De stage van Matthijs: van stagiair tot ‘Marketing Magician’

27 januari 2020

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

De titel van deze blog kan je laten denken dat je bij SAM Online marketing in korte tijd een echte Marketing Magician wordt. Dit ga ik natuurlijk niet ontkennen, maar het zit allemaal net wat anders. Hoe het precies zit? Dat ga ik je vertellen in deze blog over mijn stage bij SAM Online Marketing.

Hoe ben ik bij SAM Online Marketing terecht gekomen?

In september ben ik begonnen met stage lopen bij SAM Online Marketing. Deze stage was in het kader van mijn afstudeertraject voor de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden. Dit afstudeertraject hield in dat ik een bedrijf moest vinden waar ik een commercieel vraagstuk voor moest oplossen. Het onderzoek en de implementatie van dit vraagstuk was tevens mijn scriptie.

Ik heb toentertijd voor SAM Online Marketing gekozen, omdat ik van een medestudent wist dat hij dit een fijn bedrijf vond om zijn scriptie voor te schrijven en dat hij hier veel leerde over online marketing. Dit trok mij erg aan. Ik had al eerder een stage gelopen bij een online marketingbureau, maar ik was nog niet uitgeleerd over online marketing. Na een gesprek te hebben gehad met Sasha en Pim was het voor mij duidelijk dat ik hier andere onderdelen van online marketing ging leren dan dat ik eerder had geleerd. Ik keek er voornamelijk naar uit om meer te leren over linkbuilding. Nadat alles geregeld was, ben ik vol enthousiasme mijn stage begonnen bij SAM Online Marketing.

Niet meewerken, maar meteen weer de schoolbanken in

Een stage is bedoeld om mee te werken bij een bedrijf en zo praktijkervaring op te doen. Hier keek ik dan ook naar uit. Ik was wel even klaar met de schoolbanken. Maar al snel bleek dat ik toch weer de ‘schoolbanken’ in moest. Toch een kleine teleurstelling.

Tijdens de eerste week werd ik in korte tijd klaargestoomd om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren en werd mij de basis van online marketing geleerd. Ik moest verschillende online cursussen volgen en zowel Sasha als Pim hebben mij diepgaande informatie gegeven over de onderdelen van online marketing. Op deze manier weet ik nu precies wat zij voor werkzaamheden doen. En misschien nog belangrijker, ik weet nu waarom zij deze werkzaamheden doen en wat ze ermee willen bereiken. Ik durf nu te stellen dat deze eerste week erg belangrijk is geweest voor de rest van mijn ontwikkeling tijdens de afgelopen maanden. Achteraf was de teleurstelling over opnieuw de ‘schoolbanken’ ingaan dus ook niet helemaal terecht.

matthijs aan het werk

Oefenen, oefenen en…. Juist, nog eens oefenen.

En wat komt er na de theorie? Inderdaad, de praktijk. In de eerste weken heb ik veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Dit was allemaal in het kader om mij kennis te laten maken met de vele werkzaamheden die SAM Online Marketing uitvoert. Zo heb ik veel SEO teksten geschreven, linkbuilding opgezet, zoekwoord- en concurrentieanalyses gemaakt en enkele websites van klanten geoptimaliseerd.

Elke keer wanneer ik een taak had afgerond, leverde ik dit aan bij Pim, die het vervolgens nakeek. Hier kreeg ik uiteindelijk feedback op, zodat ik dit direct weer kon toepassen. Op deze manier werd ik bij SAM Online Marketing in korte tijd gedrild tot online marketeer. Noem ik mijzelf daarom een Marketing Magician in de titel? Zo zou ik mezelf voorlopig nog niet willen noemen, de uitleg hierover komt nog! ?

Bij SAM Online Marketing is er geen gebrek aan een goede sfeer

Wat SAM Online Marketing naar mijn mening (die voortkomt uit ervaring) uniek maakt, is dat de sfeer altijd goed is geweest. Er wordt elke pauze met elkaar geluncht. Op zulke momenten lijken de collega’s geen collega’s meer, maar een groep vrienden die met elkaar zitten te eten. Waarom ik dit zo zie? Bijvoorbeeld door de slechte grappen die gemaakt worden of de serieuze discussies die worden gevoerd en die uiteindelijk worden onderbroken door weer een slechte grap. Ook wordt er elke pauze smakelijk gelachen om leuke filmpjes op Dumpert of YouTube. Houd je van voetbal, Oekraïne, gamen of woordgrappen? Ook dan zit je bij de pauzes van SAM Online Marketing helemaal goed!

Niet alleen tijdens de pauzes is het gezellig. Bij SAM Online Marketing zijn er de afgelopen maanden ook leuke activiteiten georganiseerd. Zo zijn we met zijn allen uit eten geweest en hebben we een heerlijke kerstbrunch gehad. Ook worden er regelmatig game-avonden en weekenden gehouden. Ik zelf ben niet zo van het gamen, maar het geeft nog maar eens aan hoe goed de sfeer binnen het bedrijf is.

Bekroond tot de eerste Marketing Magician van SAM Online Marketing

Zoals de titel van mijn blog aangeeft, kan je hier uitgroeien tot een echte Marketing Magician. Het is niet dat ik nu opeens een nummer 1 positie op Google voor klanten van SAM Online Marketing kan toveren of 10 nieuwe klanten voor SAM Online Marketing uit mijn hoge hoed haal, maar ik weet wel alles over Citymarketing.

SAM Online Marketing heeft sinds kort de Marketing Magician trofee aangeschaft. Deze trofee is bedoeld voor de winnaar van de periodieke wedstrijd, die binnen het bedrijf wordt gehouden. Dit is niet elke keer dezelfde wedstrijd, maar het hangt af van welk vraagstuk er binnen het bedrijf beantwoord moet worden.

Ik heb deze prijs als eerste in ontvangst mogen nemen nadat mijn plan, over hoe SAM Online Marketing Citymarketing in kan zetten, als beste plan werd verkozen door de andere medewerkers. In mijn plan heb ik aangegeven dat SAM Online Marketing startende en gevestigde bedrijven kan helpen met online marketing door lezingen en cursussen te geven. Hierdoor brengt SAM Online Marketing direct de eigen diensten onder de aanbracht en kan het direct aangeven hoe belangrijk online marketing tegenwoordig is. Doordat dit bij de doelgroep wordt overgebracht is het een win-winsituatie voor zowel SAM Online Marketing als voor de doelgroep.

Ik was natuurlijk erg vereerd dat ik deze prachtige bokaal als eerst in ontvangt heb mogen nemen als stagiair. En zo zie je maar, onderschat nooit een stagiair ?.

Van Magician tot socialmedia-onderzoeker

Zonder dat ik moest afstuderen had ik hier waarschijnlijk niet gezeten. En bij het afstuderen hoort een scriptie. SAM Online Marketing heeft bij mij aangegeven dat zij graag meer leads willen halen uit social media. Maar hoe bereik je de juiste doelgroep? Wat wil de doelgroep op social media zien van een online marketingbureau? En hoe zorg je er uiteindelijk voor dat zij een lead worden via social media? Dit zijn de voornaamste vragen die ik voor mijn scriptie heb onderzocht. Hiervoor heb ik met potentiële klanten en bestaande klanten gesproken. Uiteindelijk ben ik tot een bepaalde conclusie gekomen en heb ik dit verwerkt tot een aanbeveling en implementatieplan.

Dus als jullie binnenkort leuke, interessante en fascinerende berichten van SAM Online Marketing op social media zien? Dan is dat waarschijnlijk voortgekomen aan de hand van mijn onderzoek. Graag gedaan! ?

marketing magician

Slotwoord

Zoals je kan merken heb ik bijna geen slecht woord gezegd over SAM Online Marketing of de werkzaamheden. Enkel dat ik opnieuw de ‘schoolbanken’ in moest terwijl ik daar juist even klaar mee was. Maar ook dit heeft uiteindelijk een positief effect gehad. Ik kan ook niet anders dan stellen dat ik echt een top stage heb gehad bij SAM Online Marketing. Ik heb geleerd wat ik wilde leren, ik heb het erg gezellig gehad met de collega’s en ik ben tevreden met het eindresultaat van mijn scriptie. Daarnaast mag ik mijzelf ook nog steeds Marketing Magician noemen, aangezien er nog geen nieuwe wedstrijd is geweest. Wat wil een mens nog meer?

Ik wil dan ook op deze manier iedereen bij SAM Online Marketing nogmaals bedanken voor de leerzame periode en de gezelligheid!

Matthijs

Inhoudsopgave