Affiliate marketing: Alles wat je moet weten om te starten

Geld verdienen met Affiliate marketing? In deze blog leren we je stap voor stap hoe geld verdienen met affiliate marketing werkt en hoe je kunt beginnen met affiliate marketing. Van het kiezen van een niche tot het maken van geweldige content en het aantrekken van verkeer. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, hier vind je praktische tips om succes te boeken. Lees snel verder en ontdek hoe jij succesvol kunt worden op het internet!

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min
Affiliate marketing banner

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een manier om online geld te verdienen door producten of diensten van anderen te promoten. Als affiliate werk je samen met bedrijven (merchants) om hun producten te verkopen. Elke keer dat iemand via jouw unieke affiliate link iets koopt, verdien je een commissie. Het mooie van affiliate marketing is dat je geen eigen producten hoeft te hebben. Je kunt simpelweg producten kiezen die passen bij jouw niche en publiek, en die promoten via je blog, website, of sociale media. Zo kun je inkomsten genereren zonder je zorgen te maken over zaken als voorraadbeheer of klantenservice. Het draait allemaal om slimme marketing en het bieden van waardevolle aanbevelingen aan je volgers.

Affiliate marketing banner overzicht

De meest succesvolle affiliate websites van Nederland

Affiliate marketing kan in Nederland echt de moeite waard zijn, en er zijn een paar geweldige voorbeelden die laten zien hoe succesvol je kunt zijn. Neem bijvoorbeeld Bol.com Partners, het affiliate programma van Bol.com. Als affiliate kun je een heleboel producten promoten, van boeken en elektronica tot huishoudelijke artikelen. Bol.com heeft een betrouwbare naam, dus mensen kopen graag via jouw links, en jij vangt een mooie commissie mee.

Bol.com affiliate marketing
Afb. 1 – Bol.com affiliate marketing

Dan heb je ook Kieskeurig, een van de grootste vergelijkingssites in Nederland. Deze site biedt uitgebreide reviews, prijsvergelijkingen en gebruikersbeoordelingen voor allerlei producten, van elektronica tot huishoudelijke apparaten. Consumenten vertrouwen op de info van Kieskeurig bij hun aankoopbeslissingen, wat betekent dat de site veel verkeer en dus veel affiliate inkomsten genereert.

Voorbeeld succesvolle affiliate website - Kieskeurig.nl
Afb. 2 -Voorbeeld succesvolle affiliate website – Kieskeurig.nl

Geld verdienen met affiliate marketing: hoe werkt het?

Affiliate marketing is een geweldige manier om online geld te verdienen door producten of diensten van anderen te promoten. Wanneer iemand via jouw unieke affiliate link een aankoop doet, verdien je een commissie. De commissies kunnen sterk verschillen en zijn afhankelijk van de niche en het affiliate programma. Zo krijg je in niches zoals financiële producten, software en luxe goederen vaak hogere commissies dan bijvoorbeeld boeken of huishoudelijke artikelen.

Dat je geld kunt verdienen aan affiliate marketing is duidelijk, maar hoe gaat dit in zijn werking? Wat zijn realistische conversiepercentages waar je naar moet streven?. Gemiddeld ligt het conversiepercentage tussen de 1% en 5%, afhankelijk van de kwaliteit van je content en de relevantie voor je publiek. Om echt geld te gaan verdienen, heb je een significant aantal bezoekers nodig. Met ongeveer 1.000 tot 10.000 maandelijkse bezoekers kun je beginnen met het genereren van een stabiele inkomstenbron, mits je content waardevol en goed geoptimaliseerd is voor conversies. Affiliate marketing dus zeker een goede manier om inkomsten voor jezelf te genereren, zolang je bereid bent om tijd en moeite te investeren in het opbouwen van je platform en publiek.

In 10 stappen om zelf te starten met affiliate marketing

Je weet nu wat affiliate marketing is, heb een aantal voorbeelden gezien en weet hoe geld verdienen werkt. Nu is het moment aangebroken om het te hebben over hoe jij zelf kunt beginnen met affiliate marketing. We hebben een simpele top 10 stappenplan gemaakt. Zo start je binnen no-time met je eigen affiliate marketing platform.

Stap 1: Kies een niche

Het kiezen van een niche is ontzettend belangrijk voor je succes. Een niche is een specifiek segment van de markt waar je je op richt. Start je met affiliate marketing? Dan is het aan te raden om te kiezen voor iets waar je gepassioneerd over bent. Verder moet je nagaan of er vraag naar is. Populaire niches zijn bijvoorbeeld gezondheid, technologie, persoonlijke financiën, en reizen. Door een niche te kiezen die je interesseert, kun je gemakkelijk authentieke en interessante content creëren. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of de niche winstgevend is. Kijk naar concurrenten, zoekvolume van gerelateerde zoekwoorden en beschikbare affiliate programma’s. Een goed gekozen niche helpt je om je te onderscheiden en een loyaal publiek op te bouwen.

Stap 2: Zet je platform op

Je hebt een goed platform nodig om succesvol te zijn in affiliate marketing. Dit kan een blog, YouTube kanaal, of een social media account zijn. Kies je voor een blog website? Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is en snel laadt. Voor een YouTube kanaal, richt je op kwalitatieve video’s met goede audio en visuals. Op sociale media, zoals Instagram of TikTok, draait het om visueel aantrekkelijke content en interactie met je volgers. Zorg ervoor dat je platform professioneel oogt, want dat wekt vertrouwen bij je bezoekers.

Benieuwd naar welke type affiliate platformen je kunt opzetten? Hieronder hebben we een lijst voor je gemaakt van verschillende soorten affiliates. Kijk snel verder!

  • Vergelijkingssites
  • Deal websites
  • Productrecensie websites
  • Loyaliteitsprogramma’s
  • Niche blogs
  • Social media influencing
  • Korting- en cashbacksites
  • Mode- en lifestyle blogs
Afb. 3 -Blackfridaynederland.nl - Voorbeeld van type affiliate platform
Afb. 3 -Blackfridaynederland.nl – Voorbeeld van type affiliate platform

Stap 3: Meld je aan bij affiliate programma’s

Zodra je je niche hebt gekozen en je platform hebt opgezet, is het tijd om je aan te melden bij affiliate programma’s. Hierbij is het belangrijk dat je op zoek gaat naar programma’s die producten of diensten aanbieden die passen bij je niche. Populaire programma’s zijn onder andere Amazon Associates, Bol.com Partners, en ShareASale. Let vooral op de commissiestructuur, betalingsvoorwaarden, en de reputatie van het programma. Het laatste wat je wil is dat uitbetalingen van bijvoorbeeld commissies niet goed lopen. Dat zou zonde zijn! Probeer je daarnaast aan te melden bij meerdere programma’s om verschillende producten in je aanbod te kunnen verwerken. Dit geeft je meer mogelijkheden om verschillende producten te promoten en je inkomsten te maximaliseren. Bij sommige programma’s moet je eerst goedkeuring krijgen. Zorg er daarom voor dat je platform er professioneel uitziet voordat je je aanmeldt.

Het vinden van affiliate programma’s kan soms een grote uitdaging zijn. We hebben daarom een lijst voor je gemaakt van 10. Hieronder vind je een lijst van 10 van de meest gebruikte affiliate programma’s. Wellicht zit er een tussen die past bij jouw niche!

Logo's verschillende affiliate merchants
Afb. 4 – Logo’s verschillende affiliate merchants
Affiliate ProgrammaBeschrijving
Amazon AssociatesBiedt producten in bijna elke categorie om te promoten.
Bol.com PartnerprogrammaIdeaal voor het promoten van producten van de grootste online retailer in Nederland.
DaisyconBiedt adverteerders en campagnes in verschillende niches, van retail tot financiën.
TradeTrackerEen veelzijdig affiliate netwerk met verschillende adverteerders en campagnes.
AwinEen wereldwijd affiliate netwerk dat werkt met bekende merken en producten en diensten aanbiedt in diverse categorieën.
CJ AffiliateEen van de grootste affiliate netwerken ter wereld, met toegang tot grote merken en producten.
PayProGespecialiseerd in digitale producten zoals e-books en software, ideaal voor niches zoals online marketing en educatie.
ClickBankEen wereldwijd platform dat zich richt op digitale en informatieve producten, ideaal voor online marketeers.
ShareASaleBiedt adverteerders van kleine bedrijven tot grote merken, vooral bekend in de mode- en retailsector.
PartnerizeEen flexibel affiliate netwerk dat een breed scala aan producten en diensten aanbiedt voor diverse niches.

Stap 4: Maak leuke en boeiende content

Content is in affiliate marketing een van de belangrijkste aspecten. Als je bezoekers wilt aantrekken is het belangrijk dat je waardevolle, informatieve en aantrekkelijke content maakt die perfect aansluit op wat je doelgroep zoekt. Schrijf blogposts, maak video’s of creëer infographics die niet alleen de producten promoten. Dit soort blogs moeten ook je doelgroep helpen bij het oplossen van hun problemen. Reviews, tutorials en vergelijking artikelen zijn vaak effectief omdat ze direct inspelen op de behoeften van je publiek. Wees eerlijk en transparant in je beoordelingen en aanbevelingen. Hoe meer waarde je biedt, hoe meer vertrouwen je opbouwt bij je publiek, wat leidt tot hogere conversies.

Stap 5: Optimaliseer voor SEO

SEO is essentieel om organisch verkeer naar je website te trekken. Als je aan de slag gaat met affiliate marketing is het van belang dat je SEO goed oppakt. Doe eerst een grondig zoekwoordonderzoek om te ontdekken welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt. Hierbij kun je tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs, of SEMrush gebruiken om de beste zoekwoorden te vinden. Vervolgens kun je de content die je geschreven hebt, optimaliseren door deze zoekwoorden toe te voegen.

Ahrefs voor SEO
Afb. 5- Ahrefs – Een voorbeeld van een SEO tool

Om het meeste uit je website te halen in Google is het belangrijk om de snelheid van je website zo hoog mogelijk te houden. Een ander belangrijk onderdeel waar je op moet letten zijn backlinks. Backlinks van andere betrouwbare sites kunnen je SEO campagne aanzienlijk verbeteren. Hoe beter je SEO, hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt en hoe meer organisch verkeer je aantrekt.

Stap 6: Trek bezoekers naar je website

Naast SEO zijn er andere manieren om verkeer naar je website te trekken. Deel je content op sociale media platforms zoals Facebook, Instagram, en Twitter. Werk samen met andere bloggers en influencers in je niche om je bereik te vergroten. Gebruik e-mailmarketing om je publiek betrokken te houden en hen op de hoogte te houden van nieuwe content en aanbiedingen. Overweeg ook betaalde advertenties zoals Google Ads of Facebook Ads om snel meer bezoekers te genereren. Vergeet niet om je advertenties te targeten op je specifieke niche om de beste resultaten te behalen. Hoe meer bezoekers je hebt, hoe groter de kans op conversies.

Stap 7: Optimaliseer voor conversie

Om echt geld te verdienen met affiliate marketing, moet je je website optimaliseren voor conversies. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat bezoekers niet alleen op je site komen, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen, zoals klikken op je affiliate links en aankopen doen. Plaats je affiliate links strategisch binnen je content en gebruik duidelijke en overtuigende call-to-actions (CTA’s). Experimenteer met verschillende linkplaatsingen en -formaten om te zien wat het beste werkt. Gebruik tools zoals A/B-testing om te analyseren welke versies van je pagina’s de meeste conversies opleveren. Een goed geoptimaliseerde site kan je conversieratio aanzienlijk verhogen.

Hotjar - Tool voor conversie optimalisatie
Afb. 6 – Hotjar – Tool voor conversie optimalisatie

Stap 8: Bouw vertrouwen en autoriteit op

Vertrouwen en autoriteit zijn erg belangrijk in affiliate marketing. Wees transparant over je affiliate relaties en promoot alleen producten die je zelf zou gebruiken en waar je in gelooft. Schrijf eerlijke, gedetailleerde reviews en geef waardevolle informatie die je publiek helpt weloverwogen beslissingen te nemen. Reageer actief op vragen en opmerkingen van je publiek om een gemeenschap op te bouwen. Door consistent waardevolle en betrouwbare content te leveren, bouw je een reputatie op als een geloofwaardige bron. Dit vergroot de kans dat je publiek je aanbevelingen vertrouwt en actie onderneemt, wat leidt tot hogere conversies.

Stap 9: Volg en analyseer je prestaties

Gebruik analysetools zoals Google Analytics om je website verkeer en conversies te volgen. Kijk naar welke content het beste presteert, waar je bezoekers vandaan komen en hoe ze zich gedragen op je site. Gebruik deze data om je strategieën te optimaliseren en je content en marketingstrategieën aan te passen. Analysetools kunnen je helpen om problemen te identificeren, zoals hoge bounce rates of pagina’s die niet goed converteren. Door je prestaties regelmatig te volgen en te analyseren, kun je datagestuurde beslissingen nemen die je helpen om je resultaten te verbeteren en je inkomsten te maximaliseren.

Stap 10: Tijd om te schalen!

Als je eenmaal een succesvol systeem hebt, is het tijd om op te schalen. Breid je content uit door meer artikelen, video’s en andere vormen van content te creëren. Verken nieuwe niches en producten om je aanbod te diversifiëren. Investeer in marketing om je bereik te vergroten, bijvoorbeeld door meer geld te besteden aan advertenties of samenwerkingen met grotere influencers. Overweeg om virtuele assistenten of freelancers in te huren om je te helpen met content creatie en marketing. Blijf leren en pas je strategieën aan om je affiliate marketing business steeds verder te laten groeien. Schalen betekent meer kansen op inkomsten en een grotere impact in je niche.

Met deze tien stappen kun je een stevige basis leggen voor een succesvolle affiliate marketing carrière. Het vergt tijd, consistentie en inzet, maar met de juiste aanpak kun je een duurzame en lucratieve inkomstenstroom opbouwen.

Meer voorbeelden van succesvolle affiliate marketing websites

Affiliate marketing kan echt een goudmijn zijn als je het goed aanpakt. Hier zijn vijf Nederlandse websites die laten zien hoe je dat doet:

1. Besteproduct.nl: Deze site is geweldig voor alles wat met product reviews en vergelijkingen te maken heeft, vooral voor gadgets en elektronica. Ze schrijven ontzettend gedetailleerde en eerlijke reviews, wat hun lezers helpt om de beste keuzes te maken. BesteProduct.nl verdient hun geld via affiliate links die naar verschillende webshops leiden. Hun succes komt door de betrouwbaarheid en diepgang van hun content, wat ze een trouwe groep fans oplevert.

Voorbeeld succesvolle affiliate websites - Besteproduct.nl
Afb. 7 – Voorbeeld succesvolle affiliate websites – Besteproduct.nl

2. Reisgraag.nl: Als je van reizen houdt, moet je Reisgraag.nl zeker even bekijken. Ze delen gedetailleerde reis recensies en tips over bestemmingen en accommodaties. Door samen te werken met reisorganisaties en gebruik te maken van affiliate links, verdienen ze geld wanneer hun lezers een reis boeken via hun aanbevelingen. Het persoonlijke tintje en de uitgebreide reisverhalen zorgen ervoor dat bezoekers deze partij vertrouwt en graag terugkomen.

3. Biernet.nl: Voor de bierliefhebbers onder ons is Biernet.nl een top site. Ze hebben alles, van bier aanbiedingen tot info over brouwerijen en festivals. Ze gebruiken affiliate links om bierpakketten en andere goodies te promoten. Hun niche focus en waardevolle info maken dat ze een trouwe, betrokken community hebben opgebouwd.

Biernet.nl - Voorbeeld van succesvolle affiliate website
Afb. 8 – Biernet.nl – Voorbeeld van succesvolle affiliate website

4. Healthblog.nl: Healthblog.nl is jouw go-to voor alles wat met gezondheid, fitness en voeding te maken heeft. Ze schrijven uitgebreide artikelen over gezondheidsproducten en supplementen en linken naar shops waar je deze kunt kopen. Door betrouwbare en gedetailleerde info te bieden, hebben ze een vaste lezers basis die hun advies serieus neemt.

5. Bestekopen.nl: Als je graag de beste deals scoort, dan is BesteKopen.nl iets voor jou. Deze vergelijkingssite helpt je om de beste prijzen te vinden voor allerlei producten, van elektronica tot huishoudelijke apparaten. Ze verdienen commissies via affiliate links die je doorsturen naar online winkels. Hun succes ligt in het aanbieden van up-to-date prijsvergelijkingen en het helpen van consumenten om geld te besparen.

Deze websites laten zien dat je met een duidelijke focus en waardevolle content een succesvolle affiliate marketing site kunt opbouwen. Door je te richten op wat je publiek nodig heeft en wil, kun je vertrouwen winnen en serieus geld verdienen.

Interessante trends voor affiliate marketing

Affiliate marketing blijft zich snel ontwikkelen en er zijn enkele interessante trends die het de moeite waard maken om bij te houden. Een belangrijke trend is de opkomst van influencer marketing, waarbij social media influencers samenwerken met merken om producten te promoten. Dit biedt een authentieke manier om een groot publiek te bereiken. Daarnaast zien we een groeiende focus op mobiele optimalisatie, aangezien steeds meer mensen via hun smartphones online winkelen. Ook video content wordt steeds belangrijker, met platforms zoals YouTube en TikTok die geweldige mogelijkheden bieden voor productpromoties. Verder wordt data-analyse steeds crucialer; door je prestaties nauwkeurig te volgen en te optimaliseren, kun je je strategie voortdurend verbeteren en je inkomsten verhogen. Door deze trends te volgen en te integreren in je strategie, kun je voorop blijven lopen in de competitieve wereld van affiliate marketing.

Ik wil beginnen met affiliate marketing…

Om te beginnen met affiliate marketing heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Je kunt dit gemakkelijk naast je huidige baan beginnen. Zelfs een website heb je niet per se nodig. Er zijn genoeg publishers die geld (bij)verdienen met affiliate marketing door enkel maar nieuwsbrieven te versturen of gebruik te maken van sociale media.

Maar de beste resultaten zul je altijd behalen met een eigen website.

Een website waar veel bezoekers op af komen. Een website die is ingericht op conversie. Die website kun je zelf bouwen, dat hebben we je namelijk in de artikelen over een Wordpress website uitgelegd. En ook met onze tips over zoekmachine optimalisatie kun je een aardig eind komen in Google. Maar dan nog is affiliate marketing veel meer dan enkel wat advertenties plaatsen op je website en hopen dat de bezoekers die je binnenhaalt klikken op de getoonde advertenties.

Je kunt ook slim zijn en net als onze klant, die de inspiratie was voor deze blog, samenwerken met een expert op het gebied van websites bouwen, website optimalisatie en online marketing.

Een investering waarbij de Return On Investment (ROI) altijd in jouw voordeel zal uitpakken.

Jouw keuze…

 

 


Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?