Hoe je jouw WordPress website razendsnel maakt

24 augustus 2018

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Met de steeds groter wordende nadruk van Google op gebruikerservaring kom je tegenwoordig niet langer weg met een slecht presterende, traag ladende website. Wanneer je jouw website optimaliseert voor zoekmachines als Google, mag websitesnelheid niet langer ontbreken in het optimalisatieplan. Waar je er vroeger nog mee uit kon blinken, is het tegenwoordig meer een voorwaarde. Meer dan de helft van de websites wordt tegenwoordig met WordPress gebouwd. Dit biedt een hoop voordelen, daar het relatief makkelijk is om jouw website of webshop sneller te maken. Hoe je jouw WordPress website razendsnel maakt? Je leest het hieronder!

Wat is Google PageSpeed?

Google PageSpeed is een metric, die gebaseerd is op een aantal verschillende tools. Met de Google PageSpeed tool krijg je inzicht in hoe jouw website volgens de richtlijnen van de zoekmachine presteert. Het meet zowel de mobiele versie als de desktop versie van een website, waarbij de prestatie wordt uitgedrukt in een score van 0 tot en met 100. Het is een 1-op-1 overname van de manier waarop Google een website beoordeeld. Wil je hoog scoren in de zoekmachine, doe je er dan ook goed aan om goed te kijken naar jouw score en de verbeterpunten in acht te nemen.

1.      HTTPS

Laten we allereerst maar 2 vliegen in één klap slaan: het overstappen naar een beveiligde verbinding. Niet alleen komt dit je op een verbeterde waardering van Google te staan, ook kun je jouw website een stukje sneller maken, mits je de oude http versie goed redirect naar de nieuwe https. Stel daarbij de https als standaard in bij ‘General Settings’.

2.      Afbeeldingen comprimeren

Waar websites het traagst van worden, is van niet-geoptimaliseerde afbeeldingen. Sommige afbeeldingen kunnen soms meerdere megabytes groot zijn. Wanneer dit het geval is, zal de website zeer traag worden. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk op te lossen. Er zijn diverse tools om afbeeldingen te verkleinen. Denk hier bijvoorbeeld aan https://compressjpeg.com/nl/, https://compressor.io/ of http://www.razorsocial.com/go/picmonkey/.

3.      Browser caching

Als derde optie om jouw WordPress website sneller te maken, kun je denken aan browser caching. Browser caching zorgt ervoor dat bepaalde type bestanden die bij jouw website horen, zoals .css, .js of afbeeldingen, worden opgeslagen in de browser van jouw bezoeker; de browser onthoudt wanneer het deze bestanden opnieuw moet checken.

Wanneer je browser caching in hebt gesteld, checkt en downloadt jouw browser in de tussentijd de gecachte bestanden niet meer, waardoor een aanzienlijk kleiner gedeelte van de website ingeladen moet worden.

Voor WordPress is er een zeer goede plug-in, die jouw helpt om browser caching in te stellen: WP Rocket. Alhoewel W3 Total Cache ook goed aangeschreven staat, zijn wij persoonlijk meer van van WP Rocket. WP Rocket stelt browser caching namelijk in via de .htaccess, waardoor je nog meer winst pakt.

4.      Verkleinen

Wanneer je jouw website sneller wilt maken, heeft dit voornamelijk te maken met het verkleinen van jouw website. Er zijn diverse manieren om jouw website te verkleinen:

  • Aantal requests verlagen: hierdoor hoeft de browser minder verzoeken te sturen naar de server.
  • HTML verkleinen: Je verkleint de code van de pagina’s zelf.
  • CSS verkleinen: Je verkleint de code van jouw style sheets.
  • JavaScript verkleinen: Je verkleint de code van de verschillende scripts.

5.      Responstijd van de server verkleinen

Als 4e verbeterpunt kun je de responstijd van de server verkleinen. Je denkt er hierbij al snel aan om jouw hosting omgeving te upgraden, maar dit is lang niet altijd nodig.

Een van de grootste oorzaken als het aankomt op het vertragen van de server responstijd, is de rommelige communicatie tussen de PHP-bestanden en de database. Dit wordt grotendeels verholpen door browsercaching. De server responstijd verkleinen is bovendien een bonuspunt, daar dit eigenlijk al automatisch wordt verholpen wanneer je bovenstaande punten doorvoert. Deze zorgen er namelijk allemaal voor dat jouw website kleiner wordt, waardoor automatisch de server responstijd ook terugloopt.

Conclusie

Al met al zijn er diverse manieren om jouw website sneller te maken volgens de richtlijnen van Google. De zoekmachine gebruikt de PageSpeed tool om aan te geven of je op de goede weg bent of niet. Alhoewel deze tool belangrijk is om de waardering van Google te krijgen. Hoeft dit niet per definitie tot een snellere website te leiden, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken. Wil je een SEO expert inschakelen die jou ook nog eens op technisch gebied verder kan helpen, dan schakel je SAM Online Marketing in! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Denk met je website ook na over het AVG regelement!

In dit artikel lees je: