waar buitenstaanders geen gebruik van mogen maken. Zo ook illegale organisaties die niet aan het oppervlak willen komen. Dit brengt ons bij een onderdeel van het diepe web: The dark web.

deepweb2

Deep web vs. Dark web

The dark web is een onderdeel van het diepe web. Er bestaan een hoop onduidelijkheden over – de namen worden vaak met elkaar verward. Laten we dus vooraf één ding voorop stellen: the dark web is een onderdeel van het diepe web.

The dark web wordt voornamelijk gebruikt voor illegale praktijken. Het maakt gebruik van servers die niet toegankelijk zijn voor een ieder. Je moet een omweg nemen om websites van deze servers te gebruiken. Een manier hiervoor is ‘onion routing’.

Onion routing

Onion routing is een techniek die gebruikt wordt voor anonieme communicatie via een computernetwerk. Berichten worden op vele manieren versleuteld, wat het lastig maakt om er externe toegang tot te krijgen. De metafoor onion (ui) wordt gebruikt omdat om de veelvuldig versleutelde aard van de instructies te verwijderen, je elke keer als het ware een laag moet verwijderen.

Onion routing wordt gebruikt om de privacy van de afzender en de inhoud van het bericht te beschermen. Via allerlei omwegen bereikt de boodschap de ontvanger, zonder dat een ander hierop kan komen.

Onion routing wordt gebruikt voor vele illegale praktijken. De bekendste ‘organisatie’ op the dark web, waar ook gebruik wordt gemaakt van incripted messages, is misschien wel The Silk Road. Deze zwarte markt genereerde in de loop der jaren een miljardenomzet door gebruik te maken van de Tor Hidden Service.

deepweb3

The Silk Road

The silk road was misschien wel het bekendste fenomeen binnen the deep web, en daarmee ook the dark web. Het kon gezien worden als de wereldwijde marktplaats binnen de illegale praktijken. De naam Silk Road komt van een belangrijke handelsroute uit de Han Dynasty, een tijdperk in de Chinese oudheid.

De Silk Road was een online zwarte markt en de eerste moderne dark net market. Alles wat het daglicht niet kon verdragen, werd hier verhandeld. Zo konden er op een zeer simpele manier drugs worden gekocht en verkocht, waar de markt toch wel het meest om bekend stond. Verder kon men er nog veel meer illegale handel verrichten. Denk hierbij aan het (ver)kopen van wapens, maar ook kinderporno, gestolen creditcardgegevens, valse identificatiebewijzen en zelfs hitmandiensten werden aangeboden.

In dit alles werd gebruikgemaakt van niet te traceren betaaldiensten als bitcoin, zodat de organisatie niet opgerold kon worden. Toch werd de site in mei 2013 tijdelijk uit de lucht gehaald na een reeks DDoS aanvallen. In 2015 werd vermeend oprichten Ross Ullbright opgepakt door de FBI, wat het begin van het einde voor The Silk Road betekende.

Mede door The Silk Road hangt er een overwegend negatief imago aan het diepe web, terwijl het illegale donkere web slechts een onderdeel hiervan is. Om deze reden zullen we je een manier geven om toegang te krijgen tot het diepe, onbekende web.

deepweb4

Hoe krijg ik toegang tot the deep web?

Het belangrijkste doel wanneer jij toegang wilt krijgen tot het diepe web, is dat jouw activiteiten niet te traceren zijn. Het middel om anoniem te blijven is het open netwerk TOR. TOR staat voor The Onion Router. Met de TOR browser kun je toegang krijgen tot dit netwerk, waarmee je anoniem kunt surfen en voorheen niet toegankelijke websites kunt bereiken – iets wat niet mogelijk is via een normale browser.

TOR wordt voornamelijk gebruikt door internetgebruikers in communistische landen als China en Rusland, waar de censuur hoog ligt en veel websites geblokkeerd worden. In zekere zin is het diepe web voor hun dus nog groter, omdat ook veel ‘normale’ websites voor hun niet toegankelijk zijn. Ook internetgebruikers uit de westerse wereld maken hier veelvuldig gebruik van. Na de onthullingen van Edward Snowden zijn veel meer mensen van de browser gebruik gaan maken. Ook journalisten en rechercheurs maken gebruik van TOR om niet alleen op het diepe web te komen, maar ook om anoniem te blijven en niet traceerbaar te zijn.

Toegang tot het diepe web: Hoe werkt TOR en hoe gebruik ik het?

Als je op een normale manier over het internet surft, wordt de data direct uitgewisseld tussen afzender en ontvanger (in dit geval de server van de te bezoeken website en jouw computer). TOR zorgt ervoor dat de uit te wisselen data anoniem wordt verpakt in verschillende lagen.

Het pakket wordt vervolgens verzonden via verschillende servers van TOR zelf. De data moet langs vele servers gaan, omdat elke server steeds een ander stukje van de ‘ui’ afpelt, om deze er vervolgens weer op te doen. Zo weet de server waar de data vandaan komt en waar het naartoe moet.

Door al deze omwegen is het onmogelijk om de locatie van het bericht volledig te traceren. Er wordt steeds maar een klein stukje ontmanteld per server.

Tor is heel makkelijk te downloaden en te gebruiken. Toch is het wel noodzaak om via deze browser te werk te gaan als jij het diepe web wilt bereiken, anonimiteit is namelijk een must.

Aan de slag: hoe bereik ik het diepe web?

We gaan er even van uit dat je TOR hebt geïnstalleerd. Nu kun je anoniem surfen. Het enige wat nog gedaan moet worden is een opening vinden in het diepe web. Hier zijn vele manieren voor.

Je kunt gaan chatten via OnionChat of gebruik maken van één of meerdere deep web zoekmachines. Het enige nadeel hiervan is dat ze lang niet zo accuraat zijn als de mainstream zoekmachines zoals Google.

Al met al is het diepe web een zeer interessant onderwerp, waar je zeker het laatste nog niet over hebt gehoord van onze kant. Wil jij meer weten over het diepe web, of heb jij al een mening gevormd over het diepe web, laat dan een reactie achter. Wij zijn benieuwd!

Tot volgende week!

Ander bekeken ook

SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 7 min
Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf...
SAM
SAM Online Marketing
Leestijd: 5 min
Je bent een ondernemer en wil groei zien in je bedrijf. Dat is logisch. Wie wil dat niet? De grote vraag is alleen ‘hoe doe ik dit precies?’ Als online...