Leestijd: 5 min

Content is King: geen content, geen contant

Alle internet marketeers roepen het. Alle SEO specialisten roepen het. Bill Gates riep het. Ik roep het nog maar een keer: Content is King! Alles wat je over zoekmachine optimalisatie zult lezen, alle tips die je toepast om de techniek op orde te hebben, alle marketing strategieën die je gebruikt om hoog in de zoekmachines te belanden kunnen rechtstreeks de prullenbak in als je content waardeloos is. Maar hoe creëer je dan goede waardevolle content? Schrijf je voor de zoekmachines? Of schrijf je voor het publiek? En wat als je nou zelf helemaal geen ‘gouden pennetje’ hebt? En voor de absolute noobs onder ons: Wat is in vredesnaam content?!

Dit is de eerste blog over content marketing van SAM Online Marketing.

Wat verstaan we onder content?content is king

Om maar meteen te beginnen met mijn laatste vraag: Wat is dat nou inderdaad, content? Wanneer we het woord content vertalen is het eigenlijk heel simpel: inhoud. In ons geval inhoud van een webpagina. Hier verstaan we geschreven tekst onder, maar bijvoorbeeld ook foto’s, filmpjes en audiobestanden. Voeg hier de reacties, statusupdates en tweets aan toe en je hebt een idee wat we onder content verstaan. Maar is dan elke vorm van content ook waardevolle inhoud?

De waarde van je content is de inhoud die jij je lezer aanbiedt

De waarde van je content is de inhoud die jij je lezer aanbiedt. Eigenlijk kun je na deze zin gelezen te hebben stoppen met dit artikel, want dit is de belangrijkste zin in het gehele artikel die eigenlijk de hele boel samenvat. Hoe waardevoller de informatie is die je aanbiedt aan jouw doelgroep, hoe meer die betreffende informatie gedeeld zal worden via de verschillende Social Media kanalen (Google en consorten hechten hier steeds meer en meer waarde aan) en hoe eerder bezoekers uit die desbetreffende doelgroep weer je website bezoeken wanneer zij een reminder krijgen van het bestaan van je website (bijvoorbeeld door je wekelijkse nieuwsbrief).

Content is KingIk benoem hier waardevolle informatie, maar uiteraard kan hier ook leuke, grappige, spannende, ontroerende, etc. informatie staan. Kijk maar naar een site als Dumpert; het is nou niet zo dat op dit stukje internet de meest waardevolle informatie wordt aangeboden, maar voor velen wel leuke en grappige inhoud die hun op dagelijkse basis teruglokt naar de website.

De oplettende lezer zal nu opgemerkt hebben dat de titel van dit artikel feitelijk foutief is; de content is niet de king, de bezoeker is de eigenlijke king.

En dat klopt.

De bezoeker bepaalt wat voor hem waardevolle informatie is. Het is aan jou om de koning op zijn wenken te bedienen en hem aan te bieden aan datgene waar hij op dat moment behoefte aan heeft.

Content is king(Be)dien je king met waardevolle content

Nu we weten dat content eigenlijk een middel is om in de informatiebehoefte van je bezoeker te voorzien moeten we het ook anders benaderen. Een valkuil waar nog steeds veel bedrijven, website-eigenaren, copywriters en tal van andere online-entrepreneurs invallen is dat zij schrijven voor zichzelf. Of voor de zoekmachines.

Als we gaan kijken naar de ontwikkeling van de zoekmachines zien we dat ze steeds slimmer worden. De SEO technieken die voorheen werkten werken niet meer vandaag de dag. Google en consorten beginnen steeds meer door te krijgen of jij voor hun je teksten schrijft, of dat je echt waarde de wereld in wilt slingeren. Uiteraard gaat dit laatste steeds meer beloond worden en dit eerste steeds meer afgestraft worden. Google (en de rest) wil waardevolle content op het internet, niet de rommel waarmee het internet dagelijks wordt overstroomd. Schrijven voor je bezoeker loont. Op meerdere fronten.

Heeft het dan helemaal geen zin meer om je teksten goed in te richten voor de zoekmachines?

Tot op zekere hoogte zeker wel. Je teksten SEO technisch optimaliseren werkt momenteel nog steeds. Ze worden nog steeds makkelijker gevonden door Google. Dus het loont zeker wel om bijvoorbeeld de WordPress plugin van Joost de Valk te installeren en hiermee aan de slag te gaan (hierover in een volgend artikel meer).

Als je maar altijd in je achterhoofd houdt dat inhoud belangrijker is dan de vorm. Content in de juiste context is king!

Leuk, maar ik heb 0,0% schrijftalent

Iedereen kan een stukje tikken, maar niet iedereen kan ‘schrijven’. Fair enough. Er zijn wel een aantal sneaky-onder-de-radar-technieken om toch aan je content te komen. Je kunt bijvoorbeeld Engelstalige websites opzoeken en de voor jou interessante tekst door Google Translate halen en er je eigen draai aan geven.

Content is kingJe begrijpt dat dit niet mijn voorkeur is. Wees origineel, copycats zijn er al genoeg. Zoals je hebt kunnen lezen staat content niet alleen voor het geschreven woord; je kunt zelf ook informatieve filmpjes opnemen over jouw vakgebied (zeer onderscheidend, de trend voor content brengen in 2014), een fotoverslag maken aangevuld met stukjes geschreven tekst (een plaatje zegt vaak meer dan 1000 woorden) of bijvoorbeeld een mp3 bestand opnemen met waardevolle informatie voor je bezoeker.

Meer wegen die naar Rome leiden, maar uiteindelijk hetzelfde doel hebben: waardevolle informatie overbrengen naar jouw doelgroep zodat de bezoeker terugkomt naar jou.

Toch zijn er wel manieren om aantrekkelijke artikelen te leren schrijven. Een vaak toegepaste techniek om interessante stukken te schrijven is het toepassen van de AIDA formule. Hierover volgt zeer binnenkort een artikel, dus als je graag het geschreven woord beter wilt beheersen moet je SAM Online Marketing & Webdesign goed in de gaten blijven houden.

Dit doe je door je rechtsboven in beeld of hieronder de social media buttons aan te klikken. Jij bent dan de eerste die het hoort wanneer er weer een waardevolle blogpost gepost wordt. Doe er je voordeel mee, klik maar. Vind ik leuk!

Hulp nodig?

Je eigen bedrijf alleen naar een hoger niveau tillen, kan lastig zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet en neem contact met op!

Anderen bekeken ook

Leestijd: 7 min

Wat we allemaal kunnen leren van de groei van Coolblue? Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon, een nieuwe koptelefoon of een nieuwe spelcomputer, bij Coolblue kun je terecht. Je vindt er ook een grote selectie keukenapparatuur,...

Leestijd: 5 min

Een eigen webshop in 2023 starten. Waar begin je? Denk je erover om je eigen webshop te beginnen? Of je nu fysieke goederen, digitale producten of een combinatie van beide wilt verkopen, er is nog nooit een beter moment geweest...

Leestijd: 7 min

Succesvol adverteren op Instagram: Handleiding Voor bedrijven kan Instagram een krachtig middel zijn om nieuwe en huidige klanten te bereiken. Zo zijn er meer dan 200 miljoen Instagram-gebruikers die elke dag minstens één bedrijfsprofiel bekijken. Maar hoe kun je ervoor...

Leestijd: 7 min

Een goed werkend e-commerce platform is cruciaal voor bedrijven die willen slagen in het digitale tijdperk. Klanten verwachten tegenwoordig dat ze goederen en diensten online kunnen kopen, en een bedrijf dat niet aan deze vraag kan voldoen zal snel achterop raken.