Home | Blog | URL optimalisatie: Hoe bouw ik mijn URL-structuur op?
URL optimalisatie

Leestijd: 5 min

URL optimalisatie: Hoe bouw ik mijn URL-structuur op?

Vandaag leer jij hoe je je URL moet optimaliseren. De reden dat wij vandaag hierop ingaan, is dat veel webshop-eigenaren naar ons toekomen met de vraag: Hoe bouw ik mijn URL-structuur op? Wanneer jij een website met slechts enkele pagina’s hebt, is het bedenken van een URL structuur nog erg simpel – Je hebt namelijk maar één level. Wat gebeurt er echter als je URL uit meerdere levels bestaat? Vandaag geven wij je enkele tips om je URL te optimaliseren, zodat je website een heldere structuur heeft en Google je website makkelijk kan ‘crawlen’. Lees nu verder en leer hoe jij je URL-structuur moet optimaliseren.

(Lees  ook eens over een handige tool, SEO Majestic.

URL’s kort uitgelegd

URL staat voor Uniform Resource Locator. Voor velen is het slechts een vingerafdruk dat de unieke locatie van een webpagina op het internet aangeeft. Na je domeinnaam is het niet belangrijk wat je neerzet. Voor personen die bedreven zijn met SEO en willen dat hun pagina’s ranken, is het zoveel meer.

Voor ons is een URL een hulpmiddel voor zowel bezoekers als voor de crawlers van Google om te begrijpen hoe een website is opgebouwd. Daarbuiten helpt het ze begrijpen waar de content per specifieke pagina over gaat, wat het doel is en voor wie het is bedoeld. Hieronder vind je een aantal handige tips, aan de hand waarvan jij precies weet hoe jij je pagina in moet richten.

Houd je URL’s leesbaar!

Als jouw bezoekers de URL van jouw website niet kunnen lezen, hoe verwacht je dan dat Google dit doet? Als de zoekmachine een rits aan tekens toegeschoven krijgt, haakt het af met lezen en proberen te begrijpen. Het is uit op een zo goed mogelijke bezoekerservaring en gaat de woorden in een URL één voor één af.

Laten we je een voorbeeld geven: Als jij op zoek bent naar een blauwe koelkast van het merk pelgrim, welke URL zal jij dan aanklikken?

http://webshop.nl/blauwe-koelkast-pelgrim
http://webshop.nl/index.php?=6512524=t55=?p=127

Als je de bovenste van de twee voor jezelf gekozen hebt, ben je op de goede weg.

Gebruik koppeltekens, geen underscores

Als je URL uit meerdere woorden bestaat, gebruik je streepjes of koppeltekens en GEEN underscores. Hier kunnen we heel kort over zijn: Het algoritme is geschreven om koppeltekens te begrijpen, niet om underscores te begrijpen.

Goed: http://webshop.nl/blauwe-koelkast-pelgrim
Fout: http://webshop.nl/blauwe_koelkast_pelgrim

Hier zit verder geen verhaal achter. Als je wilt ranken in zoekmachines als Google, moet je gewoon volgens hun regels spelen.

Belangrijkste content vooraan in de URL

Zoals je in dit artikel over de verdeling van link juice kunt lezen, is het verdelen van de ‘autoriteit’ over je website zeer belangrijk. Je verdeelt je website in categorieën door slashes ( / ) toe te voegen. Als jij de website www.webshop.nl/kleding/broeken/skinny-jeans/ hebt, valt ‘skinny jeans’ in de subcategorie ‘broeken’, die weer in de categorie kleding valt. Hoe de website is opgebouwd, wordt hieronder voor je uitgetekend.

afb2blo

Het leger is misschien wel de mooiste metafoor voor de juice-verdeling van een pagina. De General krijgt de meeste autoriteit van bovenaf, de Colonel weer wat minder (er zijn namelijk twee Colonels), dan de Captain enzovoorts.

In de praktijk betekent dit dat je meest algemene zoektermen (waarop het moeilijkst te ranken valt) vooraan in de URL structuur komen, terwijl de zeer specifieke zoektermen (waarop het relatief makkelijk is om te ranken) in een dieper gelegen categorie komen.

VOORKOM HOOFDLETTERS IN JE URL

Er is geen enkele reden mogelijk waarom je hoofdletters zou gebruiken in het optimaliseren van je URL. Hoofdletters in je URL zorgen alleen maar voor verwarring, voor zowel bezoekers als de zoekmachine. Hoofdletters zorgen ervoor dat jij je website op een voor de zoekmachines zeer lastige manier versleuteld en het veel lastiger maakt om te onthouden.

Goede URL: http://webshop.nl/blauwe-koelkast-pelgrim

Foute URL: http://webshop.nl/Blauwe-Koelkast-Pelgrim

Ga foute URL’s tegen door Robots.txt te gebruiken

Dit geldt eigenlijk vooral voor websites met een zoekfunctie. Als jij een zoekfunctie op je website hebt, genereer jij in wijze dynamische URL’s. Als je dit niet goed oplost, kan je een penalty van Google krijgen, maar waarom?

De programmatuur achter een zoekfunctie in je website probeert een zoekterm te koppelen aan een pagina die jij hebt. Hierdoor ontstaan er verschillende URL’s binnen een website, die dezelfde inhoud hebben. Als jij deze niet ‘blokkeert’ door middel van Robots.txt, zal Google denken dat jij ‘duplicate content’ op je website hebt. Dit willen zij koste wat het kost voorkomen, waardoor je tegen een straf aan zal lopen.

Gebruik 301 Redirect voor ‘gebroken’ links

Mocht je om de een of andere reden je URL veranderen, houd dan in je achterhoofd dat alle links naar deze pagina in wezen wegvallen. Dit wordt niet dynamisch aangepast, waardoor er zowel intern als extern losse eindjes ontstaan. Als je een 301 redirect aan de oude URL toevoegt, geef je als het ware door aan de zoekmachines dat ze moeten verplaatsen van je oude URL naar je nieuwe URL.

Als we je één tip mogen geven: Probeer er alles aan te doen om te voorkomen dat jij je URL-structuur moet aanpassen.

afb3blo

Gebruik je zoekterm in je URL

Vergeet bij de optimalisering van je URL niet dat de URL één van de eerste dingen is die een zoekmachine ziet. Mocht het willen bepalen waar de pagina over gaat en op welke zoektermen het de pagina laat ranken, moet het hoofdonderwerp van de tekst in je URL terugkomen.

Goede URL: http://www.webshop.nl/apparaten/blauwe-koelkast-pelgrim
Foute URL: http://www.webshop.nl/kleur-548-koelkast-merk-456

Met deze hulpmiddelen moet jij je URL kunnen optimaliseren. Mocht je toch nog vragen hebben kun je deze hieronder stellen. Wil jij je websitestructuur volgens SEO richtlijnen laten aanpassen, alsmede de rest van je zoekmachine optimalisatie, neemt SAM Online Marketing dit graag voor je over. Neem contact op en overleg de mogelijkheden.

Tot volgende week!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.