Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks voor jouw website. De vraag “Wat is linkbuilding? krijgen we dan ook vaak van potentiële klanten te horen. Door linkbuilding verhoog je de betrouwbaarheid van je website voor Google, waardoor je goed scoort voor belangrijke zoekwoorden.

Geschreven door:

SAM Online Marketing

Leestijd: 3 min

Wat kan linkbuilding voor jouw bedrijf betekenen?

Linkbuilding kan een tijdrovende en moeilijke taak zijn, maar het is meestal een investering die de moeite waard is voor elk bedrijf dat zijn zichtbaarheid online wil verbeteren. Als het goed gedaan wordt, kan linkbuilding helpen om het verkeer en de rangschikking van je website te verhogen, wat meer klanten en verkoop oplevert. Bovendien kan linkbuilding ook helpen om relaties op te bouwen met andere bedrijven en websites in je branche, wat kan leiden tot waardevolle partnerschappen en mogelijkheden verderop in de toekomst. Als je de rangschikking van je website in de zoekresultaten wilt verbeteren, moet linkbuilding een topprioriteit zijn!

Wanneer je linkbuilding service door SAM Online Marketing laat doen zullen we beginnen met een linkbuilding scan om inzichtelijk te krijgen hoe jouw website er op dit moment voor staat. Dit is de nulmeting. Vanaf dit punt kunnen we de juiste strategie op maat maken voor jouw website. Lees snel verder voor meer informatie hierover! Neem anders direct contact met ons op voor het juiste linkbuilding advies.

Wat betekent linkbuilding voor SEO?

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het zorgt voor betrouwbaarheid voor de zoekmachines als Google. Linkbuilding binnen SEO inzetten is uiteraard belangrijk. SEO bestaat echter uit meerdere onderdelen zoals de technische en onpage gedeelte van de website wat ook heel belangrijk is. De betrouwbaarheid van jouw website zal deels ook door de onpage optimalisatie gestimuleerd worden. Hoe meer inkomende links je hebt, hoe hoger je website zal scoren in de zoekmachine resultaten pagina’s (SERPs). Om effectief te zijn, moeten links relevant zijn en van hoogwaardige websites komen. Linkbuilding kost tijd en moeite, maar het kan een waardevol hulpmiddel zijn om de SEO van je website te verbeteren.

Om effectief te zijn, moeten links relevant zijn en van hoogwaardige websites komen. Linkbuilding kost tijd en moeite, maar het kan een waardevol hulpmiddel zijn om de SEO van je website te verbeteren.

Linkbuilding ook wel backlinks genoemd is misschien wel het bekendste fenomeen binnen SEO. Met een goede linkprofiel is het vrijwel zeker dat jij veel succes via Google zult behalen. Wat is linkbuilding? Hoe bouw je strategisch op een duurzame manier aan de autoriteit van jouw website? En waarom linkbuilding uitbesteden aan een bureau als SAM Online Marketing? Lees hieronder verder over linkbuilden, of bekijk onze kennisbank!

Wat is Linkbuilding?

Welke soort backlinks zijn er?

De mogelijkheden binnen SEO linkbuilding zijn enorm. Wanneer je in een populaire branche werkzaam bent, kun je zo honderden waardevolle links genereren. Je moet alleen wel weten waar je moet zoeken en hierom is het goed om te weten welke soort links er allemaal zijn. Met de juiste backlink tools kan je veel links verkrijgen, waardoor je meteen weet welke links voor jouw website belangrijk zijn om te vergaren, om beter te scoren in Google. Voor het gemak geeft SAM Online Marketing hieronder linkbuilding advies met een opsomming van de bekendste en verschillende soorten backlink/links die vandaag de dag worden gebruikt voor SEO optimalisatie. Ook kunnen wij met verschillende tools een scan voor linkbuilding doen. Zo kunnen we zien hoe jouw website er op dit moment voor staat.

Interne links

Een belangrijk onderdeel wat minstens zo hard meetelt voor Google als linkbuilding zijn de interne links. Dit zijn links waarmee je jouw pagina’s onderling verbindt. Interne links bepalen hoe de autoriteit die jij genereert over jouw website wordt verdeeld. Door middel van interne links zorg jij dat elke pagina autoriteit ontvangt. Wanneer jij intern niet doorlinkt naar bepaalde pagina’s, is de kans ook klein dat Google jouw website zal indexeren. Zorg daarom dat ook jouw interne (SEO) websitestructuur in orde is, voordat je actief gaat linkbuilden. Je linkbuilding wordt strategisch bepaald door interne links.

Linkbuilding door middel van artikelen of gastblogs

Linkbuilding SEO draait om kracht en relevantie. De beste manier om een link kracht te geven, is door deze te omringen met relevante content. Externe artikelen en gastblogs zijn hier het middel bij uitstek voor het linkbuilden. Dit kun je doen door een link in een bestaand artikel te bemachtigen, maar je kunt er ook zelf een stuk content schrijven en deze naar de partij in kwestie sturen. Artikelen en gastblogs zijn een zeer effectieve methode van (SEO) backlink autoriteit bouwen voor Google, maar er gaat een hoop tijd in zitten. Zorg er daarom altijd voor dat je ze afwisselt met andersoortige links.

Startpagina Backlinks

Wanneer je het over linkbuilding en SEO hebt, denkt men al snel aan startpagina’s. Voorheen leefde het web op dit soort pagina’s, vooral toen Google nog in de kinderschoenen stond. Zelfs in de begintijd van Google waren dit nog de vaakst bezochte pagina’s op heel het internet. Dit waren dan ook de meest effectieve links om jouw website op te plaatsen als je resultaat wilde behalen. Tegenwoordig is er een enorme wildgroei ontstaan aan startpagina’s, waardoor je niet blindelings elke link aan jouw backlink profiel toe kunt voegen. Startpagina’s kunnen nog steeds een waardevolle toevoeging zijn. Ze moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

Een hoge waarde (te meten via diverse linkbuilding tools), relevantie (kijk ook naar welke links er nog meer op de pagina staan), voldoende bezoekers (een daadwerkelijk werkende website, niet kunstmatig).

Bedrijvenpagina’s en directory links

Linkbuilding (SEO) kan je versterken door bedrijvenpagina’s en directory’s te gebruiken. Tegenwoordig zijn er talloze bedrijfspagina’s en goed werkende directory’s te vinden. Net als de startpagina’s zijn er ook een hoop kunstmatige websites op dit gebied, maar er zitten ook genoeg waardevolle pagina’s tussen. Het voordeel van bedrijvenpagina’s is dat je jouw NAP in kunt vullen. Dit staat voor ‘Name, Address, Phonenumber’ en geeft Google een extra signaal dat het met een bestaande, erkende partij te maken heeft. Het bekendste voorbeeld van een bedrijfspagina is Google Mijn Bedrijf, een product van Google zelf. Wanneer je zelf een website/webshop start en je bezig gaat houden met linkbuilding voor Google, is dit de eerste plek waar je jouw bedrijf op moet aanmelden.

Persberichten linken naar je website

Linkbuilding (SEO) is eigenlijk (voor Google) een verkapte vorm van PR. Wil je naamsbekendheid en autoriteit creëren, is het zaak om ervoor te zorgen dat je relevant blijft. Een van de beste middelen om relevant te blijven, zijn persberichten. Wanneer er nieuwswaardige berichten binnen of vanuit jouw organisatie zijn, is het altijd goed om de (online) pers en nieuwssites een persbericht toe te sturen. Op deze manier werk je niet alleen aan jouw naamsbekendheid, maar zorg je ook voor links en direct traffic naar jouw website. Dit draagt alleen maar bij aan de autoriteit.

Backlinks vergaren door Social media

Je zou het bijna vergeten, maar ook sociale media zijn een vorm van linkbuilding. Het levert je misschien niet de directe links zoals van andere websites op, maar als jij actief bent op sociale media is dit een duidelijke indicatie aan Google dat jij een betrouwbare partij bent. Probeer op zoveel mogelijk Social Media kanalen actief te zijn. Begin met het zo volledig mogelijk invullen van jouw profielen. Voorzie deze van uitgebreide beschrijvingen en vul alles van jouw profiel in dat je in kunt vullen, zodat Google kan extra signalen krijgt dat het met een betrouwbare partij te maken heeft.

Hier zijn enkele tips over hoe je Sociale Media kunt gebruiken om backlinks te verzamelen:

 • Zorg ervoor dat je website gelinkt is vanaf je Social Media profielen. Zo wordt het voor mensen die je op Social Media vinden gemakkelijk om je website te bezoeken.
 • Deel inhoud van hoge kwaliteit op je Social Media kanalen. Als mensen je inhoud waardevol vinden, zullen ze eerder geneigd zijn er een link naar te plaatsen.
 • Raak betrokken bij relevante online gemeenschappen en deel je deskundige inzichten. Dit helpt om je autoriteit en geloofwaardigheid op te bouwen, waardoor mensen eerder geneigd zijn naar je website te linken.

Door deze tips op te volgen kun je Social Media gebruiken om links op te bouwen die je helpen je zoekmachine ranking te verbeteren en verkeer naar je website te leiden, of laat SAM Online Marketing dit voor je doen!

Wat is een goede SEO linkbuilding strategie?

Concurrentieanalyse is de eerste stap die je moet nemen om na te gaan welke backlinks jouw concurrenten gebruiken, waardoor ze goed ranken in Google. Die links zijn betrouwbaar. Wanneer je alle links hebt vergaard is het belangrijk dat je een slimme strategische linkbuilding strategie uitzet. Met alleen de backlinks van je concurrenten zal je geen potten breken. Het is erg belangrijk dat je zelf beschikt over een groot netwerk en genoeg ervaring hebt om te weten welke stappen je moet nemen om de juiste autoriteit op te bouwen voor je website.

De combinatie van hoge autoriteit, startpagina, directories en goede verdeling van blogs zal je een goede linkbuilding autoriteit bouwen met je website voor Google. Hieronder meer linkbuilding advies over de juiste strategie.

Linkbuilding Uitbesteden

Een concurrentieanalyse uitvoeren

Zoals elke bedrijfseigenaar weet, is het belangrijk je bewust te zijn van de concurrentie. Een concurrentieanalyse is een instrument dat gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van je concurrenten. Er zijn een aantal verschillende methoden die gebruikt kunnen worden om een concurrentieanalyse uit te voeren. Een veel gebruikte aanpak is het vergelijken van de producten of diensten die je concurrenten aanbieden. Een andere aanpak is het vergelijken van de prijzen die je concurrenten hanteren. Tenslotte kun je ook de door je concurrenten gebruikte marketingstrategieën vergelijken. Door de tijd te nemen om je concurrentie te begrijpen, kun je strategieën ontwikkelen om je beter te positioneren op de markt.

Het opbouwen van een netwerk voor linkbuilding

Als ondernemer is het belangrijk om een groot netwerk op te bouwen voor linkbuilding. Dit kun je doen door contact te leggen met andere ondernemers in je branche. Door dit te doen kun je links naar je website op hun websites krijgen, wat helpt de autoriteit van je website en de ranking in zoekmachines te verhogen. Bovendien kun je ook gast berichten insturen naar populaire blogs in je branche. Dit geeft je een kans om de links van je website gepubliceerd te krijgen op websites van hoge kwaliteit, wat ook zal helpen om de rangschikking van je website in zoekmachines te verbeteren. Tenslotte kun je ook deelnemen aan online forums en discussiegroepen die met je vakgebied te maken hebben. Dit geeft je een kans om de links van je website met andere gebruikers te delen, en het kan ook helpen om verkeer en backlinks uit deze bronnen te genereren. Door deze tips op te volgen kun je een groot netwerk voor linkbuilding opbouwen, dat kan helpen om de zichtbaarheid en de rangschikking van je website in zoekmachines te verbeteren.

Hoge autoriteit, startpagina & directories

De combinatie van hoge autoriteit, startpagina, directories (mappen) en goede verdeling van blogs zul je een goede linkbuilding autoriteit bouwen met je website voor Google. Elke website die zijn ranking in Google wil verbeteren weet dat linkbuilding een essentieel onderdeel is van elke succesvolle SEO strategie. Maar wat kan je met linkbuilding? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alle links gelijk zijn. Om de autoriteit van je website op te krikken, is het belangrijk links te bouwen van websites van hoge kwaliteit. Een manier om dit te doen is je te richten op linkbuilding van startpagina’s en directories.

Startpagina’s hebben meestal een hoge autoriteit, en links van directories kunnen helpen de zichtbaarheid van je website te verbeteren.

Bovendien is het belangrijk ervoor te zorgen dat je blogartikelen over een groot aantal websites worden verspreid. Door linkbuilding strategisch aan te pakken, kun je de autoriteit en zichtbaarheid van je website op Google aanzienlijk verbeteren. Hieronder meer linkbuilding advies over de juiste strategie.

Linkbuilding optimaal benutten met de juiste anchorteksten

Als je linkbuilding doet voor jouw SEO optimalisatie, of wanneer je het laat doen door SAM Online Marketing, is het niet alleen belangrijk wie er naar jou doorverwijzen, maar is het net zo belangrijk hoe ze over jou spreken. Let dus niet alleen op de backlinks, maar ook op de anchorteksten. Een anchortekst is een aanklikbare link tekst die een gebruiker op een webpagina ziet. Bij linkbuilding is het de bedoeling dat andere websites naar je site linken met de door jou gekozen anchortekst. Wil je het maximale uit Google halen, zorg dat voor een natuurlijk anchortekst profiel. Dit profiel bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Bedrijfsnaam: Jouw bedrijfsnaam als anchor tekst zorgt voor een sterk merk en daardoor voor autoriteit. Een groot gedeelte van de anchorteksten naar jouw website dient uit jouw bedrijfsnaam en bedrijfsgerelateerde termen te bestaan.
 • Naakte anchorteksten: backlinks die alleen uit de URL bestaan waar ze naartoe verwijzen. Staat in het verlengde van de bedrijfsnaam, omdat Google jouw URL leert herkennen.
 • Ongeoptimaliseerde anchorteksten: Anchorteksten als ‘klik hier’ en ‘lees verder’. Weinig relevant, maar komen wel natuurlijk over.
 • Geoptimaliseerde anchorteksten: zoekwoorden en variaties op zoekwoorden. Zorgt voor relevantie en autoriteit. Is een paardenmiddel dat met zorg ingezet moet worden. Teveel gebruik hiervan kan averechts werken.

Waarom een anchortekst belangrijk is voor je website of blog

Als je aan enige vorm van linkbuilding doet, moet je je bewust zijn van het belang van anchorteksten. Dit heeft een paar voordelen. Ten eerste helpt het de link populariteit van je site te verbeteren, wat een factor is in de zoekmachine ranking algoritmen. Ten tweede kan het de naamsbekendheid en het doorklikpercentage helpen verhogen. Wanneer gebruikers je gekozen anchortekst op andere websites zien, zullen ze eerder geneigd zijn erop te klikken en je site te bezoeken. Tenslotte kan het je helpen je te richten op specifieke trefwoorden en zinnen. Door je anchortekst zorgvuldig te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je linkbuilding inspanningen verkeer opleveren, wat uiteindelijk tot nieuwe klanten of cliënten zal opleveren.

Zo maak je een effectieve anchortekst

Een van de belangrijkste elementen van SEO is een anchortekst. De woorden die je hiervoor kiest kunnen een grote invloed hebben op je rangschikking in zoekmachines. Bij het maken van anchortekst moet je altijd proberen trefwoorden te gebruiken die relevant zijn voor de pagina waarnaar je linkt. Je moet echter ook een evenwicht vinden tussen trefwoordrijk zijn en natuurlijk klinken. Je anchortekst overladen met trefwoorden maakt je inhoud niet alleen minder leesbaar, maar lokt ook rode vlaggen uit bij de zoekmachines. Een goede vuistregel is om je ankertekst onder de 60 tekens te houden. Dit zal ervoor zorgen dat je links zowel relevant als gebruiksvriendelijk zijn.

Welke linkbuilding tools zijn er?

Majestic, Moz Ahrefs en SEMRush zijn de belangrijkste tools! Linkbuilding is een onderdeel van SEO waar honderden metrics bij komen kijken. Wil je hier het maximale uithalen, red je het niet met het blote oog. Het grootste voordeel (behalve natuurlijk kennis en advies geven) wat linkbuilding bureaus over de gewone ondernemer hebben, is dat zij de beschikking hebben over diverse tools en daarbij de kennis hebben die nodig zijn over de tools. Deze hulpmiddelen helpen je om je een weg te banen door het labyrint dat linkbuilding heet. Experts van ons online marketing bureau hebben de belangrijkste tools voor je op een rij gezet om de juiste linkbuidling service te verlenen. Hiermee doen zij onder andere een linkbuilding scan:

 • Majestic SEO: een tool specifiek voor linkbuilding bestemd. Betrouwbare waardes en heel veel mogelijkheden.
 • Ahrefs: Content en linkbuilding tool. Erg sterk op beide vlakken en zeer goed te gebruiken in combinatie met Majestic.
 • SEMRush: Allround SEO tool. Een van de beste tools om te gebruiken, maar legt het puur op het gebied van linkbuilding af tegen de twee bovenstaande tools.
 • Moz: Klassieke tool en al sinds jaar en dag op de markt. Heeft het in de loop der jaren wel lichtelijk afgelegd tegen Ahrefs en Majestic.

Gebruik linkbuilding tools

Hulpmiddelen voor linkbuilding kunnen op verschillende manieren gebruikt worden om linkbuilding te verbeteren. Eén manier is door linkbuilding tools te gebruiken om nieuwe link kansen te vinden. Er zijn een aantal linkbuilding tools waarmee je link mogelijkheden kunt zoeken op basis van belangrijke factoren zoals onderwerp, trefwoorden, en plaats. Dit kan je helpen om nieuwe link partners te vinden die relevant zijn voor je site en die je anders misschien niet gevonden zou hebben. Een andere manier om linkbuilding tools te gebruiken is om je linkbuilding vorderingen bij te houden. Linkbuilding tools kunnen je helpen om het aantal links dat je in de loop van de tijd hebt opgebouwd bij te houden, en ook de kwaliteit van die links. Deze informatie kan waardevol zijn om je te helpen het succes van je linkbuilding inspanningen te beoordelen en gebieden te identificeren waar je moet verbeteren. Tenslotte kunnen linkbuilding tools ook gebruikt worden om linkbuilding taken te automatiseren. Er zijn een aantal linkbuilding tools waarmee je automatisch links kunt maken of linkpartners aan je site kunt toevoegen. Je kunt ook SAM inschakelen om linkbuilding uit te besteden. Dit kan je heel wat tijd en moeite besparen, en je in staat stellen je op belangrijkere taken te concentreren.

Hoe je te werk kunt gaan bij het bouwen van links voor je website

Als het gaat om het bouwen van links voor je website, zijn er een paar belangrijke dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste is het belangrijk links te bouwen van hoogwaardige websites. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat de links effectief zijn en dat ze de reputatie van je website niet schaden. Ten tweede is het belangrijk om de anchortekst die je in je links gebruikt te variëren. Steeds weer dezelfde anchortekst gebruiken kan er voor zoekmachines spammerig uitzien, dus zorg voor afwisseling. Vergeet tenslotte niet je linkbuilding vorderingen bij te houden. Door je vorderingen in de gaten te houden, kun je je strategie zo nodig aanpassen en er zeker van zijn dat je linkbuilding inspanningen vruchten afwerpen.

Tips om goede linkprofielen te onderhouden

Wat kan je met linkbuilding? Linkbuilding helpt om de zichtbaarheid en de rangschikking van je website in de zoekresultaten te verbeteren, en ook om verkeer naar je site te leiden. Dit kan echter een beetje een lastig proces zijn. Hier zijn een paar tips om je te helpen kwalitatieve linkprofielen op te bouwen:

#1 Zorg ervoor dat je linkbronnen relevant en betrouwbaar zijn. Een link van een irrelevante of onbetrouwbare bron kan je linkprofiel juist schaden.

#2 Gebruik een mix van soorten links. Links van verschillende soorten websites (zoals directories, artikelen, blogs, enz.) geven je linkprofiel meer autoriteit.

#3 Gebruik trefwoord-rijke anchortekst. Anchortekst is de tekst die verschijnt als iemand op een link klikt. Het gebruik van trefwoorden in je anchorrtekst kan helpen de SEO van je website te verbeteren.

#4 Controleer je linkprofiel regelmatig. Linkrot (wanneer links gebroken of verouderd raken) is een veel voorkomend probleem. Door je linkprofiel regelmatig te controleren, kun je dode links verwijderen en vervangen door nieuwe, hoogwaardige links.

Het belang van kwaliteit boven kwantiteit als het om links gaat

Hoewel linkbuilding een effectieve manier kan zijn om de zichtbaarheid van een site te verbeteren, is het belangrijk je te concentreren op kwaliteit boven kwantiteit. Met andere woorden, het is beter om een handvol links van hoge kwaliteit te hebben dan een groot aantal van lage kwaliteit. Dit komt omdat zoekmachines elke link zien als een stem van vertrouwen, en ze zullen eerder geneigd zijn sites te vertrouwen met links van gerenommeerde bronnen. Bovendien kunnen links van lage kwaliteit eigenlijk meer kwaad dan goed doen, want ze kunnen leiden tot straffen voor zoekmachines. Dus, als je tijd en energie gaat steken in een linkbuilding scan, zorg er dan voor dat je je concentreert op kwaliteit boven kwantiteit.

Linkbuilding

Voordelen linkbuilding voor jouw bedrijf

Linkbuilding is het proces van het verwerven van links van andere websites naar je eigen website. Het kan een tijdrovende en ingewikkelde klus zijn, maar het is de moeite waard. Maar, wat kan je met linkbuilding? Er zijn veel voordelen aan linkbuilding, waaronder de volgende:

#1 Linkbuilding kan helpen om het bereik van je website te vergroten. Door links van andere websites te verwerven, kun je het aantal mensen dat op de hoogte is van je site vergroten. Dit kan leiden tot meer verkeer, en potentiële klanten of cliënten.

#2 Linkbuilding kan helpen om je zoekmachine rankings te verbeteren. Zoekmachines gebruiken links als een manier om de populariteit en autoriteit van websites te meten. Daarom hebben websites met meer links de neiging hoger te ranken in de zoekresultaten.

#3 Het kan helpen om relaties met andere websites op te bouwen. Door met andere websites samen te werken om links te verwerven, kun je wederzijds voordelige relaties ontwikkelen. Deze relaties kunnen voordelig zijn voor toekomstige inspanningen op het gebied van linkbuilding.

#4 Linkbuilding kan waardevolle inzichten in je concurrenten opleveren. Door de linkprofielen van je concurrenten te analyseren, kun je inzicht krijgen in hun marketing en SEO-strategieën. Deze informatie kan gebruikt worden om je eigen marketinginspanningen te verbeteren.

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van elke SEO-strategie, dus wacht niet langer om hiermee te beginnen. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze diensten of laat direct een linkbuilding analyse doen door één van onze specialisten.

Hoe kun je je linkbuilding strategie onderhouden?

Een linkbuilding strategie is een belangrijk onderdeel van elk SEO plan. Om een linkbuilding strategie vol te houden zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste, zorg ervoor dat je website regelmatig wordt bijgewerkt met verse inhoud. Dit zal mensen een reden geven om naar je site te linken. Ten tweede, zoek contact met andere websites en vraag om linkuitwisselingen. Dit is een geweldige manier om links van hoge kwaliteit te krijgen. Zorg er tenslotte voor dat je de voortgang van je linkbuilding in de gaten houdt. Controleer het linkprofiel van je website regelmatig om er zeker van te zijn dat je linkbuilding inspanningen vruchten afwerpen. Door deze eenvoudige tips te volgen kun je een effectieve linkbuilding strategie handhaven.

De meerwaarde van linkbuilding en SEO uitbesteden

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, komt er een hoop kijken bij linkbuilding en het creëren van autoriteit voor jouw SEO optimalisatie. Linkbuilding is meer dan alleen het genereren van links naar jouw website, het is zorgen dat jij als bedrijf erkenning krijgt voor wat je doet. Je kunt een groot gedeelte zelf doen, maar als je echt succes wilt boeken kan het nooit kwaad om een betrouwbare partner in te schakelen. Hier komt linkbuilding uitbesteden aan een professioneel SEO bureau om de hoek kijken.

Een linkbuilding bureau beschikt over de kennis, maar vooral over de resources om een betrouwbare strategie uit te zetten.

Zij brengen de mogelijkheden van het web in kaart en zullen ook het benaderen van prospects voor hun rekening nemen. Hierbij wordt gekeken naar alle soorten links en de juiste anchorteksten, om op een duurzame manier aan je naamsbekendheid, PR en autoriteit te werken. Ze kunnen jou dus het juiste linkbuilding advies geven. SEO uitbesteden kan bij SAM Online Marketing! Wij doen direct een linkbuilding scan voor jouw website om te kijken hoe het er op dat moment voor staat. Vanaf daar kunnen we verder bouwen!

Direct ons linkbuilding bureau inschakelen

SAM Online Marketing helpt je verder. Je kunt SEO in zijn geheel uitbesteden, maar ons ook puur voor linkbuilding inschakelen. In dit geval zullen wij met onze linkbuilding service alle werkzaamheden omtrent het bouwen van autoriteit uit handen nemen, waarbij we je ook adviseren op het gebied van on-page en techniek. Daarnaast kun je bij ons ook aan de bel trekken voor linkbuilding advies! Wij zullen een vrijblijvend gesprek voor u inplannen waarin wij u zullen adviseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Doe een SEO scan. Neem anders contact op en SAM Online Marketing helpt je verder met het linkbuilden!

Inhoudsopgave

Veelgestelde vragen over Linkbuilding

De kosten van linkbuilding zijn volledig afhankelijk van de strategie, concurrentie en jouw wensen. Uit de strategie wordt namelijk duidelijk op wat voor manier er voornamelijk gelinkbuild zal worden. Is dit voornamelijk door middel van blogs, dan zullen de kosten hoger zijn. Sterke, kwalitatieve blogs kosten namelijk vaak wat maar. Het plaatsen van één sterk artikel kan zomaar tussen de €500 en €1000 kosten en soms zelfs meer. Dit zijn kosten die los staan van de prijs die je per maand betaalt voor de werkzaamheden van een linkbuilding specialist.

Daarbij zijn jouw wensen en de concurrentie ook een belangrijke factor. Wens jij op de eerste positie te komen met drie zoekwoorden die niet heel erg veel concurrentie hebben dan zullen de kosten hiervoor niet heel hoog zijn. Vaak is linkbuilding alleen ook niet genoeg om op de eerste positie te komen. Hiervoor moet de website ook geoptimaliseerd worden en moeten de landingspagina’s on-page ook goed ingericht zijn. Om deze reden nemen ondernemers vaak eerder een SEO linkbuilding pakket af dan alleen linkbuilding bij een online marketing bureau. Wij raden dan ook vaak aan om het op deze manier te doen.

Linkbuilden is belangrijk, omdat je alleen op deze manier autoriteit kan creëren op jouw website of webshop en omdat het een ondersteunende factor is voor sterke content. 

Autoriteit wordt vaak gemeten in DA- of DR-waarde. Deze afkortingen staan voor Domain Authority en Domain Rating. Het verschil is alleen dat het door een andere tool gemeten wordt. Door onze specialisten wordt dan ook vaak naar beide waardes gekeken. Als beide waardes hoger zijn, dan betekent het dat de link ook echt van goede waarde is.


Autoriteit creëren is dan ook belangrijk. Zeker in een markt met een hoge concurrentie kom je er niet met alleen sterke content. Daarom moet er altijd een goede linkbuidling strategie uitgezet worden voor een volledige optimalisatie. Hiermee kun je daadwerkelijke topposities bereiken!

Het verkrijgen van backlinks kun je op veel verschillende manieren doen. De meeste gebruikte manieren hiervoor zijn blogs, startpagina’s en linkruils. Hierbij zijn er backlinks waar je voor moet betalen en backlinks die gratis zijn. Meestal zijn degene die gratis zijn uiteraard van minder goede kwaliteit.

Met het plaatsen van een artikel op een blogsite, wordt er een backlink in een ankertekst geplaatst. Welke ankertekst je hiervoor gebruikt is ook van belang. Dit is een onderdeel van de linkbuilding strategie die uitgezet wordt. Autoriteit die je van een artikel krijgt wordt steeds meer naarmate het artikel vaker geïndexeerd wordt door de zoekmachine. Wanneer het artikel online komt, is het namelijk een hele nieuwe pagina die een zoekmachine nog niet kent.

Startpagina’s en pagina’s van linkpartners waar je een linkruil mee doet bestaan daarentegen al wat langer en hebben al redelijk wat autoriteit opgebouwd. Plaats je dus een link op één van de pagina’s, dan zal je de autoriteit hier direct van ontvangen zodra de pagina opnieuw geïndexeerd wordt door Google.

Bij linkbuilding is het belangrijk dat er een duidelijke op maat gemaakte strategie uitgezet wordt voor jouw specifieke website en doelen. Daarnaast is het belangrijk dat er ook naar daadwerkelijk kwalitatieve backlinks gezocht wordt en dat er dus niet zomaar een backlink gebruikt wordt die van mindere kwaliteit is. Echt slechte backlinks kunnen namelijk juist een negatieve invloed hebben op de rankings en autoriteit van jouw website.

De strategie is zo belangrijk, omdat je dan weet wat je precies moet doen om bij de top te kunnen komen. Hoeveel links moet je per week of per maand plaatsen? Wat voor link moet je plaatsen? Zijn dit blogs of zijn dit eerder startpagina’s en linkpartners? Op deze manier ben je niet zomaar wat aan het doen en is het behalen van de topposities slechts een kwestie van tijd.

Of een backlink van goede kwaliteit is, hangt af van diverse factoren. Één van de belangrijkste is de autoriteit die de website en pagina heeft waar je de link op plaatst. Hierbij gaat het voornamelijk om de DA-waarde (Domain Authority) en de DR-waarde (Domain Rating). Deze waardes zijn in principe hetzelfde maar worden gemeten door een andere tool. Bij deze waardes gaat het om de autoriteit van de gehele website.

Ook kun je kijken naar de PA-waarde. Dit staat voor Page Authority en gaat dus om de autoriteit die de specifieke pagina heeft waar jij een link op wilt plaatsen.

Daarnaast heb je ook nog de Trust Flow en Citation Flow (TF en CF). Simpel gezegd zijn deze waardes de kwaliteit en kwantiteit van een backlink. Richtlijn hiervoor is dat de TF en CF zo dicht mogelijk bij elkaar moeten liggen. Voornamelijk voor de TF geldt daarbij; hoe hoger, hoe beter.

Gaat het om het plaatsen van een artikel, dan is het verkeer dat deze website krijgt soms misschien nog wel belangrijker dan bovenstaande waardes. Met veel verkeer zal je daarbij namelijk ook nog eens bezoekers krijgen!

Linkbuilding is een relatief breed vak. Het lijkt allemaal heel simpel. Maar als je wat dieper in het vak duikt, blijkt het allemaal toch veel uitgebreider en niet zo makkelijk als gedacht. Er zijn dan ook veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Daarom is het belangrijk dat je allereerst een gedegen strategie uitzet wanneer je begint met linkbuilding. 

Om te beginnen met linkbuilding moet je dus een gedegen strategie uitzetten. Hierbij wordt de concurrentie eerst goed onderzocht. Zo weet je hoeveel links je voor welke pagina’s nodig hebt. Maar ook wat voor links je moet gebruiken. Is dit meer in de vorm van het plaatsen van artikelen op blogsites of is dit meer in de vorm van startpagina’s en linkruils?

Als je dit op een rijtje hebt, dan is het slechts een kwestie van zoeken naar kwalitatieve links en de strategie volgen.