Wordpress automatisch installeren
In “Een Wordpress website in 5 minuten” vertelden we al dat Wordpress een ideaal platform is om snel een professionele website te bouwen. We legden in drie stappen uit hoe je in letterlijk 5 minuten online kunt zijn met je nieuwe website. De eerste stap is het downloaden en installeren van Wordpress. Dit downloaden en installeren van Wordpress kan op 2 manieren: automatisch en handmatig. Wordpress automatisch installeren doe je zo.
Wordpress automatisch installeren
Veel webhosting bedrijven bieden vanuit de Direct Admin omgeving de mogelijkheid om een automatische installatie van Wordpress uit te voeren. Je hoeft dan niet zelf Wordpress te downloaden en via een FTP client als Filezilla te uploaden.
In ons voorbeeld gebruiken we webhosting van Versio. De vormgeving kan er bij een andere webhostingpartij anders uitzien, maar de basis blijft hetzelfde.
Van Versio hebben wij onze webhosting gegevens gekregen. Deze gegevens zijn nodig om o.a. in te loggen in het Direct Admin paneel. In de webhosting gegevens staat een Direct Admin link. Door naar dit webadres te gaan kom je op een pagina waar je kunt inloggen met de geleverde gebruikersnaam en wachtwoord.
Wanneer je bent ingelogd kom je in een nieuw scherm waar je domeinnamen te zien zijn. Staat de domeinnaam waarop je Wordpress automatisch wilt installeren er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe in de ‘domain administration’. Je doet dit door op de button ‘domain administration’ te klikken en in het scherm wat hierop volgt te kiezen voor ‘Add another domain’. Voor meer informatie hierover kun je altijd de FAQ van de webhostingpartij bekijken. Hier staat vaak een gedetailleerde uitleg.
Nadat je de gewenste domeinnaam hebt geselecteerd kom je in de beheeromgeving van de domeinnaam. Je kunt hier tal van zaken regelen, maar waar wij naar op zoek zijn staat onder de vouw. Wanneer je naar beneden scrollt zie je rechts onderin de pagina de link Installatron Applications Installer. Klik deze link aan om Wordpress automatisch te installeren.
Je komt nu in een scherm waar je verschillende webapplicaties kunt installeren. Uiteraard kies je hier voor de web applicatie Wordpress. Klik op het Wordpress icoon om door te gaan naar het installatiemenu.
Op de pagina die vervolgens wordt getoond staat een algemene beschrijving van Wordpress. Het gaat natuurlijk om de install button. Klik die aan.
Vervolgens zul je een aantal opties in moeten vullen. Wanneer je dit precies doet zoals we beschrijven kan er feitelijk niets misgaan met de automatische installatie van Wordpress.
Domain: Kies hier het domein waarop je Wordpress wilt installeren.
Directory: Laat dit veld leeg! Wordpress wordt dan automatisch in je root (hoofdmap) geïnstalleerd.
Version: Kies de meest recente versie van Wordpress.
Language: Kies hier Nederlands, tenzij je een andere taal prefereert natuurlijk.
Accepteer vervolgens de licentie overeenkomst en kies overal de recommended opties (tenzij je het zelf anders wilt en weet waar je mee bezig bent).
Settings: Kies hier eventueel een andere admin-name en een nieuw wachtwoord. Tevens voer je hier de website naam en eventueel ondertitel in. Kies ook hier weer voor de recommended opties zodat je beter beveiligd bent tegen mogelijke beveiligingslekken.
Het laatste wat nog rest om Wordpress automatisch te installeren is op install te klikken. Je kunt de voortgang van de installatie volgen in het scherm.
Wanneer de installatie is voltooid is je website up and running. Al dan niet in 5 minuten. Tijd voor stap 2; je Wordpress website vullen met content.
Wordpress automatisch geïnstalleerd
Als je ons stappenplan stap-voor-stap uitvoert mag Wordpress automatisch installeren geen probleem heten. Sommige webhostingpartijen bieden je echter niet de mogelijkheid om een automatische installatie uit te voeren. In dat geval zul je een handmatige installatie van Wordpress moeten doen.
In een volgend artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe je Wordpress handmatig installeert. Voor nu wensen we je veel succes met de automatische installatie van Wordpress via Installatron. In de FAQ van je webhostingpartij vind je vaak uitgebreide handleidingen, mocht je er met ons stappenplan toch niet uitkomen.
Wil je zekerheid? Vraag het dan de expert.