Doe nu de gratis
website scan

GRATIS website scan

Ontdek de verbeterpunten voor jouw website

52 Beoordelingen

Website scan

Zelf achterhalen hoe jouw website ervoor staat? Doe dan een website scan! Wij geven jou de handvatten, waarna je dit geheel zelf uit kan voeren. We bieden jou een overzicht van de best beschikbare gratis tools, zodat je zelf kunt scannen. Benieuwd naar de mogelijkheden van de gratis website scan? We vertellen je er hieronder alles over en gaan in op de beste SEO tools!

Laat je dit toch liever door een professional doen? Doe dan onze SEO scan.

De tools

Voor een goede website scan behandelen we hieronder diverse tools. Deze tools zijn gratis te downloaden of direct in jouw browser te gebruiken. Ze beoordelen jouw website op enkele cruciale onderdelen van zoekmachine optimalisatie. We vertellen je waar je ze kunt vinden en, niet geheel onbelangrijk, hoe je ze moet gebruiken!

Pagespeed meten

Om te beginnen is techniek een cruciaal onderdeel binnen zoekmachine optimalisatie. Hoe presteert een website of webshop en hoe lang duurt het om een pagina te laden? Als dit te lang duurt, haakt een bezoeker af en kiest deze voor een andere website. Om erachter te komen hoe snel jouw website is, kun je diverse tools gebruiken. Zo is er de PageSpeed Insights van Google zelf, maar zijn er ook andere goede tools zoals GTMetrix en Pingdom Tools. Beide tools zijn gratis via de browser te gebruiken en beiden geven een compleet beeld op het gebied van performance en snelheid.

Heb je geen technische kennis? Grote kans dat de data je dan allemaal niet heel veel zegt. Zelf wijzigingen aan de techniek van jouw website aanbrengen is dan ook lastig. Laat dit over aan iemand met een technische achtergrond.

De resultaten die deze tools laten zien, zijn gebaseerd op de URL die je invoert. Ze zeggen iets over een specifieke pagina en niet over de website in zijn geheel. Merk je dat een bepaalde pagina niet goed scoort? Gooi deze specifieke pagina’s dan eens door de website scan. Misschien is deze pagina namelijk wel enorm traag, waardoor bezoekers de pagina verlaten. De pagespeed meten is een belangrijk onderdeel van de website scan. Dit beïnvloeden is alleen weggelegd voor de mensen met diepgaande technische kennis en een achtergrond in het bouwen van websites.

Ontdek jouw SEO score

Optimalisatie voor Google is een cruciaal onderdeel als je vindbaar wilt worden met jouw website. Weten hoe je ervoor staat en waar de kansen liggen? Wij helpen je verder! Geen standaard uitdraai, maar een echte analyse van ervaren SEO specialisten!

CirkelJake

Jake Stamenkovic

Jouw online marketing specialist

GRATIS website scan

Wij scannen jouw website GRATIS en laten jou weten hoe je ervoor staat.

Screaming Frog

Een veel gebruikte tool voor website scans en SEO is Screaming Frog. Deze tool is gratis te gebruiken, tot een bepaalde limiet. De gratis variant geeft de mogelijkheid tot het scannen van 500 pagina’s. Je kunt de tool op de website van Screaming Frog eenvoudig downloaden. Met de gratis versie krijg je toegang tot de volgende functies:

  • Vinden van broken links, pagina errors en redirects
  • Analyse van paginatitels en meta data
  • Audit van hreflang attributen
  • Exact duplicate pagina’s vinden.

Met bovenstaande functies kun je vrijwel alles op het gebied van on-page analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld zien waar broken links zich bevinden. Ook zie je welke SEO-titels of meta descriptions te lang of te kort zijn, waardoor deze niet goed worden weergeven in de zoekresultaten van Google. Of ze zijn natuurlijk helemáál niet ingevuld! Screaming Frog biedt jou een compleet overzicht wat er allemaal beter kan aan jouw website. Hierbij wordt zowel naar on-page gekeken als naar de eerdergenoemde techniek. Veel van deze punten zijn ook nog eens eenvoudig aanpasbaar. Plug-ins als Yoast SEO of Rank Math SEO helpen je om diverse on-page SEO wijzigingen door te voeren. In deze plugins wordt ook aangegeven of de SEO-titel en de meta description de juiste lengte hebben. Hierdoor vul je deze in één keer goed in. Meta descriptions zijn niet van directe invloed op de SEO-resultaten, maar dit kleine stukje tekst kan de gebruiker net dat laatste zetje geven om naar jouw website te komen. En dat is natuurlijk waar het om draait. De website scan van Screaming Frog geeft een duidelijk overzicht van veel SEO factoren die verbeterd kunnen worden, maar geeft je ook een beeld wat er wél al goed staat. Dat is ook wel zo fijn om te weten natuurlijk.

Duplicate content

Duplicate content kan ervoor zorgen dat jouw website niet wordt geïndexeerd op de manier waarop u zou willen. Het zorgt voor onnodige verwarring bij Google. Tijdens de website scan is het dan ook verstandig om te kijken naar de hoeveelheid duplicate content op jouw website. Dit kun je eenvoudig doen via de website van Siteliner. Hier kun je één keer per maand jouw domein laten controleren op crawlability fouten in de vorm van dubbele content. Bovendien geeft de tool per pagina aan hoeveel dubbele content er is en met welke pagina dit overeenkomt. Hierdoor zie je in één oogopslag welke content je moet aanpassen om dubbele content te voorkomen. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om dit tot 0% te krijgen, maar ga in ieder geval voor minder dan 20%. Dit zorgt ervoor dat Google de webpagina’s beter uit elkaar kan houden en jou beter indexeert.

Broken Link Checker

Is er tijdens de website scan bij Screaming Frog uitgekomen dat je veel broken links heeft maar kunt u er niet achter komen waar deze vandaag komen? Gebruik dan de online Broken Link Checker. Met deze controle tool zie je eenvoudig vanaf welke URL wordt gelinkt naar een broken link. Het geeft je zelfs inkijk in de code van de pagina waar deze link staat. Hierdoor spoor je de gebroken link eenvoudig op, zodat je de bestemmingsurl aan kunt passen. Hoe minder broken links er bij de website scan uitkomen, hoe beter dit is voor jouw website. En komen er wel veel uit? Dan weet je waar ze staan en kunt je deze verwijderen.

Google Tools

Natuurlijk heeft de grote zoekmachine zelf ook nog tools die gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan Google Analytics en Google Search Console. Voor de website scan is Google Search Console interessanter. Google Analytics kan goed gebruikt worden om te bepalen via welke kanalen traffic gegenereerd wordt. Ook geeft het je een inkijk in het bezoekersgedrag. Met Google Search Console zie je jouw website door de ogen van Google. Je kunt scannen op indexering, sitemaps indienen en andere fouten opsporen. Daarbij is Google Search Console handig om te zien welke links naar jouw website verwijzen. Linkbuilding is namelijk nog steeds van belang voor goede SEO.

Online Marketing Bureau

Concrete en realistische doelstellingen

Échte SEO Specialisten

Samen kiezen we de beste zoekwoorden voor jouw doel

We denken met je mee!

Betaalde tools

Natuurlijk zijn er nog veel meer tools te vinden die de website scan naar een hoger niveau kunnen tillen. Deze vragen alleen wel een (flinke) investering. De voordelen hiervan wegen niet altijd op tegen de kosten. Maar voor een volledig beeld lichten we ze toch uit voor je! Denk aan tools zoals Ahrefs, Majestic en SEMrush. Deze tools laten tot in detail zien waar je jouw website kunt verbeteren. Dit soort tools worden dan ook gebruikt door online marketing bureaus bij een SEO/website scan.

Laat je de website scan toch liever doen?

Waag je je er toch liever niet zelf aan? Laat jouw website dan scannen door een professional. We helpen je er graag bij. Lees in dat geval verder over onze Premium SEO scan! Ook helpen we je met social media en Google Ads en kunnen we een volledige CRO scan doen om in kaart te brengen waar je de kansen op dit moment op je website nog laat liggen.

Resultaten website scan

Als u de tools heeft gebruikt voor de website scan dan heeft u ook bepaalde resultaten bij elkaar staan. Het is nu tijd om deze resultaten te verwerken en uw website te verbeteren op het gebied van SEO! Wilt u liever de SEO uitbesteden of uw website laten scannen door echte professionals? Neem dan contact op met SAM Online Marketing voor een website scan of meer informatie over zoekmachine optimalisatie en wat wij voor u kunnen betekenen op dit gebied.

Ontdek jouw SEO score

Optimalisatie voor Google is een cruciaal onderdeel als je vindbaar wilt worden met jouw website. Weten hoe je ervoor staat en waar de kansen liggen? Wij helpen je verder! Geen standaard uitdraai, maar een echte analyse van ervaren SEO specialisten!

CirkelJake

Jake Stamenkovic

Jouw online marketing specialist

GRATIS website scan

Wij scannen jouw website GRATIS en laten jou weten hoe je ervoor staat.