Google Core Update november 2023 – Wat moet je weten?

9 november 2023

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

We zitten midden in de Google Core Update van november 2023 die vorige week donderdag live is gegaan. Zoals gewoonlijk zal het binnen twee weken uitgerold zijn. Dit is de vierde grote update van het jaar en komt zelfs niet eens een maand na de vorige grote update. Wel verzekeren ze dat het betrekking heeft op een ander kernsysteem dan de vorige. Wat staat ons te wachten en wat moet je weten?

Wat kun je verwachten van de Google Core Update in november 2023?

De Google Core Update in november 2023 is zoals gezegd een van de grotere dit jaar. Dit betekent dat je de invloed hiervan hoogstwaarschijnlijk wel gaat merken in de prestaties van je websites. Het is slim om in de gaten te houden wat de posities doen de komende tijd. Niet alleen omdat de update uit oktober nu in volle gang is, maar ook omdat die van november erbovenop komt.

Google geeft deze periodieke updates, omdat ze constant de gebruikers van hun zoekmachine de beste dienst willen verlenen. Het algoritme verfijnen ze steeds verder opdat het de gebruikers beter van dienst is. Websites die gehoor geven aan de richtlijnen van bezoekersvriendelijkheid zie je vaak stijgen in de posities, terwijl websites die deze richtlijnen verwaarlozen langzaam naar beneden zakken. Daarom is het goed om altijd even te checken wat er is veranderd. Mocht je er zelf niet uitkomen, schakel je een SEO scan in.

Wat is het verschil tussen een ranking system en een update?

In het nieuwsartikel over de Google Core Update in november 2023 leggen ze ook nog in het kort uit wat het verschil is tussen een ranking system en een update. Een ranking system is wat Google gebruikt om voor jou de juiste zoekresultaten uit te zoeken. Een update is een verbetering op een van deze ranking systemen.

De Google reviews update is hier

Deze week is de update voor het Google reviews systeem live gegaan. Ze willen hiermee de reviews op de websites beter kunnen beoordelen of ze de bezoekers helpen of niet. Dit is tevens ook de laatste keer dat ze aankondigen dat het reviews systeem geüpdatet wordt. Vanaf nu zal dit systeem regelmatig onder de loep genomen worden en zullen alle verbeteringen niet elke keer gecommuniceerd worden.

Het Google reviews systeem checkt je website op content over reviews. Dit kan gaan over van alles: jassen, auto’s, de service van een kapper, maar ook films of muziek. Je kunt iets aanraden, een lijst maken of een vergelijking doen. Dit is met name bedoeld om de conversie te verhogen. Vraag advies aan bij onze conversie optimalisatie specialist om te zien hoe je dit verhoogt. Structured data helpt de crawlers om beter te achterhalen waar je review over gaat, maar ze zijn niet afhankelijk ervan. Waar het Google reviews systeem niet op checkt zijn de reviews van derde partijen in het reviews segment op je pagina.

Waarom zo laat in het jaar nog een core update?

In maart kwam de eerste grote core update. Toen was het een tijdje stil en kwam er in augustus nog een. Met de laatste van oktober zou je verwachten dat het misschien laat in het jaar is om nog een grote update uit te rollen.

Dat beseffen ze bij Google zelf ook en daarom hebben ze hier toelichting op gegeven. Bij hen gaat de voorkeur inderdaad ernaar uit om tegen het eind van het jaar de rust te behouden. Echter wanneer een core update al maanden voorbereid is en op het punt staat gelanceerd te worden dan wachten ze er niet mee, omdat ze dan toch de meerwaarde zien in het verbeteren van de zoekbeleving van de gebruikers.

Inhoudsopgave