Techniek binnen de SEO optimalisatie van jouw website
De techniek heeft binnen SEO optimalisatie van jouw website vooral betrekking op de gebruikerservaring van zowel bezoekers als zoekmachines. Dit kan vrij technisch van aard zijn en dient dan ook in de regel overgelaten te worden aan een webbouwer. Voorwaarde hiervoor is wel dat jouw webbouwer de juiste instructies krijgt. Denk bij techniek van een website aan verschillende dingen:
De laadtijd van een pagina (te checken via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/, of bijvoorbeeld GTMetrix). Wanneer de laadtijd te traag is zullen bezoekers jouw website snel verlaten. Over het algemeen zijn internet gebruikers namelijk relatief ongeduldig en willen snel door kunnen klikken. Als je website dus een lage pagespeed heeft zal dit weer invloed hebben op dingen als de bounce-rate of time on page, wat weer invloed heeft op de waardering van Google voor jouw website.
De structuur van een website en de interne links. Dit heeft niet alleen met techniek te maken, maar ook met autoriteit en linkbuilding. Naast dat jouw bezoekers namelijk makkelijk door kunnen klikken naar andere relevante pagina’s, geef je met interne links deze pagina’s namelijk ook meer autoriteit.
Het juiste gebruik van headings, titels, alt attributen en gebruiksvriendelijke, intuïtieve URL’s. Deze punten geven een pagina meer waardering van Google. Ook wat betreft content. Hier kun je namelijk weer zoekwoorden in verwerken die Google uitleest. Zo maak je weer meer duidelijk wat het onderwerp van jouw pagina is.
Een beveiligde website met SSL-certificaat. Zo een certificaat zorgt ervoor dat de gegevens van de bezoekers veilig zijn. Met een SSL-certificaat is het voor cybercriminelen haast niet mogelijk om bij de privacy gegevens te komen. Dit laat dus weer aan Google zien dat jouw website betrouwbaar is.
Het optimaliseren van de crawlability. Dit doe je door middel van sitemaps aanmaken, robots.txt op de juiste manier instellen, een goede linkstructuur doorvoeren zodat de bots makkelijk door de site kunnen crawlen, etc. Op deze manier zullen jouw pagina’s makkelijker en sneller geïndexeerd worden in Google.
Daarnaast zijn er nog andere punten die een site technisch een boost geven zoals het optimaliseren van paginanummering (Canonicals), het optimaliseren van verschillende taalinstellingen (Hreflang) en het optimaliseren van codering (beperk Inline Css en W3C fouten). Dit maakt het gebruikersgemak beter, waardoor Google jouw website voorrang zou geven op andere domeinen.
Zoals je ziet heeft de techniek ook weer veel gemeen met linkbuilding en content, en is SEO meer dan alleen content schrijven en linkbuilding. Met de Core Web Vitals update van Google wordt het hebben van een snelle website ook nog eens een stuk belangrijker. Maar geen zorgen: een goede webbouwer tackelt 90% van deze punten. De andere 10% behoeft een goede instructie.