5 Alternatieven voor de Google Keyword Planner

4 januari 2017

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

5 alternatieven voor de Google Keyword Planner

Ook voor ondernemers die geen AdWords campagnes voerden, was de Google Keyword Planner de ultieme manier om nieuwe zoektermen te vinden. Men kon gemakkelijk suggesties opvragen, de zoekvolumes in kaart brengen en aan de hand van de Cost Per Click (CPC) gegevens zelfs de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord trachten te achterhalen. Enkele maanden geleden heeft Google echter besloten dat alleen organisaties die een ‘active campaign’ hadden volledige toegang tot alle gegevens zouden krijgen. Sinds dit voorval heeft plaatsgevonden, is menig ondernemer op zoek naar alternatieven voor de Google Keyword Planner. Om deze reden hebben wij 5 alternatieven voor je uitgelicht, opgedeeld in gratis en betaalde alternatieven.

Gratis alternatieven Google Keyword Planner

De voornaamste reden dat je naar alternatieven voor de Keyword Planner zoekt, is dat je geen grote AdWords Campagnes wilt runnen. Met andere woorden: Je wilt geen geld uitgeven aan het vinden van nieuwe zoektermen of het opdoen van inspiratie voor nieuwe content. Hierom beginnen we maar vast met de gratis alternatieven, zodat je snel aan de slag kunt!

Keywordtool.io (Gratis)

Keywordtool.io is de meest gebruikte gratis keyword tool (de naam zegt het al). De tool schraapt tientallen tot honderden zoekwoordsuggesties tegelijk, afkomstig van mediums als Google zelf, YouTube (onderdeel van Google), Bing, Amazon en de App store.

Hoe werkt Keywordtool.io?

Keywordtool.io schraapt automatisch honderden gerelateerde zoektermen vanaf Google. Zoals je misschien wel eens hebt gezien, krijg je allerlei suggesties wanneer je een zoekterm intikt op Google, maar nog niet op enter drukt. Keywordtool.io doet niks meer dan je al deze suggesties geven; van A tot Z, voor het zoekwoord en na het zoekwoord.

Opties betaalde versie (vanaf $88,- p/m)

Alhoewel de gratis versie van Keywordtool.io een zeer goed begin is, heb je misschien toch behoefte aan wat meer gegevens. De tool biedt dan ook verschillende betaalde versies aan. Met de Pro Plus versie kun je voor $88 per maand voor alle suggesties het zoekvolume opvragen, krijg je aanvullende suggesties, wordt de CPC in kaart gebracht, de concurrentie in AdWords en kun je de data exporteren naar een Excelbestand.

Weergave keywordtool.io

Ubersuggest.io

Een ander gratis alternatief voor de Google Keyword Planner is Ubersuggest.io. Ook hier kun je een zoekwoordsuggestie intoetsen, waarna je allerlei suggesties krijgt op alfabetische volgorde. Bovendien is het mogelijk een Google Chrome extensie te downloaden. Deze maakt het mogelijk om een zoekterm op Google in te tikken, waarbij je direct het zoekvolume van deze term krijgt, alsmede de CPC om te adverteren en de moeilijkheidsgraad van het zoekwoord. Al deze opties zijn geheel gratis.

agkp-ubersuggest-io

Betaalde alternatieven Google Keyword Planner

Natuurlijk is kostenbesparing niet de enige reden om op zoek te gaan naar een alternatief voor de Google Keyword Planner. Het is sowieso een goede reden om verschillende opties te verkennen en je horizon te verbreden. Het vinden van relevante zoektermen en het opdoen van inspiratie voor nieuwe content is onbetaalbaar voor sommige bedrijven. Deze zijn dan ook bereid om hier de nodige maandelijkse kosten voor te maken. Hieronder vind je 3 betaalde alternatieven.

Ahrefs (vanaf $99,- p/m)

Het bekendste en beste alternatief voor de Google Keyword Planner is Ahrefs. De tool is voor diverse doeleinden te gebruiken. Zo is het onder andere mogelijk je concurrenten flink door te lichten, het zoekverkeer van verschillende websites in kaart te brengen, backlinks te vinden en vele andere opties. Om niet af te dwalen, zullen we alleen ingaan op het keyword onderdeel van deze tool .

Hoe werkt Ahrefs?

De Keywords Explorer van Ahrefs geeft je een oneindig aantal zoekwoordsuggesties. De tool geeft je daarbij zeer gedetailleerde gegevens, bestaande uit de keyword difficulty (KD), het zoekvolume, de CPC, het aantal zoekresultaten op Google voor de term en talloze trends en andere gegevens. Het is de tool to go voor de professionals onder ons. Wil je fatsoenlijk gebruik kunnen maken van Ahrefs, heb je alleen niet genoeg aan de ‘Lite’ versie. Je zal dus al snel de versie van $179,- of die van $399 moeten kiezen. Een investering die niet iedereen wilt doen.

agkp-ahrefs

SEMRush (vanaf $99.95 p/m)

Ook SEMRush is een handig alternatief voor de Google Keyword Planner. Binnen de tool kun je een zoekterm intoetsen, waarna je het land waarin je je bevindt kunt selecteren. Vervolgens krijg je ook hier talloze gegevens aangereikt. Zo krijg je het zoekvolume, het aantal zoekresultaten, de CPC en de KD, maar ook talloze andere trends, gerelateerde zoektermen, de bovenste zoekresultaten en een aantal voorbeelden van advertenties. Al met al is SEMRush te vergelijken met Ahrefs. Zo ook in prijs. Het basispakket is al vanaf $99.95, maar wanneer je meerdere gegevens per dag wilt analyseren, ga je al snel richting de $399,-. agkp-semrush

Moz (vanaf $50,- p/m)

Moz is een iets goedkopere optie om aan nieuwe zoektermen te komen. Dit alternatief voor de Google Keyword Planner is de helft goedkoper dan bovenstaande tools. Toch is Moz een zeer handige tool om aan nieuwe zoektermen te komen. Niet alleen geeft het je honderden suggesties, ook geeft het je interessante informatie over je mogelijke concurrentie op deze zoektermen. Het is minder uitgebreid dan Ahrefs en SEMRush, maar een goede optie om mee te beginnen.

agkp-moz-pro

Al met Al

Al met al zijn er tientallen alternatieven voor de Google Keyword Planner te bedenken. Ze hebben allemaal andere kwaliteiten, maar brengen ook verschillende kosten met zich mee. Wil je advies over het voeren van een zoekwoordonderzoek, of wil je dit uitbesteden aan een professional, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op via 085 303 5754 of stuur een mail naar info@samonlinemarketing.nl om de mogelijkheden te bespreken!

Inhoudsopgave