Wat is structured data?

Structured data in het kort

Structured data betekent het op een gestructureerde wijze toevoegen van bepaalde elementen aan de HTML-code van een pagina. Het doel hiervan is dat de crawlers van zoekmachines beter begrijpen wat er op de pagina van de website staat. Structured data wordt ook wel markup of schema markup genoemd. Het kan op verschillende manieren worden toegevoegd zoals met de hulp van JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data), Microdata of RDFa.

Meer weten over structured data? Lees snel dit artikel of bekijk de video hieronder!

Video afspelen over Wat zijn zoekwoorden thumbnail

Voorbeelden structured data

Er zijn vele soorten structured data die je kunt toevoegen aan een webpagina. Onderstaand een aantal voorbeelden aan welke HTML-onderdelen je structured data kan toevoegen.

  • Kruimelpad (Breadcrumbs)
  • Product (Naam, omschrijving, prijs en voorraad.
  • Reviews
  • Video (Titel, omschrijving, lengte en afbeelding)
  • Adres (Adres, telefoonnummer, website en openingstijden)
  • Persoon (Naam, geslacht, leeftijd, geboortedatum en woonplaats)

Door het toevoegen van structured data kun je het voor crawlers eenvoudiger maken waar bijvoorbeeld de breadcrumbs op je website staan, waar de reviews van je bedrijf of product staan of als er een video is geplaatst. Dit helpt allemaal mee met de zoekmachine optimalisatie en de zichtbaarheid in zoekmachines. Bovendien is de kans op de vertoning van rich snippets ook hoger. Eigenlijk is ieder stukje HTML-code op een website wel te optimaliseren door middel van het toevoegen van structured data. Maar dit is niet altijd verstandig, hoe meer code er op een pagina staat, hoe langer het laden duurt. Maak dus verstandige keuzes bij het toevoegen markups.

Ontvang je GRATIS website analyse t.w.v. €399,-

Tijdelijk GRATIS

Schema.org voor structured data

Het is belangrijk om de structured data op een bepaalde manier te implementeren zodat het goed begrepen wordt door de crawlers. De bekendste manier is via schema.org. Op deze pagina staat duidelijk welke data toegevoegd kan worden en wat de regels hiervoor zijn. Bovendien laten ze ook voorbeelden zien hoe je de data kan implementeren met de hulp van JSON-LD, Microdata en RDFa. De meest makkelijke van deze drie is Microdata. Dit kan eenvoudig aan bestaande HTML-code worden toegevoegd zonder dat er aan de broncode wordt geknoeid. Heb je geen toegang tot de broncode van de website? Dan is JSON-LD de beste optie als je wel code kan toevoegen in het <head> gedeelte van een pagina.

Hulp nodig?

Weet je nog niet zoveel van structured data af en heb je er nog nooit mee gewerkt? Dan kan het soms lastig zijn om structured data toe te voegen aan je website.  Zeker als je van alle mogelijkheden gebruik wilt maken. Als je weet wat je doet, kan het best snel gaan. Weet je het nog niet? Geen zorgen! Je kunt ons om hulp vragen. Als SEO bureau krijgen wij dagelijks vragen over structured data, maar ook SEO in het algemeen. We snappen als geen ander dat het lastige materie kan zijn. Zelfs na het lezen van een artikel als dit, weet je niet altijd meteen wat je moet doe of kun je tegen allerlei dingen aan. Wil je hulp hierbij of bij SEO in het algemeen? Neem dan contact met ons op! Wij zorgen ervoor dat jouw website of webshop optimaal gebruik maakt van structured data.

Online Marketing Consultant - Sasha Yazdi

Sasha

Directeur en SEO Strateeg

Alle begrippen op een rij

0-9

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L

M

N

O

P

Q
R

S

T

U

V
W

X
Y
Z