Samen sparren?
Advies nodig van een échte specialist? Laten we samen sparren over je doelstellingen
Advies nodig van een échte specialist? Laten we samen sparren over je doelstellingen
Een Google Ads campagne opzetten. Google maakt het je zo makkelijk, maar toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Want kies je voor een slimme campagne? Kies je voor een display campagne? En welk zoekwoord plaats je in welke advertentiegroep? Er komt ineens zo veel meer kijken bij het opzetten van de campagne dan je in eerste instantie dacht. Toch wil je het graag nog een kans geven. Geen zorgen, we nemen je stap voor stap mee in het opzetten van een campagne. Nadat je dit gelezen hebt weet je dan ook precies hoe een Google Ads campagne in elkaar zit! Als je het dan toch liever overlaat aan een professional, dan kun je ons altijd inschakelen.
Denk voordat je aan de slag gaat na over jouw doel. Google geeft jou namelijk diverse suggesties op basis van jouw campagnedoelen. Dit is natuurlijk de basis van het begin van ieder project. Als je geen doel voor ogen te hebt. dan is het moeilijk in te schatten hoe je precies moet groeien. Google helpt je hier dus nog een hand je bij met deze suggesties. Zodra je het doel van jouw campagne weet, kun je hier een type aan koppelen. We hebben de meest gebruikte doelen voor je op een rij gezet:
Traffic: Een eerste doel kan het genereren van zoveel mogelijk traffic naar jouw website zijn. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen jouw website bereiken. Vrijwel ieder campagnetype is hiervoor geschikt. Van klassiek zoeken tot display en video. Dit is een goede optie als je ook naamsbekendheid wil creëeren. Bezoekers komen op jouw website, klikken door en leren het bedrijf een beetje kennen. Vervolgens zal er natuurlijk ook weer over gepraat worden bij familie en vrienden als het toevallig gaat over jouw product of dienst. Zo wordt jouw bedrijf bekender.
Conversie: Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het halen van conversie. Je zet ten slotte niet zomaar iets op het internet. Dit kan in diverse vormen zijn. Denk aan leads, ingevulde contactformulieren, maar ook download, inschrijvingen of zelfs direct sales. Doel hiervan is een zo laag mogelijke kosten per conversie. Om deze reden is het van belang dat je de juiste zoekwoorden uitzoekt om ads op te draaien. Sommige zoekwoorden hebben namelijk zo een hoge concurrentie dat de Cost Per Click zomaar boven de tien euro uit kan komen. Er zijn zelfs bijzondere gevallen dat de concurrentie zó hoog zijn, dat de kosten zelfs rond de honderd euro uit kunnen komen. Dit is natuurlijk zonde, als je ook conversie kunt genereren uit zoekwoorden met een veel lagere CPC!
Branding: Wil je jouw merk in de markt positioneren. Dan is het zaak om jouw zichtbaarheid zo groot mogelijk te maken. Dit druk je uit in CPM, letterlijk vertaald Cost Per Mile. De beste opties hiervoor zijn video of display campagnes. Dit is een goede optie naast hoog in Google staan met SEO. Op deze manier wordt je overal gezien waardoor je ook weer naamsbekendheid creëert.
Omzet: Uiteindelijk draait het om ROI (Return On Investment), of in dit geval zelfs specifieker ROAS (Return On Ad Spend). Je moet er namelijk wel wat uithalen. Niet dat je alleen maar geld uitgeeft aan de clicks terwijl er geen conversies binnenkomen. In dat geval is de kans dan ook groot dat de advertentie niet goed ingesteld is. Toch is de ROAS het makkelijkst te behalen met e-commerce websites. Webshops verkopen nou eenmaal producten, waardoor je direct ziet wat jouw omzet is op basis van de ads.
Zo snel mogelijk op nummer 1 in Google staan?
Neem direct contact op met een specialist van SAM Online Marketing!
We zijn er net al tussen neus en lippen door op ingegaan. Maar uiteindelijk draait het om campagnetypen instellen. Dit bepaal je dan ook deels aan de hand van jouw doel. Het type is van belang voor het verdere verloop van de campagne. We hebben de bekendste campagnetypen voor je op een rij gezet.
Zoeken: Dit is de klassieke tekstadvertentie die bovenaan in Google staat. Deze advertenties komen het meest overeen met de rest van de (SEO-)zoekresultaten. Denk maar eens aan wanneer jij op zoek bent naar iets in Google. Vaak zijn enkele advertenties de eerste resultaten in de zoekresultaten van Google. Deze herken je aan het woord ‘advertentie’ (of ‘ad’ in het Engels) vóór de titel van de pagina. Daarna komt pas het organische deel.
Display: Met dit type advertentie kom je op het display netwerk van Google te staan. Het doel van display is om bij zoveel mogelijk personen in beeld te komen. Deze advertenties komen in beeld bij bijvoorbeeld artikelen van een nieuwspagina. Kijk bijvoorbeeld naar nu.nl of op een website als Marktplaats. Hier zie je tussen de artikelen en resultaten door vaak advertenties.
Shopping: Wil je direct producten via advertenties verkopen? Zet dan een Google Shopping campagne op. Hier breng je diverse gegevens in beeld: producttitel, afbeelding, prijs en aanbieder. De bezoeker ziet zo meteen wat voor product jij te bieden hebt en of het iets voor diegene is. Deze advertenties krijg je te zien wanneer je op zoek gaat naar een specifiek product. Dan krijg je bovenaan meteen een rij te zien met producten en een afbeelding van het product. Hier sta jij dan tussen wanneer je gebruik maakt van shopping ads.
Video: Een vorm van display is video. Google heeft in 2006 YouTube overgenomen. Hierdoor kun je ook via dit netwerk online adverteren. Denk maar eens aan wanneer jij een YouTube video gaat kijken. Vaak begint de video al met een advertentie en zijn er tussendoor ook advertenties. Een mooi middel dus om in beeld te komen (en te blijven) bij jouw doelgroep.
Local: Bied jij een lokale dienst, met een fysieke winkel? Denk bijvoorbeeld aan een restaurant of kapperszaak. Dan kun je lokaal adverteren. Met een lokale Ads campagne kom je op diverse plekken in beeld. Van het display netwerk tot YouTube en zelfs op Google Maps. Een handige manier om leads te genereren van mensen die in de buurt naar jouw producten of dienst op zoek zijn.
Inmiddels hebben we het doel van de campagne bepaald. Ook weten we welk advertentietype we willen gebruiken. Tijd om de campagne op te zetten en in te stellen dus! De instellingen zijn natuurlijk afhankelijk van het campagnedoel dat je hebt gekozen. Hieronder gaan we dieper in op de soorten instellingen. Allereerst gaan we aan de slag met de algemene instellingen. Dit bestaat uit twee onderdelen: de campagnenaam en het soort netwerk. De campagnenaam heeft geen doel. Dit is meer voor jezelf. Het enige belangrijke is dan ook dat je de campagne op een later moment weer makkelijk terug kan vinden. Wanneer je meerdere campagnes opstelt, is het zaak dat je deze op basis van de naam uit elkaar kunt houden. Vervolgens kies je het soort netwerk. Dit bepaal je op basis van het type campagne die je eerder al hebt gekozen. Zo kun je kiezen voor het zoeknetwerk van Google zelf, haar zoekpartners of adverteer je op het display netwerk van de zoekmachine.
De basisinstellingen zijn ingesteld. Nu kunnen we echt gaan beginnen. We gaan jouw Google Ads Campagne opzetten. Te beginnen met het targeten en het bepalen van gerichte doelgroepen. Het kan namelijk zo zijn dat je veel meer leads uit de ene doelgroep haalt en de andere doelgroep je eigenlijk alleen maar geld kost. In dit geval kun je instellen dat de advertentie niet tevoorschijn komt bij de doelgroep waar je niks aan verdient. We hebben een aantal opties voor je op een rij gezet.
Optimalisatie voor Google is een cruciaal onderdeel als je vindbaar wilt worden met jouw website. Weten hoe je ervoor staat en waar de kansen liggen? SAM Online Marketing helpt je verder! Geen standaard uitdraai, maar een echte analyse van ervaren SEO specialisten!
Wij scannen jouw website GRATIS en laten jou weten
hoe je ervoor staat.
Nu kunnen we ons budget bepalen en aan de hand daarvan ook de biedstrategie! Allereerst dus het budget. Google Ads maakt gebruik van dagbudgetten. Het budget vormt de kostenlimiet voor een afzonderlijke campagne. Dit budget is het maximale bedrag dat je per dag uit wilt geven. Je kunt ook werken met een maandbudget. In dat geval vermenigvuldig je het dagbudget met het aantal dagen in die specifieke maand. Nadat je jouw budget hebt bepaald, kies je de biedstrategie. Google Ads blijft een veiling, waar je tegen elkaar moet bieden voor een plek. Je kiest de strategie die aansluit bij jouw campagnedoel. Je hebt hierbij de keuze uit een aantal verschillende biedstrategieën.
We hebben al die bergen met werk verzet, maar het belangrijkste gedeelte van de Adwords campagne ontbreekt nog: de zoekwoorden. Deze analyseren wij ook in een Google Ads scan. Allereerst selecteer je de zoekwoorden die je bij jou vindt passen via de zoekwoordplanner van Google Ads. Iedere campagne bestaat uit een aantal advertentiegroepen. Deze advertentiegroepen bestaan weer uit een batch zoekwoorden. Daar Google veel waarde hecht aan relevantie, is het zaak om de groepen op specifieke zoekwoorden in te richten. Als een zoekwoord te veel afwijkt van de rest van de advertentie, gaat je quality score omlaag en is het een stuk duurder om op deze zoekwoorden in beeld te komen. Kies dan ook altijd voor relevantie boven gemak.
Binnen het opzetten van een campagne zijn vier soorten zoekwoorden te onderscheiden. Je kunt zoekwoorden op al deze vier manieren toevoegen aan de advertentiegroep.
Zo snel mogelijk op nummer 1 in Google staan?
Neem direct contact op een specialist van SAM Online Marketing!
Op naar het volgende onderdeel van jouw campagne: de tekstadvertenties. Iedere tekstadvertentie bestaat in de basis uit drie onderdelen: een kop, een beschrijving en een URL. De kop zorgt ervoor dat je opvalt. Verwerk belangrijke zoekwoorden hier daarom altijd in. Ze sluiten per slot van rekening aan bij de zoekopdracht van de zoeker. De beschrijving gebruik je om meer informatie te geven over jouw product of service. Aanrader: verwerkt een call to action in de beschrijving. Dit verhoogt je Click Through Rate (CTR). De zichtbare URL toont het adres van jouw website. Het is opgebouwd uit jouw domein en een optioneel padveld. Je kunt spelen met de tekst in het padveld, om een bezoeker een zo goed mogelijk beeld te geven van wat hij kan verwachten. Binnen de tekstadvertenties van een Google Ads Campagne heb je te maken met lengtelimieten:
Bij het opzetten van jouw Google Ads campagne kun je kiezen uit diverse soorten tekstadvertenties. Hierdoor breng je jezelf optimaal in beeld bij verschillende doelgroepen op verschillende apparaten, afkomstig vanuit verschillende zoektermen.
Je kunt jouw advertenties ook nog van allerlei extra’s voorzien. Hiermee maak je ze nog aantrekkelijker voor potentiële bezoekers. De advertenties zijn op verschillende niveaus toe te voegen: accountniveau, campagneniveau of advertentieniveau. Hiermee speel je alvast een beetje op de feiten vooruit door meer informatie over jouw bedrijf, product of dienst te geven. Uiteraard doe je dit vooral om de Click Through Rate van jouw campagnes te verhogen.
Laten we samen een kijk nemen naar jouw website.
Neem direct contact op met een specialist van SAM Online Marketing!
We zijn er. Je hebt de Google Ads campagne opgezet. De basis staat. Nu is het zaak om zo goed mogelijk te gaan optimaliseren. Je schaaft de campagne nu stukje bij beetje bij. Zo kijk je naar welke advertentiegroepen wel of niet goed presteren. Ook kijk je naar zoekwoorden die minder conversie opleveren, of kijk je binnen welke groepen je je bod moet bijstellen. Meten is weten, en met al deze data ga je steeds een stukje vooruit. Zo zijn er natuurlijk nog talloze andere strategieën en middelen te bedenken. Je bent constant bezig om nieuwe onderdelen toe te voegen en oude onderdelen te verwijderen of aan te passen. Een never ending story, maar wel leuk én winstgevend! Zo word je met steeds meer ervaring een echte Google Ads specialist!
Volg je het bovenstaande stappenplan nauwkeurig, dan weet je nu exact hoe je een slimme campagne moet opzetten! Zoals je hebt gelezen zijn de details bij het opzetten van een campagne erg belangrijk. Met een kleine vergissing kun je in dit geval ook redelijk wat kosten maken of leads en dus conversie mislopen. Natuurlijk heb je ook de optie om te gaan voor jouw Google Ads uitbesteden. Dit is een goede keuze als je wil dat alles perfect in elkaar zit en tot in de puntjes geanalyseerd en uitgezocht wordt. Bij SAM Online Marketing helpen we je hier uiteraard graag bij. Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden en kosten bij ons Google Ads bureau!
Haal jij wel genoeg uit je website? Laat je website vandaag nog analyseren door een conversie specialist.
We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.