Meer dan 700 succesvolle klanten
  • Mobile check 1Geen gouden bergen
  • Mobile check 2Concrete doelstellingen
  • Mobile check 3Vlot contact
  • Mobile check 4Afspraak = afspraak
facebook instagram linkedIn
Samen vooruit, samen winnen
Wat is structured data?

Wat is structured data?

Structured data betekent het op een gestructureerde wijze toevoegen van bepaalde elementen aan de HTML-code van een pagina. Het doel hiervan is dat de crawlers van zoekmachines beter begrijpen wat er op de pagina van de website staat. Structured data wordt ook wel markup of schema markup genoemd. Het kan op verschillende manieren worden toegevoegd zoals met de hulp van JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data), Microdata of RDFa.

Voorbeelden structured data

Er zijn vele soorten structured data die je kunt toevoegen aan een webpagina. Onderstaand een aantal voorbeelden aan welke HTML-onderdelen je structured data kan toevoegen.

  • Kruimelpad (Breadcrumbs)
  • Product (Naam, omschrijving, prijs en voorraad)
  • Reviews
  • Video (Titel, omschrijving, lengte en afbeelding)
  • Adres (Adres, telefoonnummer, website en openingstijden)
  • Persoon (Naam, geslacht, leeftijd, geboortedatum en woonplaats)

Door het toevoegen van structured data kun je het voor crawlers eenvoudiger maken waar bijvoorbeeld de breadcrumbs op je website staan, waar de reviews van je bedrijf of product staan of als er een video is geplaatst. Dit helpt allemaal mee met de zoekmachine optimalisatie en de zichtbaarheid in zoekmachines. Bovendien is de kans op de vertoning van rich snippets ook hoger. Eigenlijk is ieder stukje HTML-code op een website wel te optimaliseren door middel van het toevoegen van structured data. Maar dit is niet altijd verstandig, hoe meer code er op een pagina staat, hoe langer het laden duurt. Maak dus verstandige keuzes bij het toevoegen markups.

Schema.org voor structured data

Het is belangrijk om de structured data op een bepaalde manier te implementeren zodat het goed begrepen wordt door de crawlers. De bekendste manier is via schema.org. Op deze pagina staat duidelijk welke data toegevoegd kan worden en wat de regels hiervoor zijn. Bovendien laten ze ook voorbeelden zien hoe je de data kan implementeren met de hulp van JSON-LD, Microdata en RDFa. De meest makkelijke van deze drie is Microdata. Dit kan eenvoudig aan bestaande HTML-code worden toegevoegd zonder dat er aan de broncode wordt geknoeid. Heb je geen toegang tot de broncode van de website? Dan is JSON-LD de beste optie als je wel code kan toevoegen in het <head> gedeelte van een pagina.

Het toevoegen van structured data is vrij ingewikkeld, zeker als je van alle mogelijkheden gebruik wilt maken. Wil je hulp hierbij of bij SEO in het algemeen? Neem dan contact met ons op! Wij zorgen ervoor dat jouw website of webshop optimaal gebruik maakt van structured data.