Concurrentieanalyse

Een goede concurrentieanalyse opstellen doe je zo!

Een goede concurrentieanalyse is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven om hun strategieën te verbeteren en hun concurrentievermogen te vergroten. Het stelt hen in staat om de huidige trends in de markt te begrijpen, nieuwe kansen te identificeren en de klanttevredenheid te verbeteren.

Ontdek jouw website scan
Doe de GRATIS website scan t.w.v. €399,-

Door een concurrentieanalyse uit te voeren, kunnen bedrijven hun eigen producten, prijzen, distributiekanalen en marketingstrategieën vergelijken met die van hun directe of indirecte concurrenten. Dit geeft hen een duidelijk beeld van de sterke en zwakke punten van hun concurrenten en helpt hen om hun eigen strategieën te ontwikkelen.

In dit artikel zullen we bespreken wat een concurrentie onderzoek is en waarom het belangrijk is voor bedrijven. We zullen ook het proces van het uitvoeren van een concurrentieanalyse stap voor stap bespreken, inclusief het onderzoeken van de producten van de concurrentie, de marketingstrategieën, distributiekanalen, klantbeleving en financiële prestaties. Door dit proces te volgen, zullen bedrijven in staat zijn om hun concurrentievoordeel te behouden en op de hoogte te blijven van veranderingen in de markt.

Daarnaast zullen we ook enkele tips en trucs delen over hoe bedrijven hun concurrentieanalyse kunnen verbeteren en hoe ze de resultaten kunnen gebruiken om hun eigen strategieën te verbeteren. Door dit artikel te lezen, zul je een duidelijk begrip krijgen van hoe je een goede concurrentieanalyse kunt uitvoeren en hoe je deze kunt gebruiken om een succesvol bedrijf te runnen.

Ontdek hoe jij succes behaalt met SEO

SEO
Meer organische bezoekers

Wat is een concurrentieanalyse?

Een concurrentieanalyse is een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven en omvat het analyseren van de directe en indirecte concurrentie in de markt. Het gaat hierbij om het identificeren van de sterke en zwakke punten van de directe of indirecte concurrenten, het in kaart brengen van de markttrends, het meten van de klanttevredenheid, het analyseren van de prijzen en de distributiekanalen. Door een concurrentie onderzoek uit te voeren, kan een bedrijf kansen voor groei identificeren en bedreigingen vermijden. Bovendien kan het bedrijf met behulp van de informatie die is verkregen uit de analyse de eigen producten en diensten verbeteren en optimaliseren.

Het proces van een concurrentieanalyse is tijdrovend en vereist aanzienlijke inspanning, maar is essentieel voor het succes van het bedrijf. Door te begrijpen wat de directe en indirecte concurrentie doet en hoe ze werken, kan een bedrijf zich beter voorbereiden op veranderingen in de markt en de concurrentie voorblijven. Het kan ook helpen bij het identificeren van nieuwe markten en kansen voor het bedrijf, of het nu gaat om nieuwe producten of diensten, of nieuwe markten om te betreden.

Een concurrentie onderzoek begint met het identificeren van de belangrijkste concurrenten in de markt. Dit kan worden gedaan door middel van marktonderzoek, het raadplegen van branche-experts of het analyseren van openbaar beschikbare gegevens. Vervolgens worden de concurrenten geanalyseerd op basis van verschillende factoren, waaronder hun sterke en zwakke punten, de markttrends, de klanttevredenheid, de prijzen en de distributiekanalen.

Een van de belangrijkste aspecten van een concurrentieanalyse is het beoordelen van de sterke en zwakke punten van de directe en indirecte concurrenten.

Door te begrijpen wat de concurrentie goed doet en waar ze moeite mee hebben, kan een bedrijf hun eigen producten en diensten optimaliseren en zich onderscheiden van de concurrentie. Dit kan een bedrijf helpen om zich te concentreren op hun eigen sterke punten en om te identificeren waar er kansen liggen om te groeien.

Een andere belangrijke factor bij het uitvoeren van een concurrentieanalyse is het identificeren van de markttrends. Door de trends in de markt te begrijpen, kan een bedrijf inspelen op veranderingen in de markt en de concurrentie voorblijven. Het kan ook helpen bij het identificeren van nieuwe markten en kansen voor het bedrijf, of het nu gaat om nieuwe producten of diensten, of nieuwe markten om te betreden.

Klanttevredenheid is ook een belangrijke factor bij het uitvoeren van een concurrentie onderzoek. Door de klanttevredenheid van de concurrentie te meten, kan een bedrijf de eigen klanttevredenheid beoordelen en kansen identificeren om de klantervaring te verbeteren. Dit kan helpen bij het behouden van bestaande klanten en het aantrekken van nieuwe klanten.

Ten slotte is het analyseren van de prijzen en distributiekanalen van de concurrentie ook een belangrijk onderdeel van een concurrentieanalyse. Door inzicht te krijgen in hoe de concurrentie prijzen bepaalt en producten en diensten distribueert, kan een bedrijf de eigen prijzen en distributiekanalen optimaliseren en zo concurrerend blijven.

Een concurrentieanalyse is een essentieel onderdeel van het bedrijfsleven en kan helpen bij het identificeren van kansen voor groei en bedreigingen om te vermijden. Het kan een bedrijf helpen om zich te differentiëren van de concurrentie en om zich voor te bereiden op veranderingen in de markt. Hoewel het uitvoeren van een concurrentieanalyse tijdrovend kan zijn, is het de moeite waard voor het succes van het bedrijf op lange termijn.

Een greep uit onze kennisbank

Wat is seo?

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization.

Hoe werkt Google Ads?

Wil je beginnen met SEA, als bijvoorbeeld aanvulling op jouw SEO

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is gratis software van Google waarmee je uitgebreide…

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie is één van de belangrijkste tactieken binnen…

Wat is online marketing?

Bij online marketing kies je ervoor om jouw product of dienst te promoten via het…

Wat is de customer journey?

Een customer journey is in het Nederlands een klantreis. Het is de reis de klant..

Linkbuilding Specialist Mimas

Wat heb je aan het doen van een concurrentie onderzoek?

Een concurrentie onderzoek is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie en kan helpen bij het bepalen van de koers van een bedrijf. Het uitvoeren van een concurrentieanalyse geeft een bedrijf inzicht in de sterke en zwakke punten van de directe en indirecte concurrentie en kan helpen bij het identificeren van kansen en bedreigingen in de markt.

Een belangrijk voordeel van een concurrentie onderzoek is dat het bedrijven in staat stelt om hun eigen prestaties te vergelijken met die van de concurrentie. Door de prestaties van concurrenten te analyseren, kunnen bedrijven hun eigen sterke en zwakke punten identificeren en hun strategieën aanpassen om hun concurrentiepositie te verbeteren.

Een concurrentieanalyse kan ook van onschatbare waarde zijn bij het identificeren van kansen in de markt. Door de activiteiten van concurrenten te analyseren, kunnen bedrijven nieuwe markten en klantgroepen identificeren die ze anders misschien over het hoofd hadden gezien. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten die beter aansluiten bij de behoeften van de klant.

Een ander belangrijk aspect van een concurrentieanalyse is dat het bedrijven kan helpen bij het identificeren van bedreigingen in de markt. Door de activiteiten van concurrenten te volgen, kunnen bedrijven bijvoorbeeld veranderingen in de markt of nieuwe technologieën identificeren die een bedreiging vormen voor hun positie in de markt. Dit stelt bedrijven in staat om proactief te reageren op deze bedreigingen en hun strategieën aan te passen om hun concurrentiepositie te behouden.

Tot slot kan een concurrentieanalyse helpen bij het ontwikkelen van effectieve marketing- en communicatiestrategieën. Door deze strategieën van concurrenten te analyseren, kunnen bedrijven beter begrijpen hoe ze zich kunnen onderscheiden van de directe en indirecte concurrentie en hun merk effectiever kunnen positioneren in de markt.

In het kort kan een concurrentie onderzoek bedrijven helpen bij het verbeteren van hun concurrentiepositie, het identificeren van nieuwe kansen in de markt, het identificeren van bedreigingen voor hun positie in de markt en het ontwikkelen van effectieve marketing- en communicatiestrategieën. Het is dan ook essentieel dat bedrijven regelmatig een concurrentieanalyse uitvoeren om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de markt en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Wat maakt ons uniek?

Waarom jij met SAM wél wint

We zetten de extra stap

Waar andere marketeers het houden bij tools, denken wij verder dan dat om resultaten voor jou te halen.

Super resultaat gericht!

Door onze holistische aanpak behalen wij consistent resultaten voor al onze klanten!

Alle online expertise in-house

Vanuit jouw budget maken we een strategisch plan
met de kortste weg naar resultaat

Groeien als jij groeit, Floris We zetten de extra stap, Jake We gaan door tot het resultaat gehaald is, Ali

Hoe stel je zelf een concurrentieanalyse op?

Een concurrentieanalyse is een essentieel onderdeel van elke bedrijfsstrategie en het helpt bedrijven om hun concurrentievoordeel te bepalen en te handhaven. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een effectieve concurrentieanalyse uit te voeren:

Identificeer je belangrijkste directe en indirecte concurrentie

Voordat je begint met je analyse, moet je een lijst maken van de belangrijkste direct en ook indirecte concurrenten van je bedrijf. Dit kunnen bedrijven zijn die vergelijkbare producten of diensten aanbieden, zich richten op dezelfde doelgroep of actief zijn in dezelfde geografische regio.

Analyseer de markt

Nadat je jouw directe en indirecte concurrenten hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om de markt waarin je opereert te analyseren. Kijk naar de marktgrootte, groeitrends, seizoensinvloeden en eventuele regelgeving die van invloed kunnen zijn op je bedrijf en je directe en indirecte concurrentie.

Analyseer de producten en diensten van je concurrenten

Evalueer de producten en diensten van je directe en indirecte concurrenten om te begrijpen hoe zij zich onderscheiden van je eigen bedrijf. Bekijk hun prijzen, kwaliteit, functies, voordelen en nadelen ten opzichte van je eigen aanbod.

Analyseer de marketingstrategieën van je concurrenten

Bekijk de marketingstrategieën van je concurrenten om te begrijpen hoe zij hun producten of diensten op de markt brengen en hun doelgroep bereiken. Kijk naar hun advertenties, sociale media-activiteiten, evenementen en promoties.

Analyseer de distributiekanalen van je concurrenten

Onderzoek de distributiekanalen die je directe en indirecte concurrenten gebruiken om hun producten of diensten te verkopen. Kijk naar hun online aanwezigheid, fysieke winkels en eventuele andere verkoopkanalen.

Analyseer de klantervaring van je directe en indirecte concurrenten

Bekijk de klantervaring van je concurrenten om te begrijpen hoe zij klanttevredenheid bevorderen. Kijk naar hun klantenservice, retourbeleid, garanties en reviews van klanten.

Analyseer de financiële prestaties van je directe en indirecte concullega’s

Evalueer de financiële prestaties van je directe en indirecte concullega’s om te begrijpen hoe zij hun bedrijf runnen en hoe gezond hun bedrijf is. Kijk naar hun omzet, winstmarges, schulden, investeringen en eventuele andere financiële gegevens.

Door deze stappen te volgen, kun je een grondige concurrentieanalyse uitvoeren die je helpt om je concurrentievoordeel te bepalen en te handhaven. Het is belangrijk om deze analyse regelmatig uit te voeren om op de hoogte te blijven van veranderingen in de markt en de prestaties van je concurrenten.

Ontdek jouw website score

Doe de GRATIS website scan

Binnen 24 uur weet jij hoe je ervoor staat!

 • Is jouw website Google-proof?
 • Welke kansen laat je liggen?
 • Wanneer kun je groei verwachten?
Online Marketing Strateeg Sasha

Directeur en marketing strateeg

Hoe zet je de resultaten van een concurrentieanalyse om in actiepunten?

Een concurrentieanalyse kan waardevol zijn voor het identificeren van kansen en bedreigingen in de markt. Het is echter essentieel om de bevindingen om te zetten in concrete actiepunten om echt voordeel te halen uit de analyse. Hier zijn enkele stappen om de resultaten van een concurrentieanalyse om te zetten in actiepunten:

 • Identificeer belangrijke bevindingen; ga door de bevindingen van de concurrentie onderzoek en identificeer de belangrijkste punten. Dit kunnen bijvoorbeeld zwakke punten van concurrenten zijn waar je op kunt inspelen, of nieuwe kansen die je ontdekt hebt.
 • Prioriteer acties; prioriteer de acties op basis van hun belangrijkheid en haalbaarheid. Focus op acties die een groot impact kunnen hebben op jouw bedrijf en die je daadwerkelijk kunt uitvoeren.
 • Definieer de acties; definieer de acties die je wilt ondernemen, zodat ze duidelijk en meetbaar zijn. Geef aan wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de acties en wanneer ze moeten worden voltooid.
 • Maak een plan; zet een plan uit voor het uitvoeren van de acties. Bepaal de middelen die nodig zijn om de acties uit te voeren, bijvoorbeeld budget, tijd en menskracht. Zorg ervoor dat het plan realistisch en haalbaar is.
 • Monitor en evalueer: Monitor en evalueer de voortgang van de acties. Bepaal regelmatig of de acties de gewenste resultaten opleveren en pas het plan aan indien nodig.

Het is belangrijk om te onthouden dat het omzetten van de resultaten van een concurrentieanalyse in actiepunten een doorlopend proces is. Zorg ervoor dat je regelmatig de directe en indirecte concurrentie blijft analyseren om nieuwe kansen en bedreigingen te identificeren en je actieplan aan te passen. Door het omzetten van de resultaten van een concurrentieanalyse in actiepunten kun je je bedrijf beter positioneren in de markt en een concurrentievoordeel behalen.

Wat andere ondernemers zeggen…

5/5

Tolga Cav

#SEO #website

Professionele Team die hart heeft voor jou zaak en er voor zorgt dat jij moet goed gevoel je werk kan doen!

5/5

Brahim Vlogs

#SEO #website

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben, alle afspraken zijn tot nu nagekomen. Wat ik zeer belangrijk vindt is dat als er een verandering plaats moet vinden dat het snel gedaan wordt, en dat is hier zeer zeker het geval!

5/5

Van Vleuten Marketing

#SEO

Wij hebben een hele prettige samenwerking met SAM Online Marketing. De werkwijze en communicatie is altijd helder. Beide partijen weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Dit is zeker een aanrader.

Online Marketing Experts

Expertise nodig voor jouw online marketing?

Onze specialisten geven je advies op maat waarmee jij boven jouw concurrenten uit stijgt!

Wat zijn de belangrijkste valkuilen bij het maken van een concurrentieanalyse?

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is cruciaal voor elk bedrijf dat wil groeien en concurreren in de markt. Het biedt inzicht in de sterke en zwakke punten van jouw concurrenten en kan helpen bij het identificeren van kansen voor jouw eigen bedrijf. Echter zijn er een aantal valkuilen die vaak over het hoofd worden gezien door bedrijven die een concurrentie onderzoek uitvoeren.

 1. Een van de grootste valkuilen is het beperken van de analyse tot alleen de directe concurrenten. Het is belangrijk om ook te kijken naar indirecte concurrenten, nieuwe toetreders en substituten. Daarnaast kan het beperken van de analyse tot alleen publieke informatie resulteren in het missen van belangrijke inzichten. Het is daarom belangrijk om ook gebruik te maken van interviews, enquêtes en andere methoden om meer diepgaande informatie te verzamelen.
 2. Een andere valkuil is het vertrouwen op kwantitatieve gegevens zonder de context te begrijpen. Bijvoorbeeld, het vergelijken van een hogere omzet van een concurrent kan in eerste instantie indrukwekkend lijken, maar zonder de achtergrondinformatie te kennen kan het nutteloos zijn. Het is belangrijk om de gegevens te interpreteren in de juiste context om een nauwkeurige analyse te kunnen maken.
 3. Een derde valkuil is het negeren van veranderingen in de markt en de industrie. Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat de omgeving voortdurend verandert. Daarom is het belangrijk om de analyse regelmatig te herzien en bij te werken om nieuwe trends en concurrenten op te nemen.
 4. Het missen van de actiegerichte stappen die uit de analyse kunnen voortvloeien is een veel voorkomende valkuil. Het uitvoeren van een concurrentieanalyse zonder vervolgstappen kan resulteren in een nutteloze oefening. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de actiegerichte stappen die uit de analyse voortkomen en deze implementeren om de concurrentievoordelen te behalen.

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is van groot belang voor bedrijven die willen groeien en concurreren in de markt. Echter kan het vermijden van de bovengenoemde valkuilen de effectiviteit van de analyse en de kansen op succes vergroten!