Leestijd: 5 min

Wél bezoekers, geen verkopen – Logica van een offline ondernemer

Vorige week moest dit artikel, Wel bezoekers, geen verkopen, nog plaats nemen op de reservebank, omdat #jesuischarlie zo viraal ging als je maar kunt gaan op het internet.

Maar vandaag is het dan zo ver: “Wel bezoekers, geen verkopen” mag van de reservebank komen en gaan warmlopen.

In dit artikel leggen we je een situatie voor uit de praktijk waar we onlangs tegenaan liepen. Waarom veel bezoekers op je website uiteindelijk nietszeggend kunnen zijn. Waarom je, als je een huis gaat bouwen, nóóit moet beginnen met het dak. En hoe je er voor kunt zorgen dat ‘veel bezoekers, maar geen verkopen’ kan veranderen in ‘veel bezoekers én veel verkopen’!

“Een roepende in de woestijn”

Ons praktijkvoorbeeld is hét schoolvoorbeeld van online versus offline ondernemen. Bij onze werkzaamheden als online marketing bureau lopen we er wel vaker tegenaan; offline ondernemers die de omgekeerde weg willen behandelen.

Zoals wij zelf altijd prediken – Wij Willen Altijd Winnen – is er maar één wijze waarop wij online winnen.

Namelijk wanneer onze klanten online winnen. Wij hebben er 0,0 baat bij wanneer een klant wél veel bezoekers op zijn website krijgt, maar geen verkopen realiseert. Daarom adviseren wij klanten altijd op een wijze waarop er voor zowel de klant, als voor ons het meeste rendement gehaald wordt uit online activiteiten. Alleen zo winnen beide partijen online. Uiteindelijk toch waar het om draait lijkt ons.

Veelal zijn klanten ons erg dankbaar wanneer wij een andere online marketing strategie adviseren dan zij op voorhand in gedachten hadden. Soms vinden klanten ons ‘commerciële verkopers’ die alleen maar geld willen verdienen (klopt, maar enkel wanneer onze klanten geld verdienen aan onze activiteiten).

En heel soms, dan zijn we gewoon roependen in een woestijn.

Wel bezoekers, geen verkopen

Zoals we in de intro al stelden is dit artikel, wel bezoekers – geen verkopen, tot stand gekomen door een praktijksituatie.

Onlangs kregen wij een opdracht voor zoekmachine optimalisatie voor een reeds bestaande website. Een website hoger in Google krijgen is altijd leuk werk, maar er komt zoveel meer bij kijken dan seo teksten schrijven en een beetje bezig zijn met linkbuilding.


“In al onze artikelen over zoekmachine optimalisatie schreven we herhaaldelijk dat je positie in Google afhankelijk is van meer dan 200 factoren, waaronder een juiste structuur van je website.”


Bij de eerste website check bleek al gauw dat de structuur als los zand aan elkaar hing. In het daaropvolgende Skype gesprek tussen online marketeers, hoofd webdesign en hoofd copywriting bleek al snel dat het een lastige klus zou worden om deze website vindbaar te maken in Google.

Daarnaast rees al snel de volgende vraag:

“Wat als het ons wel lukt en de klant krijgt wel meer bezoekers, maar realiseert geen enkele verkoop omdat de website niet bepaald uitnodigend is voor conversie. Wat dan?”

Een telefoontje later bleek dat we roependen in de woestijn waren.

“Ik ga een huis bouwen en begin bij het dak”

De klant gaf aan het probleem niet in te zien. Hij had een website en deze werkte. Hij kreeg toch aanvragen? Alleen niet genoeg en daarom moest hij hoog in Google komen zodat hij meer bezoekers naar zijn website zou trekken. Deze bezoekers zouden dan vanzelf aanvragen doen en dan verdiende hij het geld wel om zijn website opnieuw te laten bouwen door ons.

Maar dus eerst de bezoekers, dan pas website optimalisatie. De omgekeerde wereld wat ons betreft.

Wanneer je een huis bouwt begin je met een schets. Niet met het bouwen van het dak. Met een website is dat niet anders. Je bouwt eerst een goed werkende website en gaat deze dan pas optimaliseren voor SEO. Je hebt er weinig aan als je iedere dag 10.000 bezoekers op je website krijgt, maar geen enkele verkoop of offerte aanvraag, inschrijving voor een nieuwsbrief en dergelijke maakt. Deze bezoekers zijn eens langs geweest, maar zullen niet meer terug komen.

En dat is erg zonde. Een gemiste kans!

Veel bezoekers, veel verkopen

Maar hoe ga je dan van ‘wel bezoekers, geen verkopen’ naar ‘veel bezoekers, veel verkopen’?

Begin bij de basis. Een website die goed in elkaar steekt is de basis. Die hoge positie in Google komt later wel. We schreven verschillende artikelen over het bouwen van je eigen website. Wordpress is een perfect platform om zelfstandig een goed gestructureerde website te bouwen.

Extra tip: Hou bij het bouwen van je website de volgende stelregel in gedachten; ‘je opa of oma moet zonder problemen de website kunnen gebruiken’. Dan zit je qua usability altijd goed!

Als je website met de juiste structuur is opgebouwd en gebruiksvriendelijk genoeg is voor opa en oma, zul je moeten gaan uitvogelen hoe je de conversie sky-high kunt krijgen. Ook hier schreven we al meerdere artikelen over.

Extra Tip: Bekijk websites van concurrenten. Hoe zitten de websites in elkaar? Waar staan de CTA’s? Hoe ervaar je het gebruik van de website zelf? Probeer hier met een objectief oog naar te kijken en leer van je concurrentie.

Extra Conversie Tip: Bij conversie valt of staat alles bij het doormeten van je website. Meten is weten! Lees verder over conversie verhogen in dit artikel.

Heb je al deze zaken op orde? Dan is het tijd om je website te gaan optimaliseren voor de zoekmachines. Laat al die bezoekers maar komen. Jij gaat namelijk van ‘weinig bezoekers, geen verkopen’ naar ‘meer bezoekers, veel verkopen’ doordat je begonnen bent met het fundament. In plaats van met het dak…

Tot volgende week!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.