Geld verdienen met YouTube Marketing: Zo doe je dat!

Wil je starten met YouTube Marketing en geld verdienen met YouTube? In deze blog ontdek je hoe je je kanaal kunt optimaliseren, boeiende content kunt creëren en je publiek kunt laten groeien. Of je nu een beginner bent of je huidige inkomsten op het platform wilt verhogen, in deze gids laten we je zien hoe je het meeste uit YouTube haalt voor je bedrijf.

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

7 min
YouTube Marketing

Geld verdienen met YouTube in het kort:

 1. Zet je eigen kanaal op
 2. Maak boeiende content voor je doelgroep
 3. Zorg ervoor dat je consistent upload op je kanaal
 4. Optimaliseer je video’s voor YouTube SEO
 5. Blijf communiceren met je publiek met reacties
 6. Meld je aan voor het YouTube Partner Programma
 7. Adverteer op YouTube om je producten of diensten te promoten
 8. Blijf je prestaties analyseren en optimaliseren
YouTube Marketing

Wat is YouTube Marketing?

YouTube Marketing draait om het strategisch gebruik van YouTube om je merk te promoten, producten te verkopen of je diensten zichtbaar te maken voor je doelgroep. Je doet er met Youtube Marketing alles aan om geld te verdienen voor je bedrijf.

De cijfers die je moet kennen

Voordat we uitleggen hoe je geld verdient met YouTube Marketing, is het interessant om eens naar de cijfers van Youtube te kijken. De videodienst van Google zegt op hun website het volgende over de huidige statistieken:

 • YouTube heeft meer dan 1 miljard gebruikers
 • Er wordt elke dag honderden miljoenen uren aan video’s bekeken en miljarden weergaven gegenereerd op YouTube
 • Het aantal uur per maand dat mensen video’s bekijken op YouTube, stijgt elk jaar met 50%
 • Elke minuut wordt er 300 uur aan videomateriaal naar YouTube geüpload
 • Zo’n 60% van de weergaven is niet afkomstig uit het land van de videomaker
 • YouTube is gelokaliseerd in 75 landen en beschikbaar in 61 talen
 • De helft van de weergaven op YouTube vindt plaats op mobiele apparaten
 • YouTube opbrengsten vanaf mobiele apparaten stijgt meer dan 100% per jaar

Een hoop cijfers, maar het is wel handig om te weten. YouTube is een gigantisch platform. Zorg ervoor dat je effectief gebruik maakt van de kansen die het platform biedt!

8 stappen om geld te verdienen met YouTube

Nu je achtergrond informatie hebt over YouTube Marketing en de potentie die het heeft voor je bedrijf, gaan we kijken naar de stappen die je moet zetten om effectief geld te verdienen met YouTube. Hier zijn de belangrijkste stappen om succesvol te zijn op YouTube en je kanaal te laten groeien:

1. Zet je eigen kanaal op

Het begint allemaal met het opzetten van je eigen kanaal. Zorg ervoor dat je kanaal professioneel oogt en jouw merk goed vertegenwoordigt. Dit betekent dat je aantrekkelijke visuele elementen moet gebruiken, zoals een pakkende banner en een professionele profielfoto. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijke en informatieve kanaalbeschrijving te schrijven die vertelt wie je bent en wat kijkers kunnen verwachten. Vergeet niet om links naar je website en sociale media toe te voegen om je online aanwezigheid te versterken.

2. Maak boeiende content voor je doelgroep

Het is essentieel om boeiende content voor je doelgroep te maken. Denk aan video’s die waarde bieden zoals tutorials, reviews of behind-the-scenes beelden. Het creëren van content die aansluit bij de interesses en behoeften van je publiek zorgt ervoor dat ze terug blijven komen voor meer. Varieer je content om het fris en interessant te houden en zorg ervoor dat je video’s van hoge kwaliteit zijn wat betreft zowel beeld als geluid. Dit helpt om de aandacht van je kijkers vast te houden en je professionaliteit te tonen.

3. Zorg ervoor dat je consistent upload op je kanaal

Consistentie is key, dus zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe video’s uploadt op je kanaal. Dit houdt je publiek betrokken en je kanaal actief. Kies een uploadschema dat voor jou werkt en houd je eraan, of dit nu wekelijks, tweewekelijks of maandelijks is. Door consistent te uploaden, weten je kijkers wanneer ze nieuwe content van jou kunnen verwachten, wat ze aanmoedigt om terug te komen en zich te abonneren. Consistentie helpt ook om het algoritme van YouTube in jouw voordeel te laten werken. Een win-win dus!

4. Optimaliseer je video’s voor YouTube SEO

Als je wilt groeien op YouTube is het van belang dat je je video’s optimaliseert voor YouTube SEO. Het optimaliseren van je video’s voor YouTube SEO helpt je om beter gevonden te worden. Dit betekent het gebruik van relevante zoekwoorden in je titels, beschrijvingen en tags. Zorg ervoor dat je titels pakkend en beschrijvend zijn, je beschrijvingen informatief en rijk aan zoekwoorden en je tags nauwkeurig en specifiek. Overweeg ook om gesloten ondertiteling toe te voegen, omdat dit je video’s toegankelijker maakt en kan bijdragen aan betere zoekresultaten. Vergeet niet om aantrekkelijke thumbnails te maken die kijkers aansporen om op je video te klikken.

5. Blijf communiceren met je publiek met reacties

Interactie is cruciaal, dus blijf communiceren met je publiek door reacties te beantwoorden en gesprekken aan te gaan. Dit helpt niet alleen om een sterke community op te bouwen, maar laat je kijkers ook zien dat je hun mening en betrokkenheid waardeert. Neem de tijd om op vragen te antwoorden, bedankt mensen voor hun feedback en moedig discussie aan. Door actief te communiceren, creëer je een loyale groep volgers die zich meer verbonden voelt met jou en je kanaal, wat kan leiden tot hogere kijkcijfers en meer abonnees.

6. Meld je aan voor het YouTube Partner Programma

Zodra je kanaal groeit, kun je je aanmelden voor het YouTube Partner Programma om geld te verdienen met advertenties op je video’s. Het YouTube Partner Programma biedt verschillende manieren om inkomsten te genereren, zoals door middel van advertentie inkomsten, kanaal lidmaatschappen, merchandise, en Super Chat. Zorg ervoor dat je voldoet aan de vereisten voor deelname, zoals een minimaal aantal abonnees en kijktijd. Het programma biedt je de mogelijkheid om je passie om te zetten in een inkomstenbron en je kanaal verder te laten groeien.

7. Adverteer op YouTube om je producten of diensten te promoten

Je kunt ook adverteren op YouTube om je producten of diensten te promoten en zo een breder publiek te bereiken. YouTube advertenties kunnen zeer effectief zijn omdat ze je in staat stellen om je doelgroep gericht te benaderen op basis van demografische gegevens, interesses en kijkgedrag. Overweeg verschillende advertentieformaten, zoals in-stream advertenties, bumper advertenties of display advertenties, afhankelijk van je doelen en budget. Door te adverteren op YouTube, kun je je merkbekendheid vergroten, websiteverkeer verhogen en uiteindelijk je verkoop stimuleren.

8. Blijf je prestaties analyseren en optimaliseren

Vergeet als laatste niet om je prestaties te analyseren en te optimaliseren. YouTube biedt gedetailleerde statistieken waarmee je kunt zien welke video’s goed presteren, waar je kijkers vandaan komen en hoe lang ze blijven kijken. Ideaal voor YouTube Marketing dus! Deze gegevens zijn essentieel om te begrijpen wat werkt en wat niet, zodat je je contentstrategie kunt verfijnen. Let op metrics zoals kijktijd, klikfrequentie, en betrokkenheid om inzicht te krijgen in je publiek en hun voorkeuren. Gebruik deze informatie om je toekomstige video’s te verbeteren en je kanaal te laten groeien.

Hoeveel verdien je met YouTube?

Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen als het gaat om YouTube Marketing. Wat zijn nu echt de verdiensten van YouTube? Hoeveel geld je kunt verdienen met YouTube is behoorlijk breed en hangt af van verschillende factoren zoals kijkersaantallen, betrokkenheid en de niche waarin je actief bent.

Verdiensten per weergave

 • Verdiensten per weergave: Per individuele weergave ligt de verdienste doorgaans tussen de €0,003 en €0,004. Dat lijkt misschien niet veel, maar dit kan snel oplopen als je video’s viraal gaan.
 • Verdiensten per 1.000 weergaven: Gemiddeld verdienen YouTubers tussen de €0,25 en €4 per 1.000 weergaven, afhankelijk van de advertentie-inkomsten en hoe betrokken de kijkers zijn.
 • Verdiensten per 1.000.000 weergaven: Bij 1.000.000 views kan een video tussen de
  €2.000 en €4.000 (of meer) opleveren, afhankelijk van je CPM en hoe betrokken je publiek is
 • Verdiensten per 100.000 abonnees: Heb je 100.000 abonnees en bied je consistente en boeiende content, dan kun je een aanzienlijke maandelijkse inkomstenstroom verwachten. Vaak tussen de €500 en €5.000 per maand, afhankelijk van je kijkcijfers en CPM (kosten per duizend weergaven).

Niche-specifieke inzichten

Een interessante insider tip is dat YouTubers in niches zoals technologie, financiën en gezondheidszorg vaak hogere CPM’s hebben vanwege de waardevolle doelgroepen die ze aantrekken. Als je veel geld wil verdienen met YouTube kan het dus in je voordeel werken om video’s te maken in een van deze niches.

Extra inkomstenbronnen

Bovendien kunnen je inkomsten aanzienlijk worden verhoogd door sponsordeals, affiliate marketing en merchandise verkopen. Dit wordt vaak niet in de basisberekeningen meegenomen, maar een grote impact kan hebben op je totale verdiensten.

Manieren om geld te verdienen op YouTube

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen op YouTube. Het gaat niet alleen om advertentie inkomsten; er zijn diverse andere bronnen die je kunt benutten om je inkomsten te verhogen. Hier zijn enkele van de meest effectieve methoden: advertenties, sponsordeals, affiliate marketing, merchandise verkopen, en Super Chat.

Advertenties

Advertenties zijn waarschijnlijk de bekendste manier om geld te verdienen op YouTube. Door je aan te melden voor het YouTube Partner Programma, kun je geld verdienen met advertenties die worden weergegeven op je video’s. Hoe meer views je video’s krijgen, hoe hoger je advertentie-inkomsten.

Sponsordeals

Sponsordeals kunnen een aanzienlijke bron van inkomsten zijn. Bedrijven betalen je om hun producten of diensten te promoten in je video’s. Dit kan variëren van een simpele vermelding tot een uitgebreide productreview. Zorg ervoor dat je alleen samenwerkt met merken die passen bij je kanaal en je publiek.

Affiliate marketing

Een belangrijk onderdeel van YouTube Marketing dat vaak over het hoofd gezien wordt!

Affiliate marketing houdt in dat je producten van andere bedrijven promoot en een commissie verdient voor elke verkoop die via jouw unieke link plaatsvindt. Dit kan een effectieve manier zijn om extra inkomsten te genereren, vooral als je producten aanbeveelt die je publiek nuttig of interessant vindt.

Merchandise verkopen

Veel YouTubers verkopen merchandise, zoals t-shirts, hoodies, en andere artikelen met hun merk of logo erop. Dit is niet alleen een manier om extra geld te verdienen, maar helpt ook om je merk te versterken en je community te betrekken.

Super chat

Super Chat is een functie waarmee kijkers tijdens livestreams betalingen kunnen doen om hun berichten prominent weer te geven. Dit kan een leuke manier zijn om tijdens live-uitzendingen extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd meer interactie met je publiek te hebben.

Handige tips voordat je start

Voordat je begint met YouTube Marketing om geld te verdienen, zijn er enkele handige tips die je in gedachten moet houden. Deze tips helpen je om een solide basis te leggen voor succes op YouTube:

 1. Kies een niche: Zorg ervoor dat je een duidelijke niche kiest waar je gepassioneerd over bent en die voldoende potentie heeft om een publiek aan te trekken.
 2. Investeer in apparatuur: Investeer in goede apparatuur voor video- en geluidskwaliteit; dit maakt een groot verschil in hoe professioneel je kanaal overkomt.
 3. Leer videobewerking: Leer de basisprincipes van videobewerking om je content aantrekkelijker te maken.
 4. Onderzoek je Doelgroep: Doe grondig onderzoek naar je doelgroep en wat hen interesseert, zodat je content kunt maken die hen aanspreekt.
 5. Plan Consistentie: Zorg voor een consistent uploadschema; regelmatig nieuwe video’s plaatsen helpt om kijkers betrokken te houden.
 6. Verdiep je in YouTube SEO: Leer de basisprincipes van YouTube SEO om ervoor te zorgen dat je video’s gevonden worden door het juiste publiek.

Handige tools om het meeste uit YouTube Marketing te halen

Om het meeste uit YouTube Marketing te halen, zijn er een aantal handige tools die je zeker moet overwegen. Allereerst is TubeBuddy een geweldige hulp om je video’s te optimaliseren en je kanaal te laten groeien met zijn uitgebreide SEO-functies en analytics. Ook VidIQ biedt vergelijkbare voordelen, waaronder inzichten in concurrerende video’s en zoekwoordonderzoek. Voor videobewerking kan je niet zonder Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro, beide krachtige tools om je content professioneel te maken. Canva is ideaal voor het ontwerpen van aantrekkelijke thumbnails en channel art. En vergeet niet YouTube Analytics zelf, waar je diepgaande gegevens kunt vinden over je kijkers en hun kijkgedrag. Met deze tools ben je goed uitgerust om je YouTube-kanaal naar een hoger niveau te tillen en het maximale uit je inspanningen te halen.

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?