5 tips om succesvol vanuit huis te kunnen werken

27 maart 2020

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Met de huidige coronacrisis is de kans groot dat jij nu ook uit huis aan het werken bent. Nu je niet in jouw werkomgeving bent, is het lastig om jouw arbeidsproductiviteit te waarborgen. Je merkt dat je snel afgeleid bent en dat niet alles gaat hoe het zou moeten gaan. Hoe zorg je nou dat je succesvol vanuit huis kunt werken? We geven je enkele direct toepasbare tips!

Houd je werkritme vast

Het belangrijkste om te doen wanneer je genoodzaakt bent vanuit huis te werken, is om jouw werkritme vast te houden. Wanneer er niemand om je heen aan het werk is, kun je geneigd zijn om de kantjes ervan af te lopen.

Doe dit niet.

Wanneer je netjes om 8 of 9 uur s ’ochtends begint (afhankelijk van wanneer je normaal begint), om 12 uur even pauze neemt en vervolgens doorwerkt tot 5 of 6 uur, ben je een stuk productiever dan wanneer je op de bonnefooi te werk gaat. Jouw lichaam is gebaat bij ritme. Wanneer je je hier elke dag netjes aan houdt, zul je merken dat je in je ritme blijft en een stuk productiever bent dan wanneer je jouw werktijden ineens gaat wijzigen. Hieronder lees je verder hoe belangrijk ritme is.

Junior thuiswerken

Doe alsof je naar werk gaat

Mensen met slaapproblemen wordt vaak geadviseerd om een vast ritueel te volgen voor het slapen gaan. Op een gegeven moment went jouw lichaam hieraan en zal het brein onbewust melatonine aanmaken, wat het signaal voor jouw lichaam is om in de slaapmodus te gaan. Dit fenomeen kun je ook toepassen op jouw werkritme, door te doen alsof je naar werk gaat.

Begin ’s ochtends met een flinke douche, ontbijt flink en kleed je netjes aan. Dit fenomeen stop niet bij jezelf verzorgen; je kunt het verder doortrekken. Maak namelijk niet de fout om lekker vanaf de bank of in de tuin te gaan werken. Jouw lichaam associeert dit namelijk niet met werk, waardoor het alleen maar lastiger is om in de focus te komen.

In plaats van overal te gaan zitten, richt je een vaste werkplek voor jezelf in. Installeer jouw apparatuur bijvoorbeeld op tafel en richt jouw plek in alsof het jouw kantoor is. Je zult merken dat je hierdoor veel makkelijker ‘in de focus’ komt.

Verlaat je werkplek

Wanneer je van huis uit werkt, vervaagt de grens tussen werk en vrije tijd. Normaal gesproken heb je een vaste werkplek, waarna je aan het einde van de dag uitklokt. Als je van huis uit gaat werken, zit je in principe op dezelfde plek als wanneer je vrij bent. Doordat je je de hele dag in dezelfde ruimte begeeft, krijgt jouw lichaam geen andere impulsen (hierover later meer) en zal jouw concentratie na verloop van tijd afnemen.

Tijdens ‘normale’ werktijd heb je weleens een loopje naar een collega of naar de koffieautomaat. Probeer dit soort breaks ook tijdens het thuiswerken in stand te houden. Vaak zijn korte onderbrekingen voldoende hiervoor. Zo kun je een blokje om gaan, maar volstaat het ook om af en toe drinken te pakken, of bijvoorbeeld een (gezonde) snack te eten.

Houd contact met collega’s

Communication is key. Wanneer je niet meer op kantoor werkt, verlies je het contact met je collega’s dat je tussendoor hebt. Je communiceert alleen maar via de mail, waardoor processen vertragen en er miscommunicaties ontstaan. Probeer dan ook in contact met elkaar te blijven en plan regelmatig meetings in. Bij SAM Online Marketing gebruiken wij Skype hiervoor, maar er zijn ook alternatieven.Skypen met het team

Doordat je met elkaar in contact blijft, blijf je korte lijnen houden en kunnen er beslissingen worden genomen. Je bent dan misschien fysiek ver van elkaar verwijderd, maar met de mogelijkheden van tegenwoordig kun je altijd in contact blijven!

Gecontroleerde impulsen

Wanneer je op kantoor werkt, krijg je van alles op je af. Een collega stelt een vraag, je baas komt binnenlopen, er wordt een stoel verschoven, et cetera. Zo krijg je van allerlei kanten impulsen, waardoor je misschien afgeleid raakt. Alleen maar positief als je vanuit huis gaat werken dan, toch?

Helaas is in veel gevallen het tegenovergestelde juist het geval. Jouw brein is namelijk gewend om impulsen te krijgen. Wanneer deze impulsen wegvallen, schiet jouw brein alle kanten op, waardoor jouw productiviteit afneemt. Het middel hiervoor is het fenomeen gecontroleerde impulsen. Doordat je een klein stukje van jouw hersencapaciteit ‘weggeeft’, help je de rest van jouw brein om in het gareel te blijven. Een heel goed middel hiervoor is muziek. Zo kun je een playlist aanzetten, maar is het ook goed om gewoon radio te luisteren. Je luistert misschien niet naar elk woord wat gezegd wordt (dit is ook niet de bedoeling), maar onbewust stimuleer je je brein, waardoor je je juist makkelijker kunt concentreren.

Al met al

Al met al zijn er diverse manieren om jouw arbeidsproductiviteit vanuit huis te kunnen vergroten. Misschien moeten we door de huidige crisis nog wel een tijdje uit huis werken, dus laten we er maar het beste van maken! Houd dan ook je werkritme vast, richt jouw ochtendritueel in alsof je ‘gewoon’ naar werk gaat, verlaat je werkplek af en toe, houd tussendoor contact met collega’s en stimuleer jouw brein met gecontroleerde impulsen.

 

 

Inhoudsopgave