SEO Quick Fixes: Je website in een uur verbeteren

6 juli 2016

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Iedere ondernemer komt tijd te kort en wil zijn of haar website snel verbeteren. SEO is een langetermijnproces waar constant aan gewerkt moet worden. Je ontkomt er niet aan maandelijks een aantal uur te investeren in de optimalisatie van je website. Om de online competitie binnen Google aan te gaan, moet je website constant up-to-date zijn. Toch zijn er een stel ‘SEO Quick Fixes’: eenmalige updates die jouw rankings een eenmalige flinke boost kunnen geven. Wil je je autoriteit nét dat kleine duwtje in de rug geven, of mis je net dat ene puzzelstukje om je voornaamste concurrent in Google voorbij te gaan, lees dan verder!

Sitesnelheid verbeteren

Door middel van je sitesnelheid valt er snel een hoop winst te behalen. Google hecht veel waarde aan de gebruikerservaring van je website, waardoor het upgraden van je websitesnelheid veel kan betekenen voor je autoriteit – en dus je rankings.

Er zijn meerdere manieren om de snelheid van je website te verhogen. De makkelijkste manier is om de grootte van je afbeeldingen te verkleinen. Hiermee bedoelen we niet je afbeelding zelf, maar de grootte van de folder.

Een andere manier waar veel winst mee te behalen valt, is het verwijderen van alle plug-ins die je niet frequent gebruik. Een website is net als je laptop, als hij te vol zit, wordt hij langzamer. Een plug-in neemt veel ruimte in en het verwijderen van overbodige plug-ins zorgt dat je website veel sneller wordt.

Optimaliseer je afbeeldingen

Een mooi bruggetje vanaf het verhogen van je sitesnelheid: het optimaliseren van je afbeeldingen. Google hecht een hoop waarde aan geoptimaliseerde afbeeldingen. Buiten de mogelijk verhogende autoritaire werking op je website, helpt het de zoekmachine een beter beeld te schetsen van de daadwerkelijke inhoud van je website.

Optimaliseer de zogeheten alt-tag van de afbeelding. Hier is via WordPress of ander CMS gemakkelijk bij te komen. De alt-tag wordt gebruikt om een beschrijving te geven van wat er op de afbeelding is te zien. Google is namelijk nog niet zover dat het afbeeldingen kan herkennen zonder beschrijving. Het optimaliseren van afbeeldingen is geen excuus om deze vol te gooien met zoekwoorden. Gebruik de gelegenheid om een duidelijke beschrijving te geven van wat er te zien is.

Je alt-tags hoeft niet langer te duren dan ongeveer een minuut per afbeelding. Met een beetje handigheid kun je al snel meer dan 50 afbeeldingen per uur bewerken.

de43f911-e4b3-44f3-9795-44944454f209

Verbeter je website voor mobiele telefoons

De hype van het mobiele internetverkeer is nog steeds zo relevant als het maar zijn kan. Mobiele zoekopdrachten zijn die van de desktop allang gepasseerd. Als jouw website niet geoptimaliseerd is voor smartphones en andere mobiele apparaten, wordt je niet gevonden.

Het maakt niet uit hoe je je website mobiel optimaliseert, zo lang het maar gebeurt. Je kunt de keuze maken een geheel nieuwe versie van je website te maken voor mobiele apparaten, maar er ook voor kiezen je huidige website responsive te maken. Deze past zich automatisch aan aan verschillende schermgroottes en wijdtes.

Het hebben van een mobiele website kan een enorme stijging betekenen in je mobiele rankings en de traffic op je website flink doen toenemen. Het is niet in een uur gebeurd, maar wel een eenmalige investering.

Update je content

Google hecht veel waarde aan een relevante, up-to-date website. De zoekmachine houdt er van om regelmatig activiteit te zien vanuit de achtergrond. Een nieuwspagina of een wekelijkse blog (zoals wat jij nu aan het lezen bent) zijn middelen om deze ‘behoefte’ van Google te triggeren.

Alhoewel je voor een compleet profiel de twee bovenstaande middelen zeker moet gebruiken, zijn er ook eenmalige handelingen die je een snelle boost geven. Een update van je homepagina of een aantal landingspagina’s kan je al een hoop opleveren. Een complete renovatie van je website is echt niet nodig, maar een update van hier en daar een alinea of een pagina kan je wel weer dat zetje in de rug geven.

5abcc450-6e14-4226-82c6-4b9d545aef80

 

HTTPS website

Op 6 augustus 2014 kondigde Google aan dat het hebben van een HTTPS-verbinding officieel mee ging tellen als ranking factor. Over de HTTPS-verbinding bestaan een hoop onduidelijkheden. De ene partij vind dat het geen invloed heeft, terwijl de andere SEO specialist de voordelen juist weer te hoog inschat.

Ongeacht in welk kamp jij je bevindt, het hebben van een HTTPS website heeft wel degelijk invloed op je ranking. Bovendien is het overstappen naar een SSL encryptie een eenmalige handeling. Na het omzetten heb jij hier geen omkijken meer naar, terwijl het je wel zeker een kleine boost kan geven. De verwachting is bovendien dat deze ranking factor in de toekomst een grotere invloed zal hebben, waardoor je maar beter de bui voor kunt zijn.

Kortom:

Al met al zijn er een hoop Quick Fixes als jij je website snel wilt verbeteren. Je websitesnelheid verbeteren, het optimaliseren van je afbeeldingen en mobiele optimalisatie, het updaten van je content en het overstappen naar een HTTPS-verbinding: allen zijn Quick Fixes die jij kunt gebruiken om je website die laatste sprong te laten maken. De stappen zijn misschien niet in een uur gedaan, maar zijn wel allemaal eenmalige handelingen. 

Toch kan het zijn dat je het niet ziet zitten dit allemaal zelf uit te voeren. In dit geval springen wij in. SAM Online Marketing zorgt ervoor dat jij geen omkijken meer hebt naar dit soort handelingen. Neem eens contact op, of laat een reactie achter en vertel waar jij tegen aan loopt.

Tot volgende week!

PS: Lees ook over je website veranderen, zonder bezoekers te verliezen!

Inhoudsopgave