6 manieren om backlinks te krijgen

15 februari 2022

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Linkbuilding is niks nieuws. Hiermee vergroot je de autoriteit van jouw website met behulp van backlinks. Op deze manier vindt Google jouw site interessanter en belangrijker. Dit is een van de manieren om hoger in de organische zoekresultaten van Google te komen. Maar hoe verkrijg je deze backlinks nu? En wat zijn betere en slechtere manieren om aan links te komen? Er zijn veel verschillende manieren om aan backlinks te komen. In dit artikel lees je de zes beste methodes!

Begin met een interne linkstructuur op jouw eigen website

Interne linkstructuur

Allereerst is het natuurlijk van belang om een goede interne linkstructuur op te zetten. Dit is redelijk voordehandliggend, want het gebeurt vaak al automatisch en zonder dat je erbij nadenkt. Wanneer je een stuk nieuwe content op een pagina zet zit er namelijk eigenlijk altijd wel een link in verwerkt. Al is het een link naar de contactpagina, wat meestal onderaan in de tekst staat. Maar je kunt het ook zien als een soort basis die je legt voor de externe links die later binnenkomen. Bezoekers die op een landingspagina terecht komen kunnen als gevolg van een interne linkstructuur makkelijk doorklikken naar andere pagina’s. Hier kan uiteraard ook op ingespeeld worden. Je zorgt er dan juist voor dat de bezoekers door zullen klikken zodat ze op de pagina belanden waar jij wilt dat ze komen. Er valt dus super veel winst te behalen met de interne linkstructuur op jouw pagina. Als je het maar op de juiste manier doet. Daarnaast ziet Google de landingspagina’s die meerdere links ontvangen ook als belangrijk. ‘Link juice’ geeft deze pagina’s zo meer autoriteit. Je kan het zien als een netwerk van lijntjes naar de bron. Hoe meer lijnen er naar de bron lopen, hoe belangrijker de bron wordt. Dit geeft de pagina weer een zetje in de goede richting. Omhoog in Google dus!

Spreek af om links te ruilen

Linkruilen. De naam zegt het eigenlijk al. Je ruilt letterlijk links met andere website eigenaren. De link van jouw website komt dan op de website van jouw partner en andersom. Simpel toch? Helaas is het niet zo simpel meer. Deze zogeheten AB-techniek is achterhaald. Google herkent namelijk een linkruil tussen twee websites. Om deze reden wordt nu gelinkruild met de ABC-techniek. Je raadt het waarschijnlijk al. Dit is een linkruil tussen drie partijen. Hierbij linkt A naar B, vervolgens linkt B naar C en om de cirkel rond te maken linkt C weer naar A. Met deze methode kan Google niet achterhalen dat er sprake is van een linkruil en heb je een sterke backlink die naar jouw site refereert. Marketingbureaus hebben over het algemeen veel contacten om links mee te ruilen. Zij kunnen dus makkelijk partners vinden om een ABC-linkruil mee te doen.

Begin met het schrijven van gastblogs

Dit is een hele bekende techniek in de linkbuilding wereld. Allereerst zoek je een website die al doet aan blogs plaatsen. Vervolgens neem je contact op met de eigenaar van die site om te kijken of dit voor jouw branche ook mogelijk is. De eigenaar beslist over meestal welk onderwerp de blog moet hebben. Het kan ook zo zijn dat je al een blog geschreven hebt en deze als het ware probeert te verkopen. In de geschreven blog kun je een link van jouw website toevoegen. Als de geschreven blog geplaatst is, heb je weer een nieuwe externe backlink voor jouw website. Het is bij het plaatsen van blogs wel belangrijk dat er wordt gekeken naar de DA-waarde van de pagina. DA staat voor Domain Authority. Hoe hoger de DA-waarde, hoe meer waarde de backlink vanuit die pagina dus zal hebben.

Op zoek naar broken links

Ga op onderzoek uit en struin het web af! Je bent op zoek naar broken links. Dit zijn dus letterlijk links die niet meer werken. Een link die niet werkt herken je door erop te klikken. Als er een 404 pagina op je scherm verschijnt, heb je er een gevonden. Dat is een pagina die niet bestaat. Soms is er een woord waar je op kunt klikken, de zogeheten anchortekst, maar er gebeurt helemaal niks. Anchorteksten die niks doen kun je ook zien als een broken link. Bekijk iedere relevante pagina op het web of deze een broken link bevat. Wanneer je er een vindt kun je contact opnemen met de eigenaar. Vraag of je de link die het niet (meer) doet mag vervangen voor jouw backlink. Nu denk je waarschijnlijk “ik ga toch niet iedere pagina uitzoeken en op elke link klikken om te kunnen zien of de link werkt”. Geen zorgen, dit hoeft ook helemaal niet! Hier zijn tools voor. Je kunt de url van de pagina in deze tool invullen. De tool spit de hele website door op zoek naar broken links. Uit de uitslag kun je precies opmaken waar de link zich bevindt en welke backlink dit is.

Gebruik social media als platform voor backlinks

Sociale media is natuurlijk een geweldige manier om te gebruiken voor backlinks. Denk hierbij voornamelijk aan LinkedIn en Facebook. Op deze platforms kun je artikelen plaatsen waarin je weer refereert naar jouw site. Dit zijn meestal artikelen die relevant zijn voor jouw branche. Tevens is een groot social media profiel ook nog eens handig om groot publiek mee te bereiken. Plaats je een artikel die relevant is voor jouw site maar daarnaast ook nog de aandacht trekt van jouw volgers, dan schieten de bezoekers van jouw site omhoog. Het is dus zeker de moeite waard om in social media te investeren!

Wees brutaal en benader website eigenaren

Tot slot, trek de stoute schoenen aan! Benader de eigenaren van verschillende domeinen. Vraag of je bij hen een link mag plaatsen. Eventueel tegen betaling. Dit wordt eigenlijk bijna niet gedaan. Wat eigenlijk raar is, want dit is de meest simpele manier om een backlink te verkrijgen. Sommige mensen waarderen deze brutaliteit zelfs! Dus wees niet bang en neem contact met ze op. Niet geschoten is ten slotte altijd mis!

Link naar jouw website!

Start met het maken van een netwerk voor jouw website! Leg de basis met een interne linkstructuur. Vervolgens kun je aan de slag met het werven van links op externe platforms. Als de basis goed gelegd is kunnen de externe links alleen maar beter gebruikt worden! Door de bovenste methoden toe te passen zal jij professioneel en op de juiste manier linkbuilden. Kom daarna bij SAM. Onze linkbuilders zetten de puntjes op de i voor optimaal resultaat!

Inhoudsopgave