Voorbeelden structured data
Er zijn vele soorten structured data die je kunt toevoegen aan een webpagina. Onderstaand een aantal voorbeelden aan welke HTML-onderdelen je structured data kan toevoegen.
- Kruimelpad (Breadcrumbs)
- Product (Naam, omschrijving, prijs en voorraad.
- Reviews
- Video (Titel, omschrijving, lengte en afbeelding)
- Adres (Adres, telefoonnummer, website en openingstijden)
- Persoon (Naam, geslacht, leeftijd, geboortedatum en woonplaats)
Verschillen tussen Microdata, RDFa en JSON-LD
De structured data-taal van Google is JSON-LD, wat staat voor JavaScript Object Notation for Linked Data. Dit wordt als een op zichzelf staand script ingeladen en wordt daarna ingevoerd in de head of de body van de broncode van een website.
Bij Microdata en RDFa werkt dit anders, hierbij moet de code namelijk direct binnen de bestaande HTML-elementen worden geïmplementeerd.
Waarom Structured data invoegen?
Door het toevoegen van structured data kun je het voor crawlers eenvoudiger maken waar bijvoorbeeld de breadcrumbs op je website staan, waar de reviews van je bedrijf of product staan of als er een video is geplaatst. Dit helpt allemaal mee met de zoekmachine optimalisatie en de zichtbaarheid in zoekmachines. Bovendien is de kans op de vertoning van rich snippets ook hoger. Eigenlijk is ieder stukje HTML-code op een website wel te optimaliseren door middel van het toevoegen van structured data. Maar dit is niet altijd verstandig, hoe meer code er op een pagina staat, hoe langer het laden duurt. Maak dus verstandige keuzes bij het toevoegen markups.
De voordelen van Structured data
- Denk aan sterren reviews, of een uitvergroot kader met informatie over een persoon of bedrijf.
- Hoger doorklikpercentage, tot wel 35%
- Meer bezoekers naar je website
- Ondersteunt voice search
- Dit zijn zoekopdrachten die via mobiel of Google Home worden ingesproken.
- Betere klick-through-rate behalen
- Indirect meer conversies behalen
- Je wordt sneller geindexeerd
Schema.org voor structured data
Het is belangrijk om de structured data op een bepaalde manier te implementeren zodat het goed begrepen wordt door de crawlers. De bekendste manier is via schema.org.
Schema.org
Op deze pagina staat duidelijk welke data toegevoegd kan worden en wat de regels hiervoor zijn. Bovendien laten ze ook voorbeelden zien hoe je de data kan implementeren met de hulp van JSON-LD, Microdata en RDFa. De makkelijkste van deze drie is Microdata. Dit kan eenvoudig aan bestaande HTML-code worden toegevoegd zonder dat er aan de broncode wordt geknoeid. Heb je geen toegang tot de broncode van de website? Dan is JSON-LD de beste optie als je wel code kan toevoegen in het <head> gedeelte van een pagina.
Structured data tool toevoegen aan WordPress
Er zijn diverse SEO plugins die mogelijkheden bieden om structured data toe te voegen aan je WordPress website, zoals: RankMath, Yoast en SEOpress.
Is structured data goed voor SEO?
Ja, het helpt bij het classificeren van data. Voor robots van Google zijn bijvoorbeeld bepaalde entiteiten niet altijd duidelijk, waarbij structured data kan helpen. Zo kun je namelijk de kennis van Google vergroten, waardoor Google je weer meer zichtbaarheid kan geven.
Hulp nodig bij Structured Data?
Weet je nog niet zoveel van structured data af en heb je er nog nooit mee gewerkt? Dan kan het soms lastig zijn om structured data toe te voegen aan je website. Zeker als je van alle mogelijkheden gebruik wilt maken. Als je weet wat je doet, kan het best snel gaan.
Als SEO bureau krijgen wij dagelijks vragen over structured data, maar ook SEO in het algemeen. We snappen als geen ander dat het lastige materie kan zijn. Zelfs na het lezen van een artikel als dit, weet je niet altijd meteen wat je moet doen of kun je tegen allerlei dingen aan. Wil je hulp hierbij of bij SEO in het algemeen? Neem dan contact met ons op! Wij zorgen ervoor dat jouw website of webshop optimaal gebruik maakt van structured data.