Linkbuilding Tips

In dit artikel geven we je enkele linkbuilding tips waarmee je een natuurlijk linkprofiel kunt opbouwen. Hierdoor zal de vindbaarheid van je website in de zoekresultaten door de tijd heen verbeteren. Waar je over het algemeen rekening mee moet houden zijn de volgende punten: Hoe weet je of je überhaupt linkbuilding nodig hebt en niet iets anders? Hoe kom je aan backlinks? Hoe check je de kwaliteit van backlinks (zonder dure tools af te nemen)? Als je antwoord hebt op deze vragen heb je een solide basis voor linkbuilding. Lees verder voor onze handige linkbuilding tips.

Uitbesteden van je linkbuilding is ook mogelijk bij SAM Online Marketing. Wij hebben SEO linkbuilding specialisten met meer dan 10 jaar ervaring!

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min
Linkbuilding tips

Tip 1: Hoe weet je of je linkbuilding nodig hebt?

Je hebt het vermoeden dat je backlinks nodig hebt. Je hebt erover gelezen, maar je weet maar half wat backlinks zijn. Links van andere sites die naar jouw website linken heb je ergens gelezen. Maar hoe link je dan en waar moet je beginnen? Voordat we dieper ingaan op de vraag hoe je kunt weten of je linkbuilding nodig hebt gaan we eerst in op de vraag wat backlinks eigenlijk zijn. Wanneer je dat weet is het makkelijker in te schatten of links goed kunt gebruiken of niet. Zomaar aan linkbuilding werken kan namelijk een averechts effect hebben op zoekmachineposities, dus het is de moeite waard hier even bij stil te staan.

Wat zijn backlinks?

Backlinks of gewoonweg ‘links’ zijn verwijzingen van andere websites die jouw website vermelden. Die links kunnen zich overal bevinden. Backlinks kunnen in de content van een pagina verwerkt zijn, maar ook in de header, footer, menu’s en speciale blokken met sponsors.

Technisch gezien is een backlink een stukje tekst op een webpagina wat met HTML-code is gemarkeerd. Die markering geeft aan de browser (zoals Chrome of Firefox) door dat dat stukje tekst speciaal is en dat de browser naar een andere pagina moet gaan indien op die tekst geklikt wordt. Zo’n opgemaakte tekst (wat een woord, zinsdeel, zin of zelfs tekstblok kan zijn) wordt een hyperlink genoemd en is doorgaans te herkennen aan een andere kleur of variërende letterdikte ten opzichte van de tekst er omheen. Door de technische aard ervan wordt het plaatsen van backlinks op een website vaak overgelaten aan een webdesigner of SEO specialist met enige technische kennis. Met gebruiksvriendelijke CMSen zoals WordPress is dat niet per se nodig en kan men een link plaatsen zonder die kennis, maar is wel enige bekwaamheid met tekstverwerkers een pre.

Je begint met linkbuilding vanaf punt nul

Als je een gloednieuwe site hebt gebaseerd op een gloednieuw domein waar nog nooit eerder op is gelinkbuild dan weet je zeker dat je baat hebt bij het plaatsen van backlinks. Google moet een prikkel krijgen om te begrijpen dat je een beginnende autoriteit bent die zich in de markt probeert te positioneren. Wanneer die prikkel uitblijft, omdat andere websites weigeren om naar jouw te linken dan hebben de zoekmachines geen reden om te denken dat je er toe doet. Je kan de lancering van jouw website op social media aankondigen met een link in het bericht. Hierdoor krijg je niet alleen je eerste link, maar stimuleer je het nieuwe domein ook met de bezoekersaantallen. Google zal de autoriteit van de prille onderneming direct verhogen indien het algoritme bemerkt dat er interesse is in wat je aanbiedt.

Vraag jezelf af of jouw branche is veranderd

Indien jouw website al langer online staat en in het verleden successen heeft geboekt kan je jezelf de volgende vraag stellen of de branche waar je in actief bent is veranderd. Misschien is de markt door de jaren heen geleidelijk anders geworden en had je een website die goed scoorde in de zoekmachines, maar na verloop van tijd zag je dat de posities daalden en was je site naar de tweede pagina van Google’s zoekresultaten verdwenen. In dat geval is de kans groot dat jouw concurrenten zich hebben opgewerkt en jouw oorspronkelijke positie hebben veroverd. Als je hebt gemerkt dat de markt competitiever is geworden kan je er vanuit gaan dat jouw concurrentie vele malen meer linkbuilding gebruikt dan jij. Wel kan je nog even controleren of de inhoud van jouw pagina’s nog steeds relevant is, voldoen aan de huidige standaarden en of het type doelgroep voor jou misschien is verschoven. Om erachter te komen of de competitie aan het linkbuilden is geslagen zonder dat je er een kostbare tool voor hoeft aan te schaffen kan je hier verder lezen.

Tip 2: Hoe kom je aan backlinks?

De grote hamvraag voor iedere beginnende linkbuilder: Hoe kom je aan backlinks? Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen, maar het is geheel afhankelijk van jouw positie. Om te beginnen enkele voorbeelden van laag hangend fruit waar je sowieso bij kunt.

Makkelijk te verkrijgen backlinks

In deze categorie vallen alle links waar je zelf controle over kunt uitoefenen via andere websites. De beste voorbeelden hiervoor zijn de social media platforms. Deze bieden een gratis mogelijkheid aan om een profiel aan te maken van waaruit je links kunt sturen naar jouw website. Een andere bijkomstigheid is dat social media erg populair zijn waardoor je autoriteit mee kunt snoepen door bezoekers die naar jou doorklikken.

Een ander voorbeeld zijn bedrijfsgidsen. Denk aan de Telefoongids waar elk bedrijf een profiel aan kan maken. En niet te vergeten KvK zelf. Als je bij het opstarten van je bedrijf nog geen domeinnaam had, maar inmiddels wel, zorg er dan voor dat je bedrijfsprofiel bij de Kamer van Koophandel wordt geüpdatet om een gratis link te scoren.

Wat bewerkelijker is, maar zeker een mogelijkheid, is om een beheerder te worden van een startpagina. Omdat je de pagina, doorgaans dochterpagina’s genoemd, zelf tot je beschikking hebt kan je de inhoud ervan bepalen. Op die wijze kan je jouw website op een startpagina vermelden. Houd er echter wel rekening mee dat de eigenaar van het domein wel van je verlangt dat je de linkjes beheert en up-to-date houdt. Dat kost in de eerste plaats tijd, maar dat kan ook betekenen dat je in sommige gevallen een linkje van een concurrent naast jouw backlink moet neerzetten.

Linkruilen voor een divers linkprofiel

Linkruilen is een goede manier om gratis links te krijgen en om een divers en natuurlijk linkprofiel op te bouwen. Hiermee geef je Google te kennen dat je meedoet met de markt en dat de markt jou als autoriteit erkent. Linkruilen is daarmee een ideale methode om aan backlinks te komen. Het nadeel alleen is dat het best nog lastig kan zijn om dit in de praktijk te brengen, zeker als je er alleen voor staat.

Heb je bijvoorbeeld maar één website in beheer dan hoef je minder links voor elkaar te boksen dan wanneer je een heel netwerk beheert. Maar er kleven ook nadelen aan het vergaren van backlinks wanneer je slechts één site in je bezit hebt. Bij het linkruilen wordt dat duidelijk. Wanneer je linkruilt zal je meerdere partijen moeten benaderen om mee te kunnen ruilen. Idealiter zijn dat bedrijfswebsites die uit dezelfde branche komen als die van jou, maar over het algemeen zijn dat ook jouw concurrenten en die zijn niet altijd bereid om te ruilen. Met meer websites tot je beschikking kan je met meer partijen tegelijkertijd linkruilen en de kans vergroten dat je de nodige backlinks vindt voor jouw site. Echter kan dit behoorlijk tijdrovend zijn en kan de opbrengst tegenvallen. Als je moeite hebt met linkruilen dan kan je dit karwei overlaten aan SAM Online Marketing. Onze linkbuilders helpen je graag.

Tip 3: Hoe check je de kwaliteit van backlinks?

Het meest voor de hand liggende antwoord is dat je dat doet met linkbuilding tools zoals Majestic, Ahrefs en Moz. Maar wat nu als die tools te duur zijn? Dan zijn er goedkope of zelfs gratis oplossingen te vinden. Deze genoemde tools bieden, om hun eigen naamsbekendheid te vergroten, enkele gratis browser plug-ins aan waarmee je, hetzij in een beperkte mate, de backlinks van een site (en daarmee ook jouw concurrenten) kan bekijken. Je kan er simpele statistieken mee onderzoeken zoals aantal links en domeinen dat naar de onderzochte pagina linkt. Extra informatie over de exacte URL’s die ernaar verwijzen of de betrouwbaarheid en toxiciteit wordt vaak weggelaten. Door te kijken naar de absolute linkaantallen kan je echter al een eind komen als je een starter bent met linkbuilding.

Wil je nu op professioneel niveau de kwaliteit van je backlinks checken dan heb je professionele tools nodig. Maar die kosten een hoop geld per maand, eenmalig afnemen zit er vaak niet bij. Wat je kan doen is in plaats van maandelijks een berg geld aan dure SEO tools uitgeven datzelfde geld investeren in een linkbuilding bureau zoals SAM Online Marketing die die klus voor je oppakt. Op die manier hoef je zelf niet aan de slag te gaan, bespaar je flink op linkbuilding tools en geef je het werk in handen van een ervaren SEO specialist.

Tip 4: Het linkprofiel

Het is belangrijk om voor een natuurlijk linkprofiel te zorgen. Dit heeft een groot effect op de posities van je zoekwoorden in Google. Dit is alleen ingewikkelder dan het op voorhand lijkt. Het genereren van zoveel mogelijk links kan zelfs een averechts effect hebben. Dan zullen de gewenste zoekwoorden juist zakken in de zoekresultaten in plaats van stijgen. Er zijn gevallen bekend waarin Google zware straffen uitdeelde door een website volledig uit de zoekmachine te laten verdwijnen. Daarom is linkbuilding uitbesteden aan een expert die er verstand van heeft de beste optie. Zij kunnen zorgen voor succesvolle en serieuze linkbuilding wat leidt tot prachtige resultaten.

Tip 5: Goede content

Behalve het opbouwen van een linkbuilding strategie is het belangrijk om te zorgen voor goede content op je website. Aantrekkelijke teksten met een duidelijke opbouw, bestaande uit afbeeldingen etc. Daarnaast raden wij aan om downloadbare content te plaatsen met toegevoegde waarde. Zo zal er vanzelf naar je website toe worden gelinkt. Uiteindelijk bouw je op deze manier een natuurlijk linkprofiel op. Dit zal Google belonen met topposities.

Linkbuilding SEO uitbesteden aan een specialist?

Zo zijn er nog tal van andere linkbuilding tips waarmee we jou van dienst kunnen zijn. SAM Online Marketing is een specialist op het gebied van online marketing. Op alle onderdelen inzake zoekmachine optimalisatie kunnen we je van dienst zijn.

Linkbuilding tips – Contact met een specialist?

Wil je in contact komen met een linkbuilding specialist en gezamenlijk een natuurlijk linkprofiel opbouwen? Bel dan naar 085 303 7173Besteed je linkbuilding uit aan een specialist met ervaring, of kom er achter hoe jouw website ervoor staat met de gratis seo scan!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z