The Golden Circle
The Golden Circle is een van de bekendste marketingmodellen, bedacht door Simon Sinek. In zijn model gaat hij in op de vraag waarom sommige bedrijven of organisaties succesvol zijn en anderen niet.
Zoals in de afbeelding te zien is, gaat the Golden Circle uit van drie niveaus waarop bedrijven opereren; what, how en why. Wat doe je, hoe doe je het en waarom doe je het. Simon Sinek legt in zijn model uit dat het gros van de bedrijven het model van buiten naar binnen benaderen, terwijl de écht succesvolle bedrijven, zoals Apple, juist van binnen naar buiten werken.
Lees ook eens over Guerrilla Marketing!
Op de vraag aan bedrijven waarom hun klanten eigenlijk klant bij hun zijn, antwoorden zij grotendeels dat ze goede producten en/of diensten bieden die goed geprijsd zijn en van een hoge kwaliteit. Volgens Sinek is dit het grootste probleem. Organisaties moeten namelijk te werk gaan vanuit de waarom vraag. Om het plaatje compleet voor je te maken, zal ik de 3 levels van the Golden Circle verder toelichten:
Wat/what:
Dit gaat in op de producten of diensten die een bedrijf verkoopt.
Hoe/how:
Dit is de uitleg van bedrijven hoe ze doen wat ze doen. Het is bijvoorbeeld een unieke verkoopmethode. Het wordt vaak gebruikt om uit te leggen waarin bedrijven zich onderscheiden. Veel CEO’s denken dat hun unique selling points hierin beschreven worden en dat consumenten op basis van dit niveau in het model hun besluit vormen.
Waarom/why:
Dit aspect van the Golden Circle gaat niet om het maken van winst, maar om waar bedrijven in geloven. Wat is hun visie? Wat is hun drijfveer? Waarom doen zij wat zij doen? Bedrijven met een bijzondere drijfveer, hoe klein of groot ze ook zijn, zullen hun organisatie vanuit deze denkwijze inrichten en werken hierbij dus ‘inside-out’.
Apple en the Golden Circle:
Sinek beweert dat mensen alleen geraakt worden wanneer bedrijven de waarom vraag kunnen beantwoorden en hun geloof of visie daarin gelijk staat aan het geloof van consumenten. Winst is hierin niet het belangrijkste aspect, het is slechts een gevolg. Sinek wordt als volgt geciteerd wanneer het gaat om Apple:
“If Apple was like everyone else a marketing message might be: We make great computers. They’re user friendly. Want to buy one? …Here’s how Apple actually communicates: everything we do, we believe in challenging the status quo, we believe in thinking differently. The way we challenge the status quo is by making our products beautifully designed, simple to use, and user friendly. We just happen to make great computers. Want to buy one?”
Consumenten geloven zo heilig in de ‘why’ van Apple, dat zij hun producten kosten wat het kost willen hebben. Dit is geen toeval. Het is één van de voornaamste redenen waarom Apple haar positie aan de top al jaren weet te behouden, terwijl het in dezelfde sector een komen en gaan van bedrijven is.
The Golden Circle: werking op het menselijk brein
Sinek gaat ook in op the Golden Circle en haar werking op het menselijk brein. De buitenste circle (what) wordt hierin vergeleken met de neo-cortex. De neo-cortex stimuleert het rationeel denken, het analytisch vermogen en het taalgebied van de mens.
De binnenste twee cirkels stimuleren het limbische systeem van het brein. Dit gedeelte van de mensen speelt in op het gevoel van mensen. Denk hierbij aan vertrouwen en loyaliteit. Verder is het verantwoordelijk voor het menselijk gedrag en hierbij vooral het nemen van beslissingen.
Bedrijven die van buiten naar binnen werken, spelen dus in op het rationele gedrag van de mens, terwijl bedrijven als Apple zich meer richten op het gevoel.
Kortom
Wanneer jij jouw bedrijf of organisatie écht succesvol wilt laten zijn, probeer jouw bedrijfsvisie dan in te richten vanuit de vraag ‘waarom?’. Probeer jouw product of dienst te ontwerpen op basis van jouw visie en niet jouw visie te creëren op basis van het product wat je al hebt.
Bekijk hier de volledige video van Simon Sinek: