Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue?

10 februari 2023

Leestijd: 7 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur, waaronder koelkasten, vaatwassers en magnetrons. Ja, Coolblue heeft het allemaal! Het e-commerce bedrijf is opgericht in 1999, en is nu één van de grootste online retailers van Nederland met meer dan 1000 werknemers. Wat kunnen we leren van Coolblue explosieve groei en successen? SAM heeft het voor je uitgezocht!

Zo is Coolblue ontstaan

In 1999 waren Pieter Zwart en Bart Bosch twee ondernemers met een gedeelde passie voor klantenservice. Ze begonnen hun bedrijf, Coolblue, met als doel een uitzonderlijke klantervaring te bieden. Hun aanpak was eenvoudig: ze zouden er alles aan doen om hun klanten gelukkig te maken. Dit streven naar klanttevredenheid hielp Coolblue zich te onderscheiden van de concurrentie, en al snel konden ze hun bedrijf laten uitgroeien tot een succesvolle online retailer. Vandaag de dag is Coolblue een van de toonaangevende e-commerce bedrijven in Nederland, en ze blijven hun streven naar een uitstekende klantervaring hoog houden. Dankzij hun toewijding aan klantenservice is Coolblue een vertrouwde naam in online winkelen geworden.

Een uniek verkoopargument (USP)

Een van de keys tot het succes van Coolblue is de unique selling proposition (USP). Het bedrijf biedt gratis verzending op alle bestellingen, ongeacht de grootte of de prijs. Dit is een belangrijk concurrentievoordeel, want de meeste andere online retailers brengen verzendkosten in rekening, vooral bij grotere bestellingen. Bovendien belooft Coolblue alle bestellingen binnen 24 uur te leveren, wat een ongelooflijk snelle doorlooptijd is. Klanten waarderen dit serviceniveau en zijn bereid er wat extra voor te betalen!

Zo kom je tot een uniek USP voor je bedrijf

Je USP (unique selling proposition) is dus wat je bedrijf onderscheidt van je concurrenten. Het is wat jou uniek maakt en waardoor je je doelmarkt beter kunt bedienen. Om tot je USP te komen, begin je met te definiëren wat jouw bedrijf uniek maakt. Wat bied je aan dat niemand anders doet? Wat doe je beter dan een ander? Als je deze vragen hebt beantwoord, heb je een goede basis voor het creëren van je USP.

Ken je doelmarkt

Het is ook belangrijk om je doelmarkt te kennen. Wie probeer je te bereiken met je product of dienst? Welke behoeften of wensen hebben zij die jij kunt aanspreken? Als je eenmaal een goed begrip hebt van je doelmarkt, ben je in een betere positie om een USP te creëren die bij de doelgroep aanslaat. Dit zit je uiteindelijk ook nodig hebben bij de inzet van bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie (SEO).

Identificeer je concurrentie

Een andere belangrijke stap bij het creëren van je USP is het identificeren van je concurrentie. Wie zijn ze en wat bieden ze aan? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Het kennen van deze informatie zal je helpen om een USP te creëren die jou onderscheidt van je concurrentie en waarmee je je doelmarkt beter kunt bedienen.

Maak een lijst met voordelen

Als je eenmaal hebt gedefinieerd wat jouw bedrijf uniek maakt en je doelmarkt en concurrentie kent, is het tijd om een lijst te maken van de voordelen die jouw product of dienst biedt. Deze lijst moet zowel de tastbare als de ontastbare voordelen bevatten die je product of dienst biedt. Vraag je voor elk voordeel af hoe het een probleem oplost of voorziet in een behoefte van je doelmarkt.

Stel een overtuigende boodschap op

Nu je alle benodigde informatie hebt, is het tijd om een overtuigende boodschap op te stellen die je USP helder en beknopt verwoordt. Deze boodschap moet gemakkelijk te begrijpen en te onthouden zijn, dus zorg ervoor dat hij duidelijk, beknopt en pakkend is!

Test en verfijn je boodschap

Last but not least: als je eenmaal je USP hebt gemaakt, is het belangrijk om het te testen en te verfijnen tot het perfect is. Probeer het uit op vrienden, familie en zelfs vreemden om hun feedback te krijgen. Zorg ervoor dat het voor hen gemakkelijk te begrijpen en te onthouden is. Zo niet, breng dan wijzigingen aan tot het precies goed is!

Focus op klantenservice

Een andere sleutel tot het succes van Coolblue is de focus op klantenservice. Het bedrijf heeft een team van klantenservice medewerkers die 24/7 beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Bovendien heeft elke klantenservicemedewerker de bevoegdheid om terugbetalingen of andere wijzigingen door te voeren zonder dat de kwestie naar een manager hoeft te gaan.

5 tips om jouw klantenservice te verbeteren

#1 Reageer op vragen van klanten

De eerste stap om je klantenservice te verbeteren is te reageren op vragen van klanten. Of klanten nu contact met je opnemen via telefoon, e-mail of Social Media, je moet proberen zo snel mogelijk te reageren. Als je het probleem niet onmiddellijk kunt oplossen, laat de klant dan weten dat je eraan werkt en geef een tijdlijn voor wanneer ze een oplossing kunnen verwachten.

#2 Train je medewerkers

Een andere belangrijke stap om je klantenservice te verbeteren is het trainen van je medewerkers. Medewerkers moeten bekend zijn met de producten of diensten van je bedrijf en veel voorkomende vragen van klanten kunnen beantwoorden. Ze moeten ook weten hoe ze met moeilijke situaties moeten omgaan, zoals boze of overstuur geraakte klanten. Regelmatige trainingen kunnen ertoe bijdragen dat je werknemers de best mogelijke service verlenen.

#3 Luisteren naar feedback

Luisteren naar feedback is een andere belangrijke stap in het verbeteren van je klantenservice. Klanten zullen vaak suggesties hebben voor hoe je hun ervaring kunt verbeteren. Besteed aandacht aan zowel positieve als negatieve feedback en gebruik die om veranderingen in je bedrijf aan te brengen. Je kunt klanten rechtstreeks om feedback vragen, of je kunt die verzamelen via online reviews of enquêtes.

#4 Wees beleefd en professioneel

Het is belangrijk dat jij en je medewerkers beleefd en professioneel zijn in de omgang met klanten. Daar hoort bij dat je geduldig bent, zelfs als de klant boos of overstuur is. Het tonen van empathie en begrip kan helpen om moeilijke situaties op te lossen. Bovendien zal het gebruik van correcte grammatica en het vermijden van jargon helpen om een professioneler imago voor je bedrijf te creëren.

#5 Neem verantwoordelijkheid voor fouten

Fouten zullen gebeuren, maar het is belangrijk dat je er verantwoordelijkheid voor neemt als dat gebeurt. Je oprecht verontschuldigen kan helpen om de situatie te sussen en de klant te laten zien dat je zijn zaken waardeert. Bied eventueel een oplossing, zoals een korting of terugbetaling, om de fout goed te maken. Verantwoordelijkheid nemen voor je fouten laat zien dat je je inzet voor een uitstekende klantenservice!

Een gediversifieerd productaanbod

Naast de focus op klantenservice is Coolblue ook succesvol dankzij zijn gediversifieerde productaanbod. Het bedrijf begon met de verkoop van elektronica en is sindsdien uitgebreid naar andere categorieën zoals meubels, apparaten en zelfs kleding. Dankzij deze diversificatie kon Coolblue nieuwe markten betreden en in snel tempo blijven groeien.

Als je je productaanbod wilt diversifiëren, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Overweeg ten eerste je doelmarkt. Wat zijn hun behoeften en wensen? Wat hebben ze al? Kijk ten tweede naar je concurrentie. Wat bieden zij aan? Hoe kun jij je onderscheiden? Ten derde, denk na over wat je al aanbiedt. Is er iets wat je kunt aanpassen of toevoegen om een nieuwe markt aan te spreken? Vergeet tenslotte niet de logistiek van het uitbreiden van je productlijn. Kun je huidige productieproces de extra producten aan? Heb je de nodige verpakking en verzend benodigdheden? Door al deze factoren in overweging te nemen kun je een plan ontwikkelen om je productaanbod te diversifiëren op een manier die zinvol is voor je bedrijf.

Zo zorg je voor (Coolblue) succes in jouw onderneming

Een groot deel van Coolblue’s succes is de focus op klantervaring. Het bedrijf doet meer dan dat om ervoor te zorgen dat zijn klanten tevreden zijn en biedt gratis levering, 24/7 klantenservice en zelfs een “Coolblue glimlach” bij elke aankoop. Dit streven naar klanttevredenheid heeft Coolblue geholpen zich te onderscheiden van zijn concurrenten en de groei te stimuleren. Wat kunnen we allemaal leren van Coolblue’s succes? Eerst en vooral is het belangrijk om de klant altijd op de eerste plaats te zetten. Ten tweede is het essentieel om je te onderscheiden van je concurrenten. Door een uitzonderlijk niveau van dienstverlening te bieden, is Coolblue in staat geweest klanten aan te trekken en te behouden, wat het bedrijf tot voortdurend succes heeft gemaakt!

Kunnen we je helpen om net zoals Coolblue een flinke groeicurve te creëren? Ons team van SAM Online Marketing is ervaren in verschillende digitale marketingdiensten. We zijn er trots op dat we je kunnen helpen met alles van SEO en SEA tot conversie optimalisatie en webdesign. En natuurlijk is linkbuilding een van onze sterkste kanten. Als je geïnteresseerd bent in een van onze diensten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We praten graag met je over je specifieke behoeften en kijken hoe we je kunnen helpen je online marketingdoelen te bereiken!

 

Inhoudsopgave