Home | Blog | Wordpress handmatig installeren met Filezilla

Leestijd: 5 min

 

Wordpress handmatig installeren

We lieten je al eerder zien dat je eenvoudig binnen 5 minuten online kunt zijn met je eigen Wordpress website. Aan de hand van 3 eenvoudige stappen kan in principe iedereen met wat basiskennis zijn of haar website maken en/of beheren. In onze vorige blog leerden we je hoe je Wordpress automatisch kunt installeren. Helaas is het niet altijd mogelijk om een automatische installatie uit te voeren en daarom leren we je ook hoe Wordpress handmatig installeren werkt.


Waarom WordPress handmatig installeren?

Waarom WordPress handmatig installeren als je dit ook automatisch met een ‘one-click-installation’ kunt doen? 

Doorgaans zijn hier voor webdesigners en andere vaklui twee hoofdredenen voor:

  • WordPress handmatig installeren is veiliger
  • WordPress handmatig installeren zorgt voor minder ‘rommel’ op je server, waardoor je website optimale snelheid behaald.

WordPress handmatig installeren

Wanneer je een automatische installatie van WordPress uitvoert zal het installatieprogramma gebruik maken van standaard data.

Voorbeeld hiervan is de aanmaak van een database. Doorgaans maakt het installatiescript automatisch een database aan met de naam ‘wrdp1’. Doordat hier van standaarden gebruik wordt gemaakt is het gemakkelijker voor kwaadwillenden om je website te hacken.

Door WordPress handmatig te installeren bepaal je zelf hoe je je database noemt en zodoende is je website minder vatbaar voor (negatieve) invloeden van buitenaf.

Ook voegt het installatiescript bij een automatische installatie van WordPress vaak overbodige bestanden toe aan je server. Deze bestanden dienen doorgaans alleen het installatieprogramma en niet jou als gebruiker zijnde. Doordat deze bestanden ruimte innemen op je server zal je website niet op optimale snelheid draaien, wat weer een minpuntje is voor de zoekmachine optimalisatie van je website.

Meer over SEO factoren lees je in onze blog over onze SEO Scan.

Het zijn wellicht kleine verschillen, maar alle kleine beetjes helpen en maken uiteindelijk één groot resultaat.

Een andere reden waarom je WordPress handmatig zou willen installeren is er één waar sommige van jullie tegen aan zullen lopen bij je webhostingpartij; de hostingpartij biedt simpelweg geen automatische ‘one-click-installation’ van WordPress aan.

In dat geval ben je wel verplicht om WordPress handmatig te installeren als je dit CMS wilt gebruiken.


WordPress handmatig installeren – de voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met de handmatige installatie van WordPress zul je twee downloads moeten uitvoeren en een aantal gegevens bij de hand moeten hebben. We raden je aan om een Word document (of een soortgelijk tekstverwerkingsprogramma) aan te maken waar je alle benodigde data in op slaat.

Allereerst zul je een programma moeten downloaden die verbinding kan maken met je FTP server. FTP staat voor File Transfer Protocol. Wanneer je een webhosting pakket hebt bij een hosting partij huur je ruimte op de server van de webhostingpartij. Deze server is 24/7 verbonden met het internet. Om verbinding te maken tussen jouw PC en de server van je webhostingpartij gebruik je een zogenoemde FTP-Client. Een bekende FTP-Client is Filezilla. Filezilla is geschikt voor Windows, Linux en Mac OS.

 

Meer over verbindingen lees je in ons artikel over beveiligde verbindingen.

De tweede download die je moet verrichten is WordPress zelf. WordPress is software. Software is een verzameling bestanden. Deze bestanden kun je als ZIP-bestand downloaden op de Nederlandstalige website van WordPress. Je vindt hier automatisch de laatste Nederlandstalige versie. Maak je liever gebruik van de Engelstalige versie, klik dan hier.

Wanneer je beide downloads hebt uitgevoerd zul je Filezilla moeten installeren (auto-installer, dus erg makkelijk) en het WordPress ZIP bestand moeten uitpakken met een uitpakprogramma zoals bijvoorbeeld WinRAR.

Als je dit succesvol hebt uitgevoerd word het tijd om je webhostinggegevens erbij te pakken. Je hebt deze gekregen van je webhostingpartij op het moment van aanschaf van het hostingpakket.

Je hebt nodig:

  • FTP gegevens – Server, username en wachtwoord
  • MySQL gegevens – Server (waarschijnlijk local-host), database naam, database username, database wachtwoord. Je zult de database óf zelf moeten aanmaken óf de gegevens krijgen van je webhostingpartij. Vraag de webhostingpartij hoe dit bij hun werkt. Dit is namelijk per hostingpartij verschillend.

Heb je alle gegevens bij de hand? Filezilla geïnstalleerd? En WordPress unzipped? Dan is het tijd voor de handmatige installatie!


Wordpress handmatig installeren

Waarom het wiel opnieuw uitvinden wanneer er duizenden uitstekende beschrijvingen te vinden zijn op YouTube? Weliswaar Engelstalig, maar bijzonder uitgebreid.

Zoals de uploader van de video zelf al meerdere malen aangeeft; neem bij vragen en/of problemen altijd contact op met je hostingpartij. Ieder webhostingbedrijf werkt op een andere wijze. Zij kunnen je het beste helpen bij problemen waar je tegenaan loopt of wanneer je vragen hebt.

Nu je WordPress geïnstalleerd hebt, automatisch dan wel handmatig, wordt het tijd voor stap 2 van ons drie-stappen-plan om binnen 5 minuten online te zijn met je WordPress website; het vullen van je WordPress website.

Je leest volgende week hoe het werkt.

Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en voeg ons toe aan je GooglePlus kringen om als eerste te ontdekken hoe het vullen van je WordPress website met content werkt.

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.