De Vouw en SAM Online Marketing

16 april 2023

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

De vouw. Het fenomeen houdt redacteuren, designers, marketeers en adverteerders al decennia lang bezig. Maar hoe belangrijk is de vouw vandaag de dag nog nu we op verschillende formaten schermen de online content bekijken?

Voordat jij met de vouw aan de slag gaat, moet je natuurlijk wel je domeinnaam registreren.

Wat is content boven de vouw?

Content boven de vouw is het deel van uw website dat zichtbaar is zonder te hoeven scrollen. Het is het eerste wat uw bezoekers zien wanneer ze uw website openen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het deel boven de vouw verschilt per apparaat en schermgrootte. Het is daarom van essentieel belang om de lay-out van uw website te optimaliseren voor verschillende apparaten en schermformaten.

De vouw

De term ‘boven de vouw‘ of ‘above the fold‘ is alom bekend in de wereld van redacteuren, webdesigners, marketeers, journalisten and so on. Maar wat betekent boven de vouw? En waar komt deze term van oorsprong vandaan?

Nog geen 30 jaar terug was ‘boven de vouw’ bekend vanuit de wereld van de kranten. Redacteuren gebruikten de ruimte boven de vouw voor aantrekkelijke nieuwsberichten met pakkende titels. Bedenk dat alle kranten gevouwen ten toon worden gesteld in een krantenstelling en dan wordt meteen duidelijk wat boven de vouw betekent en waarom de ruimte boven de vouw zo belangrijk is; je verkoopt ermee.

De bovenkant van de vouw moest zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt zodat de aandacht werd gewekt, mensen de krant pakten en vervolgens ook kochten.

Met de komst van internet namen webdesigners de term over. Scrollen was nog niet zo’n gemeengoed als het nu is en daarom moest alle belangrijke content boven de vouw gepositioneerd worden. Website-eigenaren waren als de dood dat de bezoeker iets zou missen en zo kwam het dat boven de vouw een heilig middel binnen de webdesignwereld werd.

Responsive design

Tot 2007 is dit eigenlijk altijd zo geweest, maar door de komst van de iPhone veranderde dit principe behoorlijk. Webdesigners moesten websites gaan bouwen die op verschillende schermformaten goed werden weergegeven; responsive design.

Doordat we content zijn gaan bekijken op verschillende schermen die afweken van de standaard 1024 x 768 pixels was de standaard vouwlijn nergens meer gelijk.

Heeft dit ervoor gezorgd dat boven de vouw niet meer belangrijk is op internet?

Waarom is content boven de vouw belangrijk?

Content boven de vouw is belangrijk omdat het de eerste indruk van uw website maakt. Het bepaalt of bezoekers op uw website blijven of deze direct verlaten. Als uw content boven de vouw niet boeiend is, zullen bezoekers niet verder naar beneden scrollen om te zien wat er nog meer op uw website te vinden is. Daarom is het essentieel om de aandacht van uw bezoekers te trekken met uw content boven de vouw.

De vouw vandaag de dag

De vouw is niet meer zo belangrijk als dat het vroeger was, maar nog steeds is het van groot belang dat de ‘look’ boven de vouw bepaalt of je bezoeker op je website blijft en naar beneden scrollt, of dat hij wegklikt. Deze keuze maakt hij in 2 seconden.

Ziet je website er boven de vouw aantrekkelijk uit en nodigt het uit tot scrollen, dan zal de bezoeker dit ook zeker doen. Scrollen is tegenwoordig gemeengoed wat zelfs je opa of oma nog begrijpt. Uit verschillende onderzoeken is dan ook gebleken dat de gebruiker geen problemen heeft wanneer hij moet scrollen, als hij maar getriggerd wordt om te scrollen.

Een goede call to action  is nog steeds belangrijk, al is ook uit onderzoek gebleken dat deze niet per se boven de vouw geplaatst moet worden. Uit statistieken kan worden opgemaakt dat bij websites met een lange inhoud (dus veel scrollen) de meeste clicks onderaan de pagina plaats vinden. Hieruit blijkt dat de bezoeker wel degelijk leest, of op z’n minst de inhoud scant, mits de content king is!

Een goede call-to-action onderaan de pagina loont dus zeker, maar zorg dat de inhoud waardevol is voor je bezoeker.

Hoe kunt u effectief gebruik maken van content boven de vouw?

Hier zijn enkele tips om effectief gebruik te maken van content boven de vouw:

  1. Houd het simpel: Maak uw boodschap duidelijk en beknopt.
  2. Gebruik afbeeldingen en video’s: Visuele elementen trekken de aandacht van bezoekers en kunnen helpen uw boodschap over te brengen.
  3. Gebruik duidelijke CTA’s: Plaats duidelijke call-to-actions (CTA’s) boven de vouw om bezoekers aan te moedigen actie te ondernemen.
  4. Zorg voor een snelle laadtijd: Bezoekers zullen uw website verlaten als deze te langzaam laadt. Zorg er daarom voor dat uw website snel laadt en optimaliseer afbeeldingen en video’s om de laadtijd te verminderen.
  5. Test en optimaliseer: Test verschillende lay-outs en elementen om te zien wat het beste werkt voor uw doelgroep. Optimaliseer vervolgens uw content boven de vouw op basis van de resultaten van uw testen.

De vouw, overschat of onmisbaar?

Zeg het zelf maar na het lezen van dit artikel. Je hebt kunnen lezen dat de vouw, voordat scrollen algemeen bekend en geaccepteerd werd, van onmisbare waarde was. Maar sinds de responsive designs hun intrede hebben gedaan in onze wereld is de vouw de vouw niet helemaal meer.

Wat vind jij? Plaats jij toch nog steeds je belangrijkste content bovenaan je pagina? Of zorg je ervoor dat de aandacht gewekt wordt bij je bezoeker zodra hij binnenkomt en ‘dwing’ je hem om te scrollen naar je belangrijkste content.

Is content boven de vouw belangrijk?

Content boven de vouw is een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring op uw website. Wanneer bezoekers uw website openen, beslissen ze binnen enkele seconden of ze geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw content boven de vouw hen aanspreekt en hen aanspoort om verder te gaan.

Het eerste wat u moet doen om effectieve content boven de vouw te maken, is een duidelijk idee hebben van uw doelgroep. Wie zijn uw bezoekers en wat zijn hun behoeften en interesses? Met deze informatie kunt u content creëren die specifiek is afgestemd op hun wensen en verwachtingen.

Een andere belangrijke factor is het gebruik van visuele elementen. Mensen zijn visueel ingesteld en worden aangetrokken door afbeeldingen en video’s. Door deze elementen op de juiste manier te gebruiken, kunt u de aandacht van uw bezoekers trekken en hen beter betrekken bij uw content.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijke call-to-actions (CTA’s) te plaatsen boven de vouw. Een CTA is een oproep tot actie die bezoekers aanmoedigt om een specifieke actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop. Door duidelijke en aantrekkelijke CTA’s te plaatsen boven de vouw, kunt u ervoor zorgen dat bezoekers sneller geneigd zijn om actie te ondernemen.

Een andere factor om rekening mee te houden is de laadtijd van uw website. Als uw website te langzaam laadt, zullen bezoekers deze snel verlaten en naar een andere website gaan. Zorg er daarom voor dat uw website snel laadt en dat uw afbeeldingen en video’s zijn geoptimaliseerd voor snelheid.

Tot slot

Het is belangrijk om uw content boven de vouw regelmatig te testen en te optimaliseren. Experimenteer met verschillende lay-outs en elementen en houd bij welke het beste werken voor uw doelgroep. Door uw content boven de vouw voortdurend te verbeteren, kunt u ervoor zorgen dat uw website altijd up-to-date is en aantrekkelijk blijft voor bezoekers.

Al met al is content boven de vouw een cruciaal onderdeel van uw website. Het is de eerste indruk die u maakt op uw bezoekers en bepaalt of ze geïnteresseerd zijn in wat u te bieden heeft. Door het juiste gebruik van visuele elementen, duidelijke CTA’s en een snelle laadtijd, kunt u ervoor zorgen dat uw content boven de vouw effectief is en uw website meer conversies genereert.

Inhoudsopgave