Wat is Black Hat SEO?

In het kort

Met Black hat SEO worden illegale SEO technieken bedoeld. Dit zijn technieken die ervoor kunnen zorgen dat je vrij snel een hoge positie in Google kunt verkrijgen. Zoekalgoritmes zijn namelijk ontzettend gevoelig voor dit soort technieken, waardoor je gemakkelijk gunstige resultaten krijgt in Google. We noemen het Black hat SEO omdat het technieken zijn die ingaan tegen de regels van Google. Gebruik je een van deze technieken? Dan zal Google je een flinke penalty. Hoewel je de Black hat technieken gebruikte om sneller hoog in Google te komen, ben je dan eigenlijk nog verder van huis. Google past haar algoritmes (Panda, Penguin, etc.) steeds aan en maakt deze geavanceerder om dit soort technieken op te kunnen sporen en te straffen. Geen aanrader dus!

Auteur Ali

Geschreven door:

Ali Demir

Leestijd: 3 min

Voorbeelden van Black hat SEO

Black hat SEO hoor je niet te gebruiken. Toch is het wel handig om te weten om wat voor technieken het gaat, zodat je deze technieken kunt voorkomen. Onder Black hat SEO verstaan we cloaking, spam comments, duplicate content en keyword stuffing. Om je een beter beeld te geven bij technieken die de regels van Google overschrijden.

Cloaking

Cloaking is het verbergen van content, door er andere content ‘overheen’ te plaatsen. Deze techniek wordt vooral gebruikt door websites die ongepaste content tonen. Denk dan bijvoorbeeld aan pornografie. Dit soort content laat Google nooit zomaar zien in zoekresultaten. Om zoekmachines als Google toch om de tuin te leiden, zorgt men er met cloaking voor dat de gebruiker ongepaste content ziet, terwijl de zoekmachine juist weer hele andere content te zien krijgt. Zo kun je met ongepaste content toch nog een hoge positie krijgen in Google.

Spam comments

Onder spam comments verstaan we ongewenste berichten, die worden geplaatst op websites, social media of forums. Met behulp van spam comments proberen sommigen hun diensten te promoten of links te plaatsen voor linkbuilding doeleinden. Dit valt allemaal buiten de regels van Google en wordt ook bestraft wanneer het ontdekt wordt.

Duplicate content

De term geeft het al aan. Met duplicate content bedoeld Google content die ook al voorkomt op een andere plek op het internet. Het kan zijn dat een stuk tekst op de ene pagina ook op een andere pagina van je website staat. Dat wordt duplicate content genoemd. Het kan ook zo zijn dat een stuk tekst op je website voorkomt op een hele andere website. Volgens de regels van Google mag er geen dubbele content te vinden zijn. Zoekmachines als Google willen hun (be)zoekers zoveel mogelijk relevante content aan kunnen bieden. Wanneer je content van je eigen website of een andere website kopieert en plaatst op een van je pagina’s, maak je het moeilijker voor Google om relevante content aan te bieden. Want de (be)zoeker van Google heeft niet veel aan dubbele content!

Keyword stuffing

Je SEO tekst volproppen met een bepaald zoekwoord. Dat heet keyword stuffing. Je hebt een zoekwoordonderzoek gedaan en hebt achterhaald wel zoekwoord vaak gebruikt wordt door je doelgroep. Hoewel het begrijpelijk is dat je dit zoekwoord zo vaak mogelijk wil laten voorkomen in je tekst, is het toch af te raden. Google wil namelijk dat je leesbare content op je website plaatst, zodat bezoekers daadwerkelijk wat hebben aan je tekst. Als je een SEO tekst volpropt met hetzelfde zoekwoord, wordt de tekst natuurlijk snel onleesbaar. Dat is niet wat Google wil!

Waarom geen black hat SEO doen?

Eigenlijk lijkt het vrij logisch waarom je geen black hat SEO moet doen. Het is namelijk in strijd met de richtlijnen van Google. Alhoewel je op de korte termijn misschien resultaten kan halen, is het voor de lange termijn funest voor je vindbaarheid in de organische zoekresultaten. Bij het krijgen van een penalty verdwijn je snel uit de resultaten en kom je pas weer terug als alles is opgelost. En dan nog zal je altijd de gevolgen van black hat SEO blijven voelen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een SEO specialist die weet wat hij of zij doet. Resultaten op de zéér korte termijn zijn over het algemeen niet realistisch met SEO en zijn vaak alleen te behalen door gebruik te maken van black hat SEO.

Black hat SEO voorkomen

Black hat SEO is heel eenvoudig te voorkomen. Ga altijd uit van de bezoeker en optimaliseer je website daarvoor. Optimaliseer niet voor de zoekmachine. De content moet van hoogstaand niveau zijn en een duidelijk thema hebben over de gehele website. Bovendien is het belangrijk dat de content de zoekvraag van de bezoeker beantwoord. Door dit te doen zal je al snel merken dat Google dit waardeert. Black hat SEO heeft als doel het zo snel mogelijk behalen van topposities in Google. Maar echte SEO specialisten weten wel anders. Het doel van een website is het behalen van conversies, het middel is hoog komen in de organische zoekresultaten. En dit kun je bereiken door middel van SEO. White hat SEO is dus een middel om het uiteindelijke doel van jouw website te behalen.

We staan voor je klaar!

Nu duidelijk is wat Black hat SEO is, is je volgende uitdaging het voorkomen dat je nooit gebruikt! Wanneer je start met SEO kan zijn dat je soms twijfelt over de manier waarop je te werk gaat. Want hoe weet je of je de regels van Google nu overschreden hebt? En misschien komt Google wel met een update. Hoe weet je dan wat je moet aanpassen aan je website? Geen zorgen! Wij helpen je graag verder! Bij SAM Online Marketing kun je altijd terecht met al je vragen. Geen vraag is te gek. Vraag maar raak! SAM Online Marketing helpt je met plezier verder!

Inhoudsopgave

Meer lezen van Ali
Meer lezen van Ali?

Alle begrippen op een rij

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z