Black hat SEO: de duistere kant van online marketing

27 juli 2016

Leestijd: 5 min

Geschreven door

SAM Online Marketing

Het is de meest duistere kant van online marketing: black hat SEO. Wij SEO professionals hebben honderden regels om ons aan te houden om maar die topposities in Google te vergaren. Deze regels zijn – net als in een normale samenleving – aangebracht om orde en duidelijkheid te scheppen. Iedereen heeft een zware weg af te leggen om eindelijk die nummer 1 positie te bereiken. Het is dus ook enorm frustrerend als er andere organisaties ‘illegale’ tactieken en technieken gebruiken om in een mum van tijd bovenaan te staan. Gelukkig worden deze black hat SEO technieken bijna altijd bestraft. Wat zijn eigenlijk de meest gebruikte black hat SEO technieken?

Black hat SEO in de content

De meest bekende vormen van black hat SEO zijn wel degene die gebruikt worden in de content. De inhoud van een website wordt gebruikt om een zoekmachine dusdanig te manipuleren dat het algoritme je bovenaan zet. Voorbeelden hiervan zijn onder andere keyword stuffing (ook wel keyword spamming) of het gebruik van onzichtbare tekst.

Keyword Stuffing/Spamming

Een tiental jaren geleden werd deze vorm van black hat SEO zelfs lichtelijk aangemoedigd. Je probeerde de zoekterm waarop je wilde scoren zo vaak mogelijk in de tekst terug te laten komen. Het gezegde less is more ging hier dan ook totaal niet op. Het zoekwoord nam vaak meer dan 10% van de tekst in beslag.

Tegenwoordig wordt keyword stuffing sterk afgeraden, ook al leven sommige online marketeers nog steeds in de waan dat dit de manier van werken is. Een tekst vol met zoekwoorden is een lastig te lezen tekst, en lastig te lezen teksten worden ontmoedigd door Google. Mocht je het niet te gek maken, zal het je niet op een straf komen te staan, maar verwacht niet dat je ook maar in de top 20 van Google komt te staan.

Onzichtbare tekst

Een andere ouderwetse black hat SEO techniek is het toepassen van onzichtbare tekst. De zoekmachine wordt een reeks aan zoekwoorden voorgelegd, terwijl de bezoeker deze niet kan zien. Dit wordt onder andere toegepast door de tekst te laten wegvallen tegen de achtergrond door exact dezelfde kleur te gebruiken.

Deze manier van tekst verbergen is wel heel ‘doorzichtig’ en een ieder kan hier tegenwoordig makkelijk doorheen prikken.

bhseo2

Black hat linkbuilding

Een al iets ingewikkelder manier van black hat SEO is het manipuleren van de zoekmachines door linkbuilding. Ten opzichte van het beoordelen van content loopt Google nog enigszins achter als het aankomt op het beoordelen van interne en externe links. Organisaties gebruiken dit om te frauderen door middel van het aankopen/verkopen van betaalde links, het achterlaten van spammy (blog)comments en het opzetten van linkfarms.

Betaalde links

Het aankopen of verkopen van links is een enorm illegale manier van SEO. Veel webbeheerders zijn hier alleen niet van op de hoogte, omdat het nog steeds te pas en te onpas gebeurt. Iemand vraagt een eenmalig bedrag, of een bedrag per maand/jaar, aan anderen om een link te mogen plaatsen op zijn website. Hier mag degene die betaalt zelf de anchor tekst van de link bepalen, wat uit SEO oogpunten een hoop voordelen brengt.

Deze manier van SEO kan je echter op een enorme straf komen te staan. Google houdt niet van deze manier van markt beïnvloeding en dit kan je dan ook op een enorme straf komen te staan. Toch is het lastig op te sporen voor Google, dus een hoop ‘dissidenten’ komen er mee weg. Denk er toch goed over na voordat je zelf zoiets gaat doen. De gevolgen kunnen namelijk desastreus voor je zijn.

Spam comments

Het achterlaten van spammy comments, als ‘verrijking’ van je linkbuilding is ook een vorm van black hat SEO. Toch is het lastig te zeggen waar de grens ligt en is het vrij interpretabel wat wel mag en wat niet mag. Het wordt absoluut aangeraden om mensen te helpen op fora en blogs. Wanneer je een persoon helpt, en hiermee door middel van een link doorverwijst naar relevante bronnen (ook op jouw website) krijg je een hoop credit van Google.

De manier van linkbuilden die je echter op een enorme straf komt te staan, is het simpelweg achterlaten van een link in een reactie. Natuurlijk heb je hier weer een extra link mee gegenereerd, maar wanneer Google je hierop betrapt, zal je niet blij zijn.

Linkfarms

Tegenwoordig worden er ook steeds meer linkfarms in het leven geroepen. De manieren waarop deze ingevuld worden, zijn zeer verschillend. Toch willen wij er een voor je uitlichten. Steeds meer SEO bedrijven maken tegenwoordig namelijk een soort web, waarin ze al hun klanten allemaal naar elkaar door laten linken. Op de korte termijn bereiken ze hiermee hun doelen – de bedrijven zullen in eerste instantie een stijging bemerken – maar op de lange termijn zullen zij volledig uit de zoekresultaten verdwijnen. De links zijn namelijk totaal niet relevant en op een natuurlijke manier verkregen.

Al met al roept vooral linkbuilding op tot fraude. Er zijn geen legale manieren om snel te scoren. Linkbuilding is nu eenmaal een lange termijnproces waarin contacten gelegd en onderhouden moeten worden en de weg naar de top lang is. Laad je dus niet verleiden tot de black hat SEO vormen van linkbuilding.

bhseo3

Overige technieken

Buiten het frauderen met content en linkbuilding, zijn er nog honderden andere black hat SEO technieken te noemen. We hebben twee bekende technieken voor je uitgekozen. Tegenwoordig wordt je natuurlijk doodgegooid met spam op social media, maar heb je bijvoorbeeld ook wel eens van cloaking gehoord?

Cloaking

Cloaking is een bekende black hat SEO techniek onder ervaren programmeurs. Het basisprincipe van cloaking is dat je de bezoeker een hele andere pagina voorschotelt dan Google. Google wordt als het ware omgeleid, waardoor het een geheel geoptimaliseerde pagina te zien krijgt.

Dit wordt gedaan door het IP-adres te meten waar de bezoeker, of Google vandaan komt.

Social media spam

Ook op social media worden er meerdere frauduleuze technieken gebruikt om bezoekers naar een website te trekken. De mogelijkheden hiervoor zijn ook zeer divers. Gebruikers krijgen spammy berichten in hun inbox en/of er wordt gefraudeerd met advertenties. Op de advertentie kun je namelijk een heel ander beeld schetsen van hetgeen de bezoeker te zien krijgt. De bezoeker denkt een advertentie van een nieuw kledingmerk aan te klikken, maar wordt geredirect naar een heel ander adres waar virussen de computer aan proberen te vallen.

Dit is niet zozeer een vorm van black hat SEO, maar door het steeds groter worden van sociale media is het belangrijk dit toch aan het licht te brengen.

Moet ik zelf black hat SEO technieken gaan toepassen?

Al met al zijn er tientallen black hat SEO technieken. Technieken die jij en ik allemaal toe zouden kunnen passen. Er kan gefraudeerd worden met content, linkbuilding en zelfs met social media. Wij willen je graag op het hart drukken hier niet aan mee te doen. Dit zeggen wij niet omdat wij de heilige boontjes uit willen hangen, maar omdat de gevolgen niet te overzien zijn als je gepakt wordt. Je website kan volledig uit de resultaten van Google worden gehaald en zelfs op de lange termijn zal je website dusdanig beschadigd worden dat je niet meer terug komt op je oude posities.

SEO is een lange termijn proces, waarbij verschillende punten zorgvuldig doorlopen dienen te worden. Denk vanuit de bezoeker wanneer je je website op gaat bouwen en zorg er voor dat je met relevante content, een technisch goedlopende website en met een heldere structuur komt. Toch snappen we dat je hier niet altijd de tijd en ruimte voor hebt. Hierom is SAM Online Marketing dan ook gespecialiseerd in het optimaal laten renderen van jouw website. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen, neem dan eens contact op via 085-3035754 en bespreek jouw geval met een van onze medewerkers. We zien je reactie tegemoet!

Houd onze Facebookpagina in de gaten voor onze volgende blog!

Inhoudsopgave